Antibiotikum rezisztencia, ne adjunk esélyt a baktériumoknak!

2018. november 09.

Mit tehetünk gazdiként azért, hogy a szükséges antibiotikumos kezelés a maximális hatékonysággal pusztítsa a baktériumokat? Mi a veszélye az antibiotikumok rezisztenciának? Mit is jelent ez pontosan? Ezekre és számtalan más kérdésre is választ a cikkünk.

Az antibiotikumokat széles körben használják mind a humán, mind az állat gyógyászatban a különféle bakteriális eredetű megbetegedések kezelésére. Sajnos napjainkra aggasztó mértékben csökken a hatékonyságuk részben természetes, evolúciós okok miatt, de ezt fokozza a túlzott szakszerűtlen felhasználás is. A baktériumok remekül alkalmazkodnak, és esetenként túlélik az antibiotikum terápiát, így rezisztens törzzsé tudnak fejlődni.

A számos humán egészségügyi vonatkozás mellett (személyi higiénia, betegségek megelőzése, vakcinák, csak orvos utasítására használt gyógyszerek, megfelelő élelmiszer előkészítés és tárolás, stb.) az állatok körében is figyelni kell az antibiotikumok helyes felhasználására.

Az Európai Unióban 2006 óta tilos az élelmiszertermelő állatoknak megelőzési és növekedésserkentési célból antibiotikumot adni. A világ más területein, és korábban nálunk is bevett gyakorlat volt, hogy terápiás dózis alatt kaptak a haszonállatok antimikrobiális készítményeket, így serkentve a növekedésüket, táplálékhasznosulásukat. Tehát nem egy betegség konkrét kórokozója elpusztítása miatt kaptak megfelelő gyógyszert, hanem állomány szinten az egészséges állatokat „kezelték”. Ez a bevett gyakorlat sajnos jelentősen hozzájárult a rezisztens kórokozók kialakulásához, mivel a gyógyszer maradványok megtalálhatóak ezen állatok ürülékében és esetenként az általuk termelt élelmiszerben is.

2006 óta tilos az élelmiszertermelő állatoknak megelőzési és növekedésserkentési hormont adni

Nagyon fontos, hogy a rendelkezésre álló antibiotikumokat megfelelően használjuk. A kedvenc állatok otthoni kezelésében a gazdiknak is nagy szerepük van, így fontos résztvevőkké válnak a rezisztencia elleni küzdelemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO = World Health Organization) először 2015 novemberében hirdette meg az „Antibiotikum hetet” (World Antibiotic Awareness Week), melynek során különböző rendezvényeken és ismeretterjesztő kiadványokkal hívják fel a figyelmet a helyes gyógyszer használatra. Ebben az évben az esemény a november 12-18. közötti hétre esik.

Mit tehetünk otthon, hogy segítsünk az antibiotikumok hatékonyságát megtartani?

Felelős gazdiként legfontosabb teendő, hogy előzzük meg a kisállat fertőződését. Egy egészséges, jól tartott, jól táplált állat kisebb eséllyel kap el betegséget. Lényeges a rendszeres féreghajtás és a rendelkezésre álló vakcinák beadatása. A betegségek terjedésének megelőzése érdekében a betegebbnek tűnő kisállatot nem szabad közösségbe vinni, és saját egészséges állatot se vigyünk betegség gyanús környezetbe. Az állat simogatása előtt/után is érdemes kezet mosni, mert sajnos emberről állatra is átterjedhetnek egyes kórokozók.

Nem minden fertőző betegséget kell antibiotikummal kezelni! A megfelelő gyógyszer mindig csak körültekintő fizikális, esetleg kiegészítő vizsgálat után adható. Például hasmenésre csak bélsárvizsgálat után, fülgyulladásra a fülváladék mikrobiális vizsgálata után szabad antibiotikumot adni, és akkor sem mindegy, hogy melyiket, mennyi ideig.

