Macska és kutya szemészet

2012. december 29.

Csakúgy mint nekünk, állatainknak is egyik legfontosabb érzékszerve a szem. A látásban történt károsodás, netaláltán teljes vakság nagyban megnehezíti az állat és a gazda hétköznapjait, úgyhogy ismerje meg a lehetséges betegségeket, reagáljon rá gyorsan ha a szükség úgy hozza.

Mint nekünk embereknek, kutyáinknak és macskáinknak is a legfontosabb érzékszerve a szem. A világból a legtöbb információ a szemen keresztül jut az agyba. Ezért is érint minket (és kedvenceinket) súlyosan ha a látás folyamatában valamilyen zavar keletkezik A szem egy nagyon pontosan megszerkesztett, tökéletes szerkezet, mely nagyon érzékeny bármely részének megbetegedésére, és nem idejében kezdett gyógykezelés esetén gyakran macskánk, vagy kutyánk megvakul.

Az állatorvosi szemészeti megbetegedéseknél fontos, hogy a beteg minél hamarabb szemész állatorvoshoz kerüljön, hiszen bizonyos esetekben akár néhány óra késlekedés is a látás végleges elvesztését, vakságot jelenthet. Ezért fontos, hogy minden kutya- és macskatartó tisztában legyen a legfontosabb szemészeti betegségek tüneteivel, hogy idejében felismerje azokat.

A szemészeti megbetegedések osztályozása kutyákban és macskákban

kutya szemének megtegedéseiA szem megbetegedéseit többféle szempont alapján osztályozhatjuk. A gyakorlatban leginkább elterjedt osztályozási módszer az alapján tesz különbséget a betegségek között, hogy a szem mely részét érinti.

Ezek szerint beszélhetünk a

  • szemhéj
  • kötőhártya
  • szaruhártya
  • elülső szemcsarnok
  • szivárványhártya
  • szemlencse
  • sugártest
  • üvegtest
  • szemfenék

megbetegedéséről. A szemet érintő betegségek száma több százra tehető, cikkünkben a leggyakrabban előforduló betegséget foglaljuk össze röviden.

Kötőhártya gyulladás (conjunctivitis)

Kötőhártya gyulladásA kötőhártya laza, áttetsző, erekkel átszőtt hártya. Ez borítja a szem fehérjét, és a szemhéjak belső felszínét is ez béleli. A kötőhártya gyulladása a leggyakoribb szembetegség, okozhatják fertőző kórokozók (baktériumok, gombák, vírusok, paraziták), kialakulhat allergiás megbetegedéshez társulva, csökkent könnytermelés miatt, mechanikai irritáció hatására (pl. por, idegentest), vagy ha gyors légáramlat (pl. autóban lehúzott ablak, vagy klíma) éri a szemet. Kötőhártya gyulladás esetén a szem kipirul, váladékozik, az állat a fájdalom miatt hunyorog. 

Kezelése két részből áll. A legfontosabb, hogy meg kell találni a kiváltó okot, és megpróbálni megszüntetni. Amíg ezt nem tesszük meg, végleges gyógyulásban nem reménykedhetünk.  A kezelés második része a másodlagos fertőzések kezelése (általában antibiotikumos szemcseppel, szemkenőccsel), illetve a gyulladás és a fájdalom csillapítása.

Ha az alapvető kórokot sikerül kezelnünk, a kötőhártya gyulladása általában tökéletesen, nyom nélkül gyógyul. Nagyon fontos, hogy enyhe esetben is érdemes azonnal szemész állatorvoshoz fordulni, mert a kezelés hiánya, vagy a nem megfelelő kezelés akár komoly károsodáshoz is vezethet.

A kötőhártya gyulladásról részletesebben itt olvashat: kutyaszemészet - kötőhárgya gyulladás

Szaruhártya sérülés, szaruhártya fekély

Szaruhártya sérülésA szaruhártya a szemgolyó legkülső, teljesen átlátszó rétege. Ez képezi a szem és a külvilág között a határvonalat. Ha valamilyen mechanika ok miatt a szaruhártya megsérül, normális esetben nagyon gyorsan regenerálódik.

