Macska ivartalanítási akció

Akciók · február 11.

Rendelőnkben 2013 évben cica ivartalanítási akciót hirdetünk a kóbor állatok csökkentése érdekében.


Macska ivartalanítási akció

A kóbor macskák számának csökkentése érdekében 2013 február és március hónapban meghirdetjük macska ivartalanítási akciónkat. Az akció keretein belül a nőstény, és kandúr macskák ivartalanítását 20% kedvezménnyel végezzük. A műtéthez előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Miért fontos a macskák ivartalanítása?

A nőstény macskák, ha nincsenek ivartalanítva, egy idényben 2-3 alom kismacskának adnak életet. Ez évente kb 10 kismacskát jelent. A tíz macskából átlag 5 nőstény, melyeknek a következő évben már összesen 50 utóda lehet... Könnyen belátható, hogy ennyi macskának senki nem tud minden évben szerető gazdát találni, sem megtartani, oltatni, féreghajtani, ivartalaníttatni őket. Így évente sok ezer macska kerül az utcára, növelve a kóbor macskák egyébként sem alacsony számát. Ezen macskák aztán oltások hiányában megbetegednek, betegséget terjesztenek, veszélyt jelentenek mind az emberek, mind saját macskáink számára. Sokan közülük az éhezés következtében, vagy valamilyen betegségben elpusztulnak, vagy elüti őket egy autó.

Milyen betegségektől tudjuk megóvni macskáinkat ivartalanítással

Azon betegségek sora, mely ivartalanított macskákban nem, vagy sokkal kevesebbszer jelentkezik két fő csoportra bontható. Az egyik csoport az ivarszervekhez, ivari működéshez köthető megbetegedések. Ilyenek lehetnek a gennyes méhgyulladás, petefészek-daganat, méhdaganat, hererák, álvemhesség. Ezen betegségek az ivartalanított macskákban egyáltalán nem fordulnak elő, hiszen az ivarszerveket eltávolítottuk, ivari működésük teljesen megszűnt. Tágabb értelemben ide tartozik az emlődaganat is mely ivartalanított macskában sokkal kissebb számban jelentkezik.

A másik csoportba azon betegségek tartoznak, melyek azért jelentkeznek kisebb számban, mert az ivartalanított macska sokkal kevesebbet kóborol, kevesebbet verekszik más macskákkal, többet tartózkodik otthon a kertben, vagy a lakásban. Ilyen betegség pl. a macska AIDS, a leukózis, vagy kandúrokban az állandó verekedések miatt keletkező sebek, tályogok. Nagyon fontos, hogy a nyugodtabb életmód miatt sokkal kevesebb ivartalanított macska lesz "autóbaleset áldozata". Végeredményben elmondható, hogy az ivartalanított macska általában egészségesebb, és nagyobb esélye van a hosszú életre.

 

Kapcsolódó bejegyzések

Facebook

Kedves Gazdik!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy Rendelőnk november 1-től vasárnaponként zárva tart.
Telefonon természetesen továbbra is elérhetőek vagyunk reggel 9 és este 8 között.

Részletekről az alábbi linken olvashat: Kattintson ide