A zöldhályog kezelése kutyánál

2015. január 18.

A zöldhályog akár hosszabb ideig is kezelhető, ha időben észreveszi a kutya tulajdonosa és késlekedés nélkül elkezdjük a kezelést. Több megoldás is létezik amivel segíthetünk az amúgy fájdalmas, vaksághoz vezető megbetegedésen.

A zöldhályog vagy glaucoma (glaukóma) a szem belső nyomásának emelkedése miatt kialakuló, a látást közvetlenül veszélyeztető megbetegedés.

Kutyában kifejlődhet elsődlegesen, genetikai alapon és kapcsolódhat más megbetegedésekhez másodlagosan (pl. szemen belüli daganat, szürkehályog, stb). A betegség lényege, hogy a szemben több csarnokvíz termelődik, mint amennyi el tud vezetődni a csarnokzugon ( a szaruhártya és a szivárványhártya találkozásánál lévő terület) keresztül, ezért a folyadék a szem belsejében felhalmozódik, növelve a szem szöveteire terhelődő nyomást. A szem belsejében normálisan meglévő nyomás kb 10-20hgmm (Higanymilliméter), a 30Hgmm-nél magasabb nyomás már biztosan kórosnak tekinthető.

A betegség kialakulásáról, tüneteiről, bővebben olvashatnak korábbi cikkeinkben:

Jelen írás keretein belül a rendelőnkben elérhető gyógykezelési lehetőségeket foglaljuk össze.

A magas szemnyomás sürgősségi ellátása

Amikor egy glaukómás kutya először a rendelőnkbe érkezik, legalább az egyik szemén rendszerint nagyon magas szemnyomást mérünk, akár 60-80hgmm-t. Ekkor ez a szem már legalább ideiglenesen elveszítette a látóképességét. Ilyenkor a legfőbb feladatunk a lehető legrövidebb időn belül normalizálni a szemnyomást, hogy a szem szöveteinek további károsodását megállítsuk.

Heveny zöldhályog kutyábanNagyon magas nyomás esetén szükség lehet a csarnokvíz közvetlen eltávolítására a szem injekciós tűvel történő megszúrása segítségével (Elülső szemcsarnok paracentézis), mert ilyenkor nincs idő a gyógyszeres kezelés hatásának kialakulását megvárni. Mérsékeltebb emelkedés esetén infúziós kezeléssel és/vagy szemcseppek alkalmazásával általában 1 óra alatt sikerül a szem belső nyomását biztonságos szintre csökkentenünk. Ezután áttérhetünk a fenntartó gyógyszeres kezelésre.

A zöldhályog gyógyszeres kezelése

A glaukóma gyógyszeres kezelésénél arra törekszünk, hogy minél tovább a beteg szem nyomását a biztonságos szinten tudjuk tartani (legfeljebb 20, de inkább 15hgmm). A gyógyszerek döntő többségét szemcsepp formájában alkalmazzuk, ritkán szájon át, tablettát is felírunk a beteg kutyának.

A szemnyomáscsökkentő gyógyszerek egy része a termelődő csarnokvíz mennyiségét csökkenti (pl karboanhidráz bénítók), míg más részük az elvezetődését hivatott növelni (pl. prosztaglandin analógok). Mivel a zöldhályog kutyánál egy folyamatosan súlyosbodó megbetegedés, egyre többféle szemcsepp használatára és egyre gyakoribb csepegtetésre van szükség ahhoz, hogy ugyan azon szemnyomás értéket fent tudjuk tartani. Minden igyekezetünk ellenére azonban eljön az az idő, amikor a biztonságos szemnyomás gyógyszerekkel többé már nem tartható fent...

A zöldhályog műtéti megoldásai

A zöldhályog műtéti kezelésére rendszerint akkor kerül sor, amikor a szem belső nyomása nem tartható többé gyógyszeres kezeléssel a látás megőrzése szempontjából biztonságos szinten.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem végezzük el a műtéteket korábban?

A válasz a lehetséges komplikációkban keresendő. Mindenki számára ismert tény, hogy minden műtétnek van veszélye, minden műtét alkalmával kialakulhatnak komplikációk. Különösen igaz ez akkor, ha olyan érzékeny szervet kell műtenünk, mint a szem.

