Szívférgesség

2018. március 30.

Itthon egyelőre kevés ilyen esettel találkozunk, aggasztó hogy a szívférgesség problémája évről évre nő. a gazdák sok esetben nem is veszik észre a betegséget, mert a tünetek könnyen ráfoghatóak a korra vagy a nagy nyári melegre.

Szívférgesség kutyáknál

A kutyák szívférgessége egy szúnyogok által terjesztett betegség, amely akár halálhoz is vezethet. A szív férgességét a tüdő ereiben (súlyos esetbe a szívben) élő Dirofilaria immitis fonálférgek okozzák. A kifejlett férgek mérete elérheti az akár 30 cm-t is és a fertőzött állatokban akár több száz kifejlett féreg is megtelepedhet. A férgek több évig is elélnek (a nőstény féreg akár 4-5 évig is) és ez idő alatt több milliónyi férget hoznak létre, melyek szintén a gazdatestben élősködnek.

Hazánkban még viszonylag ritka, de jelentősége évről évre növekszik. Megelőzni sokkal egyszerűbb, mint kezelni. Eltekintve a durva tüneteket okozó esetektől ( légszomj, köhögés, fáradékonyság , amely esetekben egy ultrahang is elegendő lehet a diagnózis felállításához ) a szívférgesség szűrésére vérvizsgálattal van lehetőség.

Szívférgesség

A kezelés előtt is egy tesztet végeztetni. Ehhez elég egy egyszerű, éhgyomri vérvétel, mely mintát laborba küldve pár nap alatt megvan az eredmény. Vagy ott a másik megoldás (ahhoz is szükség van egy minimális vérre), ami egy antigén kimutatáson alapuló gyorsteszt. Ezt akár percek alatt elvégezhető teszt, ez mindenképpen mellette szól.

Ha már megvan a teszt eredménye (és a kutya nem fertőzött), jöhet a megelőzés. A piacon többféle készítmény is elérhető (akár csepegtetős / spot on készítmények formájában, akár tablettás formában). Ezeket általában a kezdődő szúnyegszezon előtt egy hónappal el kell kezdeni (hogy legyen ideje kifejteni a hatását) és a szúnyoginvázió ideje alatt és után is még kb egy hónapig rendszeresen alkalmazni.

Kifejlett szívférgek a kutya szívében

A szívférgesség megelőző kezelése egyfelől a szúnyogok távoltartásából, másfelől a szúnyogok által közvetített, még nem kifejlett, szívféreg lárvák irtásából áll.

A felnőtt férgek csak fertőzött szúnyog útján terjednek, egyik kutyáról a másikra nem terjednek közvetlenül.

További részletek vagy időpont egyeztetés miatt hívja rendelőnket!

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!