Álvemhesség

2012. december 28.

Az álvemhesség nem betegség, csupán egy biológiai állapot mely általában nem okoz problémákat. Súlyosabb esetben viszont felléphet emlőgyulladás, levertség, láz stb... tehát fontos, hogy a gazdák felismerjék ennek tüneteit és szükség esetén állatorvoshoz vigyék a kedvencüket.

Az álvemhesség tulajdonképpen nem betegség, hanem biológiai állapot; eredetileg azért alakulhatott ki a törzsfejlődés során, hogy a vadon élő húsevők nem vemhesült nőstényei szükség esetén szoptathassák a falkában született kölyköket, növelve ezzel a túlélés esélyeit. Az álvemhességet a tüzelés után megemelkedő prolaktin (tejelválasztást serkentő) hormon szintjének növekedése váltja ki. A prolaktinszint minden szuka kutyában és minden tüzelés után megemelkedik, de nem mindig okoz tüneteket.

Ha mégis, ezek a következők: fészek készítése, játékok, tárgyak babusgatása, szomorkodás, étvágytalanság és "bújóssá" válás, vagy ellenkezőleg, étvágynövekedés és a képzelt kölykök "védelme". Az emlők megduzzadnak, több-kevesebb mértékben a tejelválasztás is megindul, súlyos esetben a has térfogata is megnőhet, sőt, ellésre emlékeztető cselekvéssort is produkálhat az állat.

Az álvemhesség tünetei

A tünetek változatos súlyosságúak lehetnek, általában sokat babusgatott kutyákban élénkebben mutatkozhatnak, és általános tapasztalat, hogy ha már egyszer jelentkeztek, későbbi tüzeléseknél is jelentkeznek majd. A hormonszint csökkenésével a tünetek automatikusan megszűnnek. Ez enyhébb esetekben házilag is kiváltható, még ha a "gyógymód" drasztikusan hangzik is: egy-két hétig bánjunk kutyánkkal ridegebben, ne simogassuk, játékait, babáit vegyük el tőle, vackát rendezzük át – akármilyen bánatosan néz! Jót tesz viszont, ha nagyokat sétálunk, mozgunk vele. Pár napig ne adjunk neki enni, vagy csak fél adagot! A megduzzadt emlőket bórvízzel borogassuk, de ne próbáljuk megfejni!

Az említett stratégia alapja a következő: az álvemhességet kialakító prolaktin hormon termelődését a sok testi érintkezés (simogatás), a fészek, a kölykök (vagy annak kinevezett tárgyak) szaga, emlők fejése (=szoptatás) serkenti. A "spártai" életmód, a visszafogott etetés, szigorúbb bánásmód, és a sok mozgás viszont a hormon termelődése ellen hat.

Lehetséges problémák

Az enyhébb formában jelentkező álvemhesség önmagában nem okoz komoly problémát, és ettől még a későbbiekben valódi vemhesség létrejöhet. Súlyosabb esetekben az emlőkben pangó nagyobb mennyiségű tej emlőgyulladáshoz vezethet, ennek jele az emlők bekeményedése, kivörösödése és fájdalmassá válása. Komolyabb tünetek, levertség, láz, fájdalmas, gyulladt emlők esetén érdemes állatorvoshoz fordulni, aki fel tud írni megfelelő gyógyszert a hormonszint csökkentésére, az állapot megszüntetésére. Ilyenkor is ajánlott azonban kiegészíteni a gyógyszeres kezelést a fent leírt magatartásbeli változtatásokkal.

Tudni kell, hogy bizonyos gyógyszerek kihatással lehetnek a szuka következő ciklusára, más gyógyszerek mellékhatásaként hányás jelentkezhet. Ami a legfontosabb, hogy összefüggés állhat fenn a gyakori álvemhesség, és az emlődaganatok, illetve a méhgyulladás kialakulása között, ezért (is), amennyiben nem szeretnének mindenáron kölyköket, megfontolandó, hogy ivartalaníttassuk kedvencünket.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!