Sajnos varázsszer nincs, egy antibiotikumos „szuri” nem fogja meggyógyítani a világ összes betegségét, viszont nem megfelelően alkalmazva lehetőséget ad a baktériumoknak a rezisztencia kifejlesztésére. Minden esetben kérjünk tanácsot állatorvosunktól az antibiotikumok használata előtt! Sose használjunk lejárt vagy helytelenül tárolt gyógyszert (esetleg már elbomlott benne a hatóanyag), vagy a másik állat kezeléséből régről megmaradt tablettákat!

antibiotikumos kezelés háziállatoknál

Ha a kisállatnak a vizsgálatok alapján tényleg antibiotikumos kezelésre van szüksége, mindig pontosan be kell tartani az állatorvos utasításait. Az állat testtömegének megfelelő mennyiséget, megfelelő gyakorisággal, megfelelő ideig kell alkalmazni a gyógyszert. Ha a gyógyszer beadás (tabletta, fülcsepp, egyebek) problémákba ütközik, ne habozzunk segítséget kérni! Előfordul, hogy több emberes feladat egy egész pici cica gyógyszerezése is.

Ha otthon nincs rá lehetőség, képesség, bátran fel kell keresni a kezelő állatorvost, aki segíteni tud a kivitelezésben. A kezelés megbeszélt hosszát akkor is tartani kell, ha az állat néhány nap után esetleg jobban lesz, és már nem mutat tüneteket. Ha a kezelés időtartama alatt a kisállat állapota rosszabbodik, vagy nem javul, minél előbb fel kell keresni a kezelő állatorvost kontroll vizsgálat céljából, és újra átbeszélni a kezelési tervet.

Rezisztens kórokozók

Záró gondolatként pár szó arról, hogy hova is vezet a túlzott felelőtlen antibiotikum használat: időnként felröppen egy-egy hangzatos cikkben a félelmetes „húsevő baktérium” kifejezés. Ez egy pongyola meghatározása az MRSA vagy MRSP fertőzésnek. Ezek a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus, illetve a meticillin-rezisztens Staphylococcus pseudointermedius baktériumok rövidítései, melyek normál esetben is megtalálhatók az egészséges emberek, állatok bőrén. Probléma akkor jelentkezik, ha a bőrön valami sérülés, vagy folytonossági hiány lesz. Ekkor a kórokozó elszaporodik, és makacs gyulladást okoz; valamint súlyos esetben az ízületekbe, idegrendszerbe is eljuthat. Kutyákban, cicákban gyakran okoz a bőr mélyebb rétegeiben gennyes gyulladást, és fülgyulladást. A meticillin volt az első antibiotikum, amelyre megállapították a rezisztenciát, de az a baktérium törzs, amely erre rezisztens, sajnos ellenálló a többi hasonló hatásmechanizmusú gyógyszerrel szemben is.

kutya fülénél bakteriális fertőződés

Az MRSA emberről állatra is terjedő kórokozó (tehát zoonózis), de emberek között gyakrabban fordul elő, másodlagos kórházi fertőzések okozója. Az antibiotikum rezisztencia természetesen nem jelenti azt, hogy a baktérium elpusztíthatatlan! Alapos szappanos kézmosással, fertőtlenítéssel megszabadulhatunk tőle. A környezetben nem él túl, tehát csak a sérült bőrfelület és a fertőzött ember/állat közvetlen érintkezésével terjed.

antibiotikumos kezelés kutyáknál

Nagyon fontos tehát a higiénia betartása. Ha a kutya vagy cica rezisztens kórokozótól szenved, az otthoni kezelés során szigorúan be kell tartani az állatorvos előírásait. Ha a laboratóriumi vizsgálatok során megtaláltuk a megfelelő antibiotikumot, amire a baktérium (még!) nem rezisztens, annak alkalmazását körültekintően kell végezni! Félbehagyott, vagy nem megfelelően végrehajtott kúra esetén elveszítjük azt a gyógyszert is, amivel esélyünk lett volna kezelni. A kezelés fontos része a samponos fürdetés, fertőtlenítőszeres lemosás is, hiszen a kórokozók nagy része ezzel is elpusztítható.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!