Ha ez a regeneráció mégsem történik meg időben, vagy a kiváltó ok  folyamatosan fennáll, kialakul a szaruhártyán egy fekély. A kiváltó okok között lehet említeni a genetikai hajlamot (pl. boxer, bulldog stb), az állandó mechanikai irritációt ( pl. rendellenes helyen fejlődő szempilla, befelé forduló szemhéj, toklász a 3. szemhéj alatt stb.), vagy a csökkent könnytermelést.

A szaruhártya fekély általában fájdalmas, az állatok hunyorognak, kerülik a fényt, szemüket dörzsölik, jellemzően erős váladékozás alakul ki. A szemet vizsgálva sokszor már szabad szemmel is látható az anyaghiány a szaruhártyán, bár kisebb fekélyek csak speciális szemfestés után válnak láthatóvá. Ha a fekély mélysége növekszik, vagy fertőzés következtében a szaruhártya mélyebb rétegei bomlani kezdenek (lágyuló fekély), a szem kilyukadhat, amikor még az azonnali, leggondosabb állatorvosi beavatkozás mellett sem biztos, hogy meg tudjuk menteni a szemet. 

A szaruhártya fekélyek kezelésénél legfontosabb, hogy a kiváltó okot megszüntessük (pl idegentest eltávolítása, rendellenes szempilla epilálása stb). A fekély kezelése lehet gyógyszeres, és műtéti.

szaruhártya fekélyGyógyszeres kezeléssel akkor próbálkozhatunk, ha a fekély nem túl mély, nem fertőzött, és csak pár napja áll fenn. Ebben az esetben antibiotikumos, tápláló, és gyulladáscsökkentő szemcseppek felváltva történő alkalmazásától várjuk a sikert. A szemcseppeket nagyon gyakran, általában óránként szükséges alkalmazni, és a gyógyuláshoz elengedhetetlen, hogy a kutya vagy macska védőgallért viseljen, különben a szem dörzsölése miatt újabb sérüléseket tud okozni magának.

Ha a fekély mély, fertőzött, vagy régóta áll fenn, illetve ha a gyógyszeres kezelés sikertelen, szükség van a szem műtéti ellátására. Nem gyógyuló felszínes szaruhártyafekély (boxer fekély) esetén a műtéti megoldás lényege a fekély szélének felújítása, illetve  a szaruhártya eresedésének elősegítése azért, hogy a gyógyulást hozó folyamatok újra erőre kapjanak.

Mély, vagy fertőzöttszaruhártya fekély esetén a műtét során a kötőhártyából egy kis, vékony darabot varrunk foltszerűen a sérült szaruhártya részre. A műtét elvégzéséhez speciális felszereltségre (pl megfelelő nagyítás), és szemészeti műtétekben jártas állatorvosra van szükség.

A szaruhártya sérülések, fekélyek az esetek döntő többségében sikeresen gyógykezelhetők, de  ehhez sok türelemre, gondos otthoni ápolásra, és sokszor műtéti ellátására van szükség, ellenkező esetben a macska vagy a kutya megvakulhat.

A szaruhártya fekélyekről bővebben itt olvashat: kutyaszemeszet.hu - "Szaruhártyafekély"

A harmadik szemhéj mirigyének előesése

A harmadik szemhéj mirigyének előeséseA kutyáknak nem csak két szemhéjuk van, hanem a szem belső szögletéből, főleg pislogás során előbújik egy harmadik is (pislogóhártya). Ez nyitott szemnél, csak egy kis rózsaszínű háromszögként látható a belső szemzugban. Ebben a szemhéjban található egy könnymirigy. Ha a könnymirigy rögzítése laza, ez a mirigy elő tud bújni a harmadik szemhéj

alól, és mint egy kis piros  dudor, látható a szem belső szögletében. Az előesett mirigy irritálhatja a szaruhártyát, gyulladást, fekélyt okozhat. Sokszor a mirigy, maga is gyulladásba jön, amink hosszú távon a könnytermelő sejtek elhalása, és szárazszem-betegség lehet a következménye.

