Praxisfilozófia

Ha rendelőnk praxisfilozófiáját szeretnénk ismertetni, három tényezőről kell beszélnünk, melyek nélkül egy XXI. századi európai állatorvosi rendelő nem tud megfelelő színvonalon szolgáltatni. E három tényező, melyek egyformán fontosak: Megelőzés, gyógyítás, és kommunikáció.

Megelőzés

A legtöbb betegséget könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Mivel célunk az, hogy pácienseink minél hosszabb, és egészségesebb életet éljenek, nagyon nagy hangsúlyt kell fektetnünk a betegségek megelőzésére, elkerülésére. Ennek egyik legfőbb eleme, az életmód tanácsadás, vagyis az, hogy folyamatosan felvilágosítsuk az állattartókat, hogy kedvencüknek miként tudnak a fajuknak, fajtájuknak, koruknak, nemüknek legmegfelelőbb életkörülményt, környezetet, táplálékot, mozgást, játékok stb., biztosítani.

Tanácsadás

A helyes életmódról egyrészt programszerûen, minden rendelőben való találkozáskor, az aktuális élethelyzetnek megfelelően igyekszünk kérdés nélkül tájékoztatást adni, másrészt bármikor, bármilyen felmerülő kérdésre, személyesen, telefonon, és e-mailben is szívesen válaszolunk legjobb tudásunk szerint, a tudomány aktuális állásának megfelelően.

Ez a tanácsadás nem ritkán időigényes, ezért alkalmanként a rendelői vizitek hosszabbra sikerülnek, mint az aktuális probléma megoldása azt önállóan indokolná, de hisszük, hogy ez a ráfordított idő többszörösen megtérül kedvenceik számára.

Hogy ez ne okozzon a többi páciens számára hosszú várakozást, ezért alakítottuk ki úgy rendelőnket, hogy egyszerre több orvos, több helyiségben is tudjon beteget fogadni, valamint bevezettük időpontos rendszerünket, így hosszas várakozás nélkül tudunk törődni kis pácienseinkkel.

Konkrét intézkedések

A betegségek megelőzésében a másik fontos elem - az általános állattartási körülményeken túl - azok a konkrét intézkedések, melyek egy adott betegség megelőzését célozzák. Ide tartoznak a fertőző betegségek elleni oltások, a különböző külső és belső élősködők elleni kezelések, és ide tartozik még többek között az ivartalanítás is.

Ezekről a megelőző kezelésekről is igyekszünk a legteljesebb körû tájékoztatást adni, és az állattulajdonossal szorosan együttmûködve felállítani az állattartási körülményekhez, potenciális veszélyekhez igazodva, az aktuális anyagi lehetőségekhez mérten a legmegfelelőbb védekezési programot a megszületéstől az öregkor végéig.

Ha mégis beüt a baj ...

Természetesen, és sajnos, ha minden megteszünk a betegségek megelőzésére, előbb utóbb akkor is jelentkezhetnek problémák minden embernél, és állatnál egyaránt. A legtöbb megbetegedést annál hatékonyabban tudjuk gyógykezelni, minél hamarabb, minél korábbi stádiumban fedezzük fel. Különösen igaz ez az állatokra, akik sokszor a betegségek korai stádiumában nem mutatnak tüneteket, vagy nem tudják elmondani, nem panaszkodnak, vagy gazdáik nem veszik észre olyan könnyen ezeket a jeleket, mint embertársainknál.

Szűrővizsgálatok

Éppen ezért van különösen nagy jelentősége az állatorvoslásban a különböző szûrővizsgálatoknak. Ilyen szûrővizsgálatokra egyes fajtáknál már fiatalkorban szükség lehet (pl.: csípőízületi diszplázia szûrés nagytestû kutyákban, vagy örökletes szemészeti elváltozások szûrése arra hajlamos kutya és macska fajtákban), de a középkort betöltött kutyáknál, és macskáknál fokozottan ajánlott egyre gyakrabban, és egyre szélesebb körûen a kor előrehaladtával.

Mindennél jobb, és költséghatékonyabb szûrővizsgálat a fizikális betegvizsgálat, amikor az állatorvos a szemével, kezével, fülével tetőtől talpig végigvizsgálja a beteget. Ezért tartjuk fontosnak, hogy bármilyen okból érkezik hozzánk egy páciens, ha csak egy kötelező védőoltásra érkezett, akkor is teljes fizikális betegvizsgálatot végzünk, mely során nem ritkán fedezzük fel egy-egy betegség kezdeti tüneteit.

Ha ennél mélyrehatóbb szûrővizsgálatot szeretnénk végezni, természetesen be kell vonnunk a különböző mûszeres kiegészítő vizsgálatokat is, mint pl. a röntgen, ultrahang, EKG, vérlabor stb.