Bármelyik, szemen végzett műtétnél kialakulhatnak akár olyan súlyos komplikációk is, melyek az állat látását is veszélyeztethetik. Ez alapján érthető, hogy egy normális nyomással rendelkező (még ha ezt csak szemcseppezéssel érjük is el), látóképes szemen igyekszünk a műtéti beavatkozásokat elkerülni ameddig csak lehetséges.

A szemnyomáscsökkentő műtétek alkalmával, akárcsak a gyógyszeres kezeléseknél, vagy

  • a termelődő csarnokvíz mennyiségét kívánjuk csökkenteni,
  • vagy az elfolyását növelni.

 

A csarnokvíz termelődését oly módon tudjuk csökkenteni, hogy a képződéséért felelős sugártest egy részét (vagy egészét) károsítjuk. Erre több módszer is létezik, melyek közül messze a legmodernebb és a legkevesebb mellékhatással, komplikációval jár a sugártest lézerrel történő roncsolása (cyclophotocoagulatio). Látóképes szemen ma már lehetőség szerint csak ezt a műtétet végezzük.

Glaukoma sönt kutyában A csarnokvíz elfolyásának elősegítésére is számtalan műtéti megoldás létezik, sajnos az emberi szemen leggyakrabban végzett műtétek többsége kutyánál nem működik megfelelően, így ezen műtétek közül csak a glaukóma sönt beültetésének van gyakorlati jelentősége. Söntbeültetés alkalmával egy vékony csövet vezetünk a szem belsejébe, melyen keresztül a feleslegben felhalmozódó csarnokvizet a szemen kívülre juttatjuk.

Előrehaladott zölhdályogos megbetegedéseknél nem ritkán a különböző műtéti technikákat és a gyógyszeres kezelés egyszerre alkalmazzuk, annak érdekében, hogy a kutya látását minél tovább megőrizzük.

A nem látóképes szem kezelése

Gyakran előfordul, hogy mire egy kutya a rendelőnkbe érkezik vizsgálatra már legalább az egyik szemére megvakult. A nem látóképes szem esetében a kezelési stratégia alapvetően különbözik az eddig tárgyaltaktól. Ebben az esetben már nem lehet cél a látás minél további megőrzése, ehelyett az alapvető feladatunk a fájdalommentesség biztosítása a beteg számára, hiszen a megemelkedett szemnyomás jelentős fájdalommal járhat kutyáknál is, csakúgy mint nálunk, embereknél. A megvakult szem esetében is megpróbálhatjuk gyógyszeresen fenntartani a szem normális nyomását, azonban ebben az esetben sokkal hamarabb, akár azonnal szóba kerülnek a műtéti eljárások.

A sugártest roncsolását ebben az esetben is gyakran alkalmazzuk, azonban itt a lézeres beavatkozás mellett szóba kerülhet a sokkal alacsonyabb költséggel járó fagyasztásos (cylocryodestructio) vagy kémiai károsítás. Glaukóma sönt beültetését a magas számú komplikáció miatt vak szemen nem végezzük.

Ha az eddig felsorol kezelések nem hatásosak, vagy a tulajdonosok eleve, a nem látó szemen végleges, kevés komplikációval járó megoldást szeretnének, javasolt a szem végleges műtéti eltávolítása, vagy esetlegesen a kozmetikailag kedvezőbb szemprotézis beültetés.

A „másik szem” kezelése

Ha egy kutya egyik szemén a zöldhályog tünetei jelentkeznek nagyon valószínű, hogy hamarosan a másik szem is megbetegszik. Ha ezen a szemen a nyomáscsökkentő gyógyszeres kezelést még a tünetek jelentkezése előtt elkezdjük nagy valószínűséggel a betegség kialakulását sok hónappal, akár egy-két évvel is késleltethetjük.

A kezelt, tünetmentes szemen ráadásul rendszerint a nyomás növekedése nem hirtelen fog kialakulni, hanem lassan, fokozatosan, időt adva ezzel nekünk,hogy idejében újabb gyógyszereket, műtéti megoldásokat alkalmazzunk. Nagyon fontos tehát, hogy a zöldhályogos kutya még egészséges szemét azonnal csepegtetni kezdjük és rendszeren kontrollvizsgálaton, szemnyomásmérésen vegyen részt.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!