Harmadik szemhéj mirigy előesés esetén meg lehet próbálkozni a gyógyszeres kezeléssel. Antibiotikus, és gyulladáscsökkentő szemcseppek alkalmazása esetén, a mirigy gyulladása, és mérete csökkenhet, és ritkán így visszakerül az anatómiai helyeződésbe. Gyakoribb sajnos, hogy csak a műtéti megoldás hoz végleges gyógyulást.

Régebben gyakran csak kivágták az előesett mirigyet, ami súlyos hiba, mivel a lecsökkent könnytermelés gyakran okoz komoly problémát. Nagyon fontos, hogy ezt a műtétet nem szabad kutyánkon elvégeztetni.

A szakmailag helyes műtét során, a mirigyet visszahelyezzük, és varratokkal rögzítjük, így továbbra is el tudja látni legfontosabb funkcióját, a könnytermelést. Az esetek kis százalékában, helyesen végzett műtét mellett is, a betegség kiújulhat, ekkor sajnos ismételt műtétre van szükség. 

A harmadik szemhéj mirigyének előeséséről, azaz a cseresznyeszemről bővebben itt olvashat: Kutyaszemeszet.hu - Cseresznye szem – a 3. szemhéj mirigyének előesése

Száraz szem betegség (keratoconjunctivitis sicca)

Száraz szem betegségSzáraz szem betegség akkor alakul ki, ha a könnymirigyek nem termelnek annyi könnyet, amennyi a szem egészséges működéséhez szükséges. Leggyakrabban autoimmun folyamat miatt alakul ki, mikor is a saját immunrendszer megzavarodik, és megtámadja a saját szöveteket, ebben az esetben a könnymirigyet. Kialakulhat még a könnymirigyek gyulladása miatt, illetve akkor, ha a 3. szemhéj mirigyének előesésekor a mirigyet hibásan nem visszahelyezik, hanem eltávolítják, kimetszik. Ezt a  hibás műtétet régebben gyakran végezték, ma már szerencsére ritkábban találkozunk vele.

Elégtelen könnytermelés esetén az idült gyulladástól a szaruhártya homályos, vagy a lerakódott pigmenttől sötét színű, a szem környéke tapadós váladékkel szennyezett, a kötőhártya kipirult, a szaruhártyán esetleg fekélyek alakulhatnak ki. 

A száraz szem betegség szemkenőccsel általában jól kezelhető. A ciklosporin tartalmú kenőcs leállítja a könnymirigyek pusztulását okozó autoimmun folyamatot, stimulálja a könnytermelést, és csökkenti a szem szöveteinek gyulladását, ezáltal a betegség következtében kialakuló károsodást segít elkerülni.

Nagyon fontos, hogy gyógyulásra csak akkor számíthatunk, ha a kezelést idejében, még a könnymirigyek teljes pusztulása előtt elkezdjük, ezért fontos minden, akár enyhének tűnő kötőhártya gyulladással is egyből állatorvos szemészhez fordulni. Ha nem fedezzük fel a betegséget idejében, a kezelés sokszor csak részleges eredményt hoz, és ilyenkor a kutya vagy macska élete végéig műkönny kiegészítésre is szorul.

Glaukóma (zöld hályog)

zöld hályog avagy glaukómaA glaukóma, vagy köznapi, és talán kicsit félrevezető elnevezéssel zöld hályog, a szem belső nyomásának a növekedése miatt kialakuló, nagyon súlyos, sokszor vakságot okozó megbetegedés.

