Bőrgyógyászati megbetegedések

2012. december 29.

A kutyák és macskák esetében a betegségek nagyon sokszor okoznak szemmel is jól látható tüneteket a bőrön és a szőrzeten. Ismerje meg a kiváltó okokat, a tüneteket, a kezeléseket!

A kutya és macska  praxisban nagyon sokszor találkozunk olyan megbetegedéssel, ahol önállóan, vagy más szerv érintettségével  együttesen a betegség tünetei a bőrön (is) jelentkeznek. Kutya és macska páciensek esetében az állatorvos sokszor különösen nehéz helyzetben van, mert a bőr megbetegedését számtalan fertőző és nem fertőző kórok okozhatja, és a teljesen  különböző bőrgyógyászati megbetegedések, sokszor nagyon hasonló tüneteket okoznak.

Ezért is nagyon fontos, hogy akár egy enyhébbnek tűnő bőrgyógyászati elváltozásnak is tulajdonítsunk nagy jelentőséget, mert lehetséges, hogy egy komolyabb, akár az egész szervezetet érintő megbetegedés legelső tünetei, mint a jéghegy csúcsa, jelentkeznek a bőrön. Tovább fokozza a bőrgyógyászat jelentőségét az állatorvoslásban, hogy ezek a megbetegedések sokszor nagyon kellemetlen tüneteket okoznak mind az állatok, mind a gazdáik számára (erős viszketés, intenzív szőrhullás, váladékozás stb.).

Milyen tüneteket jelentkezhetnek bőrbetegség esetén?

macska szőrhullás és kopaszodásHa egy kutyának vagy macskának bőrgyógyászati megbetegedése van számtalan, különböző súlyosságú tünet jelentkezhet. A legenyhébb esetben csak a bőr szárazsága, fokozott korpa képződés, vagy pont ellenkezőleg a bőr, és a szőrzet fokozott zsírosodása jelentkezik, esetleg csak különböző mértékű viszketés az, ami először feltűnik a tulajdonosnak.

 

Szőrhullás, hámhiány, horzsolás

Sokszor már ebben a stádiumban jelentkezik az érintett területen a szőr fokozott hullása, melynek eredményeként különböző nagyságú szőrhiányos területek alakulnak ki. Bizonyos bőrbetegségek esetén nincs is más tünet csak a szőr ritkulása, vagy kopasz területek kialakulása. Ha a tünetek súlyosbodnak rendszerint már a bőr épsége sérül, hámhiányok, horzsolások, gyulladt, vagy gennyes bőrterületek láthatóak.

Hólyag, fekély, pörk

Megjelenhetnek a bőrben a környezetükből kiemelkedő területek, hólyagok, gennyes hólyagok, fekélyek, pörkök stb. Ebben a stádiumban az elváltozás az állatnak szinte bizonyosan viszket, fájdalmat jelent, melynek hatására nyalja, rágja, kaparja a beteg bőrterületet, különböző sérüléseket okozva magának, mely a nyálban, karom alatt hemzsegő baktériumok miatt el is fertőződik. Súlyos esetben ez akár öncsonkításig is eljuthat, amikor az állat komoly, esetleg visszafordíthatatlan sérüléseket is okozhat magának.

Bőrben keletkező duzzanatok

Külön csoportot képeznek a bőrben keletkező duzzanatok (tályog, daganat stb.), melyek a legkülönbözőbb méretűek, és alakúak lehetnek, attól függően, hogy milyen eredetűek. A bőrduzzanatok sokszor kezdetben semmilyen tünetet nem okoznak az állatnak, máskor viszont gyulladás, fájdalom, fekélyképződés kísérheti megjelenésüket. A bőrduzzanatoknak csak egy része tartozik a bőrgyógyászati megbetegedések körébe, nagyobb részük valamilyen daganatos folyamat következtében alakul ki.

Mik lehetnek a bőrgyógyászati megbetegedések okai kutya és macska betegekben?

A bőr megbetegedését számtalan kórok kiválthatja. Célszerű az okokat csoportosítani fertőző, és nem fertőző kórokokra.