Rendelőnkben azon szándékkal dolgoztunk ki többféle szûrővizsgálat-csomagot, hogy a betegség-megelőző tevékenységünk keretében, kedvezményesebb árral ösztönözzük az állattartókat még egészségesnek látszó, idősödő kedvencük rendszeres kivizsgálására, hogy idejében felfedezve a bajt, hatékonyabban kezelni tudjuk.

Gyógykezelés

Az állattartók igényei beteg kedvencük meggyógyítására, és ezzel egyetemben az állatorvoslás szakmai színvonala nagyon sokat fejlődött az elmúlt 20 évben. Ennek köszönhetően ma már egyre több állatorvosi rendelőben elérhető az, hogy hasonló ellátást kapjanak a beteg kutyák, macskák, és egyéb háziállatok, mintha egy nyugat európai, vagy észak-amerikai állatorvosi rendelőbe kerültek volna.

Annak érdekében, hogy ezt a szakmai színvonalat fent tudjuk tartani, napi szinten jelentős időt kell szakmai fejlődésünkre szánni. Ennek keretében állatorvosaink rendszeresen szakmai továbbképzéseken vesznek részt, külföldi szakkönyvek, és szaklapok tucatjait forgatják nap, mint nap, és a hatékonyság növelése érdekében az állatorvoslás kisebb területeire szakosodnak.

Éppen ezért fordulhat elő, hogy sokszor más és más állatorvos látja el beteg állatukat, ha bőrgyógyászati problémája van, daganatos betegségben szenved, ultrahangvizsgálatra van szüksége, vagy éppen szívbeteg.

Orvosi műszerek

A szakmai tudás után a másik tényező, ami elengedhetetlenek a sikeres gyógykezeléshez a különböző orvosi mûszerek megléte, melyek a diagnosztikai munkát, a mûtéti altatás közbeni monitorozást, vagy éppen a gyógykezelést segítik.

Ezen mûszerek jó minőségben való beszerzése, borsos áruk miatt sokszor igen nagy kihívást jelent egy - a nyugat európai árak töredékéért dolgozó - magyar állatorvosi rendelőnek.

Ezért próbáltunk meg - szerencsére többször is sikerrel- az eszközök beszerzéséhez Európai Uniós forrásokat is bevonni, pályázat útján.

Így sikerült az elmúlt években, meglévő mûszereink mellé, jó minőségû ultrahang készüléket, EKG-t, automata röntgenfilm-hívót, endoszkópot, számítógépes vérnyomásmérőt, szemfenékvizsgáló kamerát, fülvizsgáló kamerát stb. vásárolnunk.

Ha egy beteg állat kerül a rendelőnkbe, részletes fizikális vizsgálat után javaslunk a tulajdonosnak további kiegészítő vizsgálatokat - ha szükségesek -, vagy gyógykezelést.

Ezen javaslatunknál csak a szakmai érveket vesszük figyelembe, azokat a vizsgálatokat, kezeléseket javasoljuk, amik a nemzetközileg elfogadott szakirodalom, illetve saját véleményünk szerint a leginkább szolgálja a beteg gyógyulását.

Ismertetjük a különböző beavatkozások előnyeit, hátrányait, esetleges veszélyeit, illetve várható költségét. Mindezek ismeretében dönthet az állat tulajdonosa, hogy milyen vizsgálatokat, beavatkozásokat akar, vagy tud az állatán elvégeztetni.

Ha az anyagi lehetőségek korlátozzák az elvégezhető beavatkozásokat, a leghatékonyabb gyógykezelés érdekében lehetőséget tudunk biztosítani akár több részletben történő fizetésre is, vagy a meglévő anyagi lehetőségekhez mérten keressük meg az elérhető legjobb megoldást.

Kommunikáció

Állatorvosi tevékenységünk, szolgáltatásunk során kiemelt helyen kezeljük a pácienseink gazdáival történő kommunikációt.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden gondolatunk, tudásunk, érvünk, és ellenérvünk kiterjedten, és változatlan formában jusson el az állatok tulajdonosaihoz.

Fontos számunkra hogy teljes körû felvilágosítást tudjunk adni minden olyan kérdésben, ami egy felvilágosult állattartót érdekelhet.

Fontos számunkra, hogy a beteg gazdája minden lehetséges információnak birtokában legyen, amikor az állat további gyógykezeléséről kell döntenie, tisztában legyen minden beavatkozás várható előnyével, hátrányával (mert ilyen is majdnem mindig van), a lehetséges kockázatokkal, mellékhatásokkal, és az esetleges alternatív lehetőségek létezésével is. Így tudjuk biztosítani a leghatékonyabb megelőző, és gyógyító munkát, így tudjuk biztosítani a legtöbb elégedett ügyfelet, és így tudjuk biztosítani a legkevesebb félreértést, és csalódást mind betegeink, mind gazdáik, mind pedig saját magunk számára.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!