A szem belsejében a sugártest folyamatosan termeli a szemfolyadékot, ami normális esetben ugyan ebben az ütemben elvezetődik. Ha az elvezetődésben zavar keletkezik, a folyadék mennyisége megnő, a nyomás fokozódik. A fokozódó nyomás akár pár óra alatt is a szem végleges károsodását, vakságot okozhat. Heveny glaukómában a szem nyomása gyorsan nagyon magas értékre emelkedik, jellemző tüneteket okozva: a szem erei kitágulnak, a szem kipirosodik, a szaruhártya ödémás lesz, sokszor a szem belsejébe nem is lehet belátni. Az állatorvos szemésznek ilyenkor egy szemnyomásméréssel egyszerű a diagnózis felállítása.

glaukóma macska esetébenHevenyglaukóma esetén nagyon fontos, hogy a szem nyomását maximum 1-2 órán belül normalizáljuk, erre infúziós kezelés, és/vagy szemcseppek alkalmazásával van esélyünk. Ha sikerül a nyomás csökkentése a továbbiakban is szemcseppek esetleg tabletta formájában szemnyomást csökkentő gyógyszerek folyamatos alkalmazása válik szükségessé. Ha a gyógyszeres kezelés nem vezet kielégítő eredményre, műtéti megoldások is felmerülhetnek.

A heveny glaukóma jellemzően kutyák örökletes betegsége. Általában a sikeresen gyógykezelt esetekben is sajnos csak 1-2 évig tudjuk a kutya látását megőrizni.

A glaukóma másik formája a lassan kifejlődő, vagy krónikus glaukóma. Ebben az esetben a szem nyomása csak kisebb mértékben, és rendszerint csak bizonyos napszakokban emelkedik a normális tartomány fölé. Éppen ezért a szemésznek nehezebb dolga van-főleg a betegség elején- a diagnózis felállításában.

A krónikus glaukóma jellemzően macskák betegsége, és legtöbbször a szem egyéb kóros folyamataihoz, belső szemgyulladáshoz (uveitis), vagy daganathoz társul másodlagosan. Kezelésében elengedhetetlen a kiváltó ok megszüntetése, ha ez nem lehetséges ebben az esetben is szemnyomást csökkentő gyógyszerek alkalmazása válik szükségessé. 

A betegségről bővebben itt olvashat: kutyaszemeszet.hu - Glaukóma avagy zöld hályog

Lencsehomály (szürke hályog, katarakta)

Lencsehomály avagy szürke hályogA szemlencse egy nagyítóhoz hasonlítható szerv, mely a külvilágból érkező fénysugarakat a szem ideghártyájára (retina) irányítja. Alkotóelemei a fehérjerostok, és a víz olyan rendezetten helyezkednek el a lencse állományában, hogy az a fény számára teljesen átjárható. Ha ez a rendezettség zavart szenved, az érintett terület nem engedi át a fényt, ezért úgy látjuk, hogy a lencse homályos.

Lencsehomály kutyában és macskában több okból alakulhat ki (A betegségről még bővebben a "Szürkehályog a kutya és macska szemészetben" cikkünkben olvashat). Nagyon gyakran, főleg bizonyos kutyafajtákban, örökletes megbetegedés. Ilyenkor a fajtának megfelelő korban, és a lencsének a fajtára jellemző részén jelenik meg a homály. Ez általában lassan előrehaló folyamat, a kutya az első tünetek megjelenése után akár még évekig látóképes lehet.

A másik jellemző oka a lencsehomálynak a cukorbetegség.  A cukorbeteg állatokban a szemlencse anyagcseréje zavart szenved, ezért sok víz áramlik a lencsébe, ami a lencse elhomályosodását okozza. Cukorbetegség esetén a homály viszonylag gyorsan, néhány hónap alatt kialakul. Nagyon fontos, hogy minden kutyának és macskának, melyeknél szürke hályogot diagnosztizálunk, ellenőrizni kell a vércukorszintet, mert a cukorbetegség (diabetes) nem csak az állat vakságát okozhatja, de az életét is veszélyeztetheti.

 A lencsehomály kialakulása mögött, ritkábban, egyéb okok is állhatnak: pl.: a lencsetok sérülése, különböző toxikus anyagok, anyagcsere megbetegedések stb.