Fertőző kórokok

bőrgyógyászati megtegedés kutyáknálA fertőző kórok azt jelenti, hogy valamilyen, az állat szervezetétől jól elkülönülő élőlény, esetleg vírus okozza a megbetegedést. A fertőző betegséget lényeges elkülöníteni a járványos megbetegedéstől. Attól, hogy egy betegséget valamilyen fertőző ágens okoz (pl.: szőrtüszőatka) nem biztos, hogy az átterjed egy másik, egyébként egészséges állatra. Azokat a betegségeket, amik nagy valószínűséggel állatról állatra, vagy emberre terjednek nevezzük járványosnak. A fertőző bőrbetegségeket okozhatják baktériumok, gombák, atkák, tetvek, bolhák, légylárvák, férgek, vírusok, egysejtű kórokozók. Ezeknek a kórokozóknak a többsége un. obligát kórokozó, vagyis önállóan, egy egészséges szervezet bőrét (esetleg más szerveit is) meg tudják betegíteni. Vannak azonban közülük olyanok, melyek csak akkor tudnak megtelepedni a kutya vagy macska bőrén, bőrében ha valamilyen alapbetegség miatt a szervezet, vagy legalább a bőr immunrendszere legyengül (fakultatív kórokozók). 

Nem fertőző kórokok

Nem fertőző eredetű betegségek lehetnek különböző öröklött elváltozások (pl. a szőrtüszők hibás fejlődése), ezek sokszor már születéskor láthatóak, de lehetséges, hogy csak az állat fejlődése során jelentkeznek a tünetek. Nagyon gyakran láthatunk bőrelváltozásokat különböző hormonzavaros kórképekben (petefészek ciszta, mellékvese túlműködés, pajzsmirigy-elégtelenség,stb), mivel a bőr, és szőrzet egészséges fejlődésére több hormonális hatású vegyületnek is befolyása van.

A hormonális eredetű bőrbántalmak általában nagy kiterjedésű, szimmetrikus szőrhullással járnak. Sokszor a szőrhullás az első tünet, amit észreveszünk egy hormonzavaros kutyán, vagy macskán, és ennek köszönhetően fedezzük fel idejében az egész szervezetre káros hatású betegséget.

Allergiás folyamatok

További fontos csoportot képeznek a bőrgyógyászati megbetegedések kóroktanában a különféle allergiás folyamatok.

macska allergiás bőrbetegségeKutyában és macskában az allergiás tünetek kiváltásáért leginkább felelőssé tehető sejtek, az un. hízósejtek nem a légutak nyálkahártyájában vannak legnagyobb számban (mint az emberben), hanem a bőrben, éppen ezért az allergiás kutyák, macskák esetében a vezető tünet a viszketés, nem pedig tüsszögés. Allergiás bőrgyógyászati elváltozások keletkezhetnek mint táplálék allergia, mind belégzési allergia (atópia, pl.: virágporra), mind pedig kontakt allergia esetén.

Nagyon súlyos tünetek alakulhatnak ki autoimmun eredetű bőrgyulladások esetében, amikor is a saját immunrendszer kezdi el támadni a bőr valamelyik alkotóelemét. Ezek a folyamatok korlátozódhatnak csak a bőrre, de nagyon gyakran más szervekben is hasonlóan súlyos elváltozások alakulhatnak ki. Ezért nagyon fontos, hogy teljes kivizsgálást végezzünk, ha autoimmun eredetű bőrgyógyászati megbetegedést diagnosztizálunk.

Bőrgyulladást, a bőr hámrétegének megvastagodását, fekélyképződést, vagy sebgyógyulási zavarokat okozhatnak különféle anyagcsere megbetegedések is. Ilyenek lehetnek egyes hiánybetegségek (pl. A vitamin, vagy cinkhiányos bőrbetegség), vagy ha valamelyik szerv hibás működése során különböző mérgező anyagok halmozódnak fel a szervezetben (pl. májelégtelenséghez kapcsolódó bőrelváltozások). A szervezet minden szövetét, így a bőrt is károsítja a cukorbetegség, mely elsősorban a gyógyulási folyamatokat hátráltatja, így jellemzően nem, vagy nagyon lassan gyógyuló fekélyek alakulhatnak ki a bőrben.