Ha egy szemlencsén kialakult a homály, azt -mai tudásunk szerint- visszafordítani nem lehet. Újabban külföldi weboldalakon feltűntek szemcseppek, melyek használata esetén a lencsehomály gyógyítását, a folyamat megállítását ígérik, de ezen szemcseppek hatásáról, esetleges mellékhatásairól elengedő számú esettel alátámasztott vizsgálat nem történt, ezért használatuk csak saját felelősségre történhet. Éppen ezért jelen pillanatban az elfogadott kezelési módszerek lencsehomály esetében csak a különböző műtéti megoldások, a szemlencse eltávolítása illetve a műlencse beültetés.

műtét következtében esetlegesen kialakuló komplikációk miatt csak abban az esetben van a beavatkozásoknak létjogosultsága, ha az állat látása nagymértékben lecsökkent, illetve ha a sérült lencsetok következtében a szem belső gyulladása fenyeget. Műtét előtt mindenképpen meg kell győződnünk arról, hogy a lencse kivételével a szem többi része látóképes, ellenkező esetben sikeres műtét után sem tér vissza a látás.

Befele forduló szemhéj (entropium)

Befele forduló szemhéj avagy entropiumEntrópiumról vagy befelé forduló szemhéjról akkor beszélünk, ha a kutya vagy a macska valamelyik szemhéjának a széle nem a megszokott módon pontosan illeszkedik a szemgolyóhoz, hanem a szabad széle befelé hajlik. Ebben az esetben a szemhéjon lévő szőrszálak hozzáérnek

a szaruhártyához, és irritálják azt. A vezető tünet a folyamatos váladékozás, hunyorgás, a fájdalom miatt az állat a szemét dörzsölheti, kaparhatja, súlyos vagy hosszan tartó esetben a szaruhártyán nem gyógyuló fekélyek is keletkezhetnek.

Az entrópium általában veleszületett megbetegedés, ritkán más okból, pl. a szemhéj sérülése miatt is kialakulhat. Gyógykezelése minden esetben csak műtéttel lehetséges, műtét után a kutya vagy macska szeme rendszerint teljesen tünetmentessé válik. Bonyolultabb esetben (pl. Shar-pei kutyák) lehet, hogy a teljes gyógyulást csak műtétek sorozatával lehet elérni. 

Nagyon fontos, hogy ha bármely más okból a szemen fájdalommal járó betegség jelentkezik, a fájdalom miatt a szemhéj izmai görcsösen összehúzódnak, ami eredményezheti a szemhéj befelé fordulását. Ezt az állapotot fontos megkülönböztetni a valódi befelé forduló szemhéjtól, mert ilyenkor a kutya szemét műteni nem szabad. A fájdalom megszűntével a szemhéj állása ebben az esetben magától visszatér a normális helyzetbe.

A szemhéj állási rendellenességekről bővebben itt olvashat: Entropium és ectropium – Szemhéj rendellenességek

Szemészeti szakrendelés a Lőrinci Állatorvosi Rendelőben

Rendelőnk egyik, ha nem a legfontosabb specialitása a szemészet szakellátás. A  szemészeti betegek ellátását Dr. Lévai Péter (a Kisállat Szemészeti Egyesület alapító tagja és vezetőségi tagja a Magyar Állatorvosi Kamara Szemészeti tagozatának), valamint Dr. Vass Imola (a Kisállat Szemészeti Egyesület és a Magyar Állatorvosi Kamara Szemészeti tagozatának tagja) végzik.

A szemészeti vizsgálat magában foglalja a fizikális vizsgálatot, a könnytermelés mérését schirmer könnyteszt segítségével, a fluorescein festést a szaruhártya épségének a meghatározására, a szemnyomásmérést és a szemfenékvizsgálatot is.

Szükség esetén számos kiegészítő vizsgálat elérhető rendelőnkben: pl. szemészeti ultrahang-vizsgálat, ERG (elektro retinogramm), réslámpás vizsgálat, genetikai tesztek, gonioszkópia, vérnyomásmérés, stb

A szaruhártya fekélyekről bővebben itt olvashat

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!