Nagyon fontos csoportot képeznek a bőrgyógyászati megbetegedések oktanában a különféle daganatok. Ezek gyakran alakulnak ki idős kutyák bőrén, de kisebb számban fiatal egyedekben, vagy macskákban is megjelenhetnek. Sokszor ténylegesen "daganat formában", mint a a bőrből kiemelkedő duzzanat jelentkeznek, de előfordulhatnak olyan formában is , melyekről első ránézésre nem feltételeznénk, hogy daganat, mert pl. csak mint egy nem gyógyuló seb jelentkezik az állat bőrén.

Hogyan diagnosztizálhatóak a bőrgyógyászati megbetegedések?

bőrkaparék vétele kutyánálAz állatorvosnak nincs könnyű dolga, ha bőrbeteg kutyával, vagy macskával találkozik, mert fizikális vizsgálattal általában nem lehet megállapítani, hogy mi okozza a bőr elváltozásait. A pontos diagnózis felállításához a legtöbb esetben szükség van kiegészítő vizsgálatok elvégzésére is.

Bőrkaparék vétele és laboratóriumi vizsgálat

Az első, és talán legfontosabb ilyen vizsgálat bőrbetegség esetén a bőrkaparék laboratóriumi vizsgálata. A bőrkaparékmintát úgy vesszük, hogy egy szikepengével megkaparjuk a bőr felszínét, olyan mélységig, hogy a vér kiserkenjen. Ez a vérzés ellenére nem jár fájdalommal az állat számára, a legtöbb állaton altatás nélkül elvégezhető. Az így nyert mintát a mikrobiológus állatorvos mikroszkóppal megvizsgálja, és különböző táptalajokon baktérium, és gomba tenyésztést, valamint rezisztenciavizsgálatot végez. 

Ez alapján megállapítható, hogy van-e valamilyen parazita a bőrben (pl szőrtüszőatka), valamint, hogy kórokozó baktérium illetve gomba megtelepedett-e, és ha igen, az is kiderül, hogy milyen gyógyszerre érzékeny.  Ha nem találunk olyan fertőző kórokot, mely önállóan okozhatja a bőr megbetegedését, a pontos diagnózis tisztázására további vizsgálatokra van szükség.

Egyéb vizsgálatok

Rutin vér, illetve vizelet vizsgálattal a szervezet, és a különféle szervek működéséről nyerhetünk információkat. Egy rutin vérvizsgálat ritkán mondja meg pontosan mitől beteg az állat bőre, de jelzéseket nyerhetünk belőle, hogy merre kell tovább vizsgálódnunk. A laborba küldött vérből további speciális vizsgálatokat is kérhetünk. ilyenek lehetnek bizonyos hormonszintek (pl pajzsmirigyhormon, nemi hormonok,stb), autoimmun folyamatokra utaló paraméterek, vagy bizonyos kórokozók jelenlétekor termelődő ellenanyagok (pl.: rühatka). Ha felmerül a gyanú allergiás megbetegedésre, az allergiatesztet is vérből tudjuk elvégeztetni.

Cushin kóros kutyaHa a vizsgálatok alapján valamelyik belső szerv megbetegedése valószínűsíthető, szükség lehet az adott szerv képalkotó vizsgálatára. Ilyen vizsgálat lehet az ultrahang vizsgálat, mellyel láthatjuk a hasi szervek elváltozásait pl. mellékvese megnagyobbodás), vagy pl a herében vagy a pajzsmirigyben kifejlődő gócokat. A mellkasi szervek érintettsége esetén (pl.: bőrdaganat áttétképződése a tüdőbe) a röntgenvizsgálat segítségével kerülhetünk közelebb a pontos diagnózishoz. Bizonyos bőrbetegségek (pl agyalapi mirigy daganat eredetű mellékvese túlműködés) okának pontos feltárásához  ritkán szükség lehet az agy képalkotó vizsgálatára. Ezt CT, vagy MR vizsgálatokkal tehetjük meg, melyek szerencsére más hazánkban is elérhetőek kutya és macska betegek számára is.

Nagyon sok bőrbeteg kutyánál és macskánál a pontos diagnózis felállításához szükség lehet a bőr szövettani vizsgálatára. Ehhez a bőrből biopsziás mintát kell venni, mely  beavatkozást altatásban végezzük. A biopsziás mintavétel során egy speciális eszközzel kis kör alakú bőrdarabokat távolítunk el a beteg bőrterületről, és az így keletkezett sebet egy-két öltéssel zárjuk.

A bőrbeteg állatok kezelése

Bőrbetegség esetén fontos a körgallér viseleteBőrbetegségben szenvedő állatnál a kezelés minden esetben két célt kell szolgáljon: a tünetek csökkentését, és az alapbetegség kezelését. Mindkét kezelési stratégia egyaránt fontos, ha csak az egyik irányba teszünk lépéseket, a kezelés sikerének az esélye jelentősen csökken.

Az alapbetegség kezeléséhez szükség van a pontos diagnózis felállítására, enélkül teljes, tartós gyógyulást biztosan nem tudunk elérni. A kórok ismeretében viszont az állatorvos a legtöbb esetben hatékony gyógymódot tud javasolni. Cikkünk terjedelme nem teszi lehetővé minden létező bőrbetegség oki gyógykezelésének részletezését, hiszen ezen betegségek több kötetnyi szakkönyvet töltenek meg...

A tüneti kezelés célja az állat számára kellemetlen tünetek csökkentése illetve a másodlagos fertőzések kezelése. Bőrgyógyászati betegeknél a legkellemetlenebb tünet a viszketés lehet, ami olyan fokot ölthet, hogy a kutya vagy a macska egész nap rágja, vakarja valamelyik testrészét, akár komoly sérüléseket is okozva önmagának.

Tüneti kezelések és a viszketés miatti lépések

Nagyon fontos, hogy ilyen esetben az állat viseljen védőgallért, takarja valamilyen "ruházat" az érintett testrészt, és ha szükséges viseljen kutyacipőt, vagy zoknit, amivel éles karmait elfedhetjük.

A viszketést hatékonyan csillapíthatjuk gyógysamponokkal, bizonyos kenőcsökkel, vagy szájon át szedhető tablettákkal. Bármely bőrbetegségben előnyös lehet, ha omega 3 és 6 zsírsavtartalmú készítményeket használunk, mely a legtöbb esetben jelentősen csökkenti a bőr gyulladásos folyamatait. Ezeket a készítményeket vagy szájon át alkalmazzuk, vagy közvetlenül a beteg állat bőrére cseppentjük (spot on készítmények). Állatorvosi diétás tápok is léteznek, melyek etetése szintén előnyös lehet bizonyos bőrgyógyászati megbetegedések kezelésében. 

A másodlagos fertőzések kezelése leghatékonyabban  a bőrkaparék vizsgálat eredménye  alapján lehetséges. Ez nem csak arról tájékoztat bennünket, hogy milyen baktériumok, gombák telepedtek meg a beteg bőrterületeken, hanem azt is megmondja, hogy ezek a kórokozók milyen antibiotikumokra, illetve gomba ellenes szerekre érzékenyek. Ezeket a gyógyszereket vagy helyileg, kenőcs formájában, vagy szájon át adjuk az állatnak (tabletta, szirup, kapszula stb).

Bőrgyógyászati szakrendelés a Lőrinci Állatorvos Rendelőben

Rendelőnkben bőrgyógyászati vizsgálatra előzetes időpont egyeztetéssel történő bejelentkezés szükséges. Bár rendelési időben bármikor fogadunk bőrgyógyászati betegségben szenvedő kutyákat, macskákat, vadászgörényeket, egy-egy ilyen vizsgálat sokszor hosszabb időt is igénybe vesz,  így előzetesen bejelentkezve nyugodtabb körülmények között tudjuk vizsgálni az állatokat, és a hosszabb várakozás is biztosan elkerülhető.

A bőrbetegségek kezelésénél mindig a pontos oki diagnózis felállítására törekszünk, hiszen csak az alapbetegség gyógyításával lehet hosszútávú sikert elérni. Ez azért is fontos, mert komplexebb betegségeknél más szervek is érintettek lehetnek, melyek megbetegedése talán nem olyan nyilvánvaló, mint a bőrelváltozások.

A bőrgyógyászati megbetegedések diagnózisa, és terápiája sokszor akár több hetet is igénybe vesz, ezért nagy türelemre és szoros együttműködésre van szükség állatorvostól, és állattartótól egyaránt.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!