Bolhásság és a bolhanyál allergia

2019. január 05.

Jelen cikkben a bolhák által közvetlenül okozott kártételről és ezek kisállat bőrgyógyászatban betöltött szerepéről igyekszünk pár fontos információt átadni.

A bolhák az egyik legelterjedtebb ízeltlábú élősködői kutyáknak és macskáknak, de nem vetik meg a vadászgörényeket, nyulakat, kedvtelésből tartott rágcsálókat és madarakat sem.

Számos betegséget terjesztenek: vírusokat, baktériumokat, de még fonál és galandférgeket is. Jelen cikkünknek nem célja ezek tárgyalása.

Most csupán a bolhák által közvetlenül okozott kártételről és ezek kisállat bőrgyógyászatban betöltött szerepéről igyekszünk pár fontos információt átadni.

Bolhák fejlődési ciklusa

Fontos lehet legelőször ezt ismertetni. Az élősködők fejlődési ciklusának ismeretében ugyanis már-már magától értetődik, a bolhás, illetve bolhanyál allergiás állatok kezelése.

Kifejlett bolhák

A kifejlett bolhák megtelepszenek egy melegvérű gazdaállaton (ennek részleteiről később). A kedvenceinket leggyakrabban támadó bolhafajok egyedei jellemzően életük végéig ugyanazon a gazdán tartózkodnak, csak ritka esetekben (kb. véletlenül) hagyják el azt. A gazda (különösen a macskák) tisztálkodás, vakarózás, nyalakodás során viszonylag könnyen el tudja pusztítani a rajta élősködő bolhákat. Ez egy kifejlett, egészséges kutya vagy macska esetében jelentősen csökkenti az egy időben rajta tartózkodó kifejlett bolhák számát. Tehát, ha egy ereje teljében lévő kutyán vagy macskán szabad szemmel is már látunk kifejlett bolhákat az jellemzően a környezet súlyos bolhafertőzöttségére utalhat.

A kifejlett bolhák táplálkozással, ami esetükben vérszívást jelent, párosodással, és petéik lerakásával töltik idejük nagy részét. A lerakott petéket nem rögzítik a gazdán, ezért azok folyamatosan a környezetbe hullanak. Egy nőstény bolha naponta több száz petét is lerak.

bolha okozta bőrgyógyászati betegségek

Peték

A peték az egyik legkevésbé ellenálló fejlődési alakjai a bolháknak, ha számukra kedvezőtlen helyre esnek, gyorsan elpusztulnak. Közepesen párás, fénytől védett, szobahőmérsékletű környezetben indulnak fejlődésnek és kel ki belőlük lárva. Ilyen helyekben az ember által alkotott környezet bővelkedik: szőnyeg, parketta repedései, kárpitozott bútorok, macskabútorok, ágymatrac, kutyaház, kedvenceink fekhelyei, stb. Télen a házon belül akár egész évben zavartalanul képesek fejlődni. Nyáron a kertben is kiválóan érezhetik magukat a bokrok alatt, avarban, mulcsban.

Lárvák

A lárvák hasonló helyeket kedvelnek, mint a peték, szabad szemmel ritkán figyelhetőek meg. Mindenfajta szerves törmeléket felfalnak, még a kannibalizmus sem áll távol tőlük. Legfontosabb táplálékforrásuk azonban szüleik ürüléke. A bolhák emésztőrendszere nem dolgozza fel kifogástalanul a felszívott vért, ezért azt részben megemésztett formában a bélsarukkal ürítik. Ez a tulajdonságuk nagyon hasznos az állatorvosi gyakorlatban a bolhák kimutatása céljából (lásd később). A bolhaürülék a petékhez hasonlóan a külvilágba hullik, ahol a felnövekvő bolhagenerációkat segíti a fejlődésben.

Báb (kokon)

A lárvák kétszer vedlenek, majd a harmadik vedlés során bebábozódnak. A bolhák bábja (vagy más néven kokonja) ragacsos anyagból áll, erre a környezetből számos törmelék tapad, amely védi a fejlődő rovart a külvilág viszontagságaitól. A bábokba zártan a bolhák 2-3 hét alatt fejlődnek ki imágóvá, majd a kokonon belül várnak. Ebben a formában nagyjából fél évig képesek túlélni. Ezzel szemben a kikelést követően csupán pár órájuk van, hogy táplálkozzanak, különben elpusztulnak.

Honnan „tudja” egy alig pár milliméteres, hibernált rovar a szőnyeg mélyén egy poros gubóba zártan, hogy ki kell kelnie? Számos fizikai és kémiai ingert képesek érzékelni, amelyek nagy eséllyel egy potenciális gazdaállat jelenlétére utalhat. Ilyenek például a hőmérséklet vagy a szén-dioxid szint emelkedése, vagy akár a mechanikai nyomás. Ezekre az ingerekre a bolhák kikelnek a gubóból és jól fejlett ugrólábaikkal az inger forrásának irányába ugranak. Ha szerencséjük van és sikerült egy megfelelő gazdán landolniuk, a folyamat kezdődhet elölről.

A bolhapopuláció összetétele

A „természetben” a bolhapopulációt legkisebb számban alkotják a kifejlett, aktívan a gazdán tartózkodó egyedek (kb. 5%). Ennek az az oka például, hogy a bábból való kikelést rosszul időzítik, vagy a gazdára ugrást könnyen elvétik, stb. A gazdátlan bolhának a kikelést követően csak órái vannak, hogy vért szívjon, ennek hiányában elpusztul.

A gazdaállaton is folyamatosan veszélyben az életük. Jelenlétük közismerten zavarja az állatot. A bolhás kutya vagy macska nyalja, rágja, vakarja magát. Ennek az a célja alapvetően, hogy eltávolítsa az élősködőket magáról, ami jó eséllyel sikerül is.

Azonban addig is, amíg ez megtörténik egy-egy szerencsés nőstény naponta akár több száz petét is képes lerakni. Ezáltal a környezetünkben (főleg nyáron, vagy a lakáson belül) napról-napra egyre több és több bolha indul fejlődésnek.

Idővel a bolhák különböző fejlődési alakjainak eloszlása piramis alakot fog ölteni. Alul a legnagyobb számban a petéket találjuk (50%), majd a lárvákat (kb. 35%), felettük a bábokat (kb. 10%), majd legfelül a kifejlett egyedeket (5%). Más megközelítésből a környezetünkben élősködő bolhák csupán 5%-át van esélyünk tetten érni.

bolhanyál allergia macskán

Bolhásság

Önmagában a bolhafertőzöttség is okoz bőrgyógyászati panaszokat. A bolhacsípés viszket. Emiatt a bolhás kutya vagy macska gyakrabban, vehemensebben vakarja, rágja, nyalja magát. Emiatt a kültakaró sérül. A hámréteg sérülése utat enged a bőrön élő gombák és baktériumok elszaporodásának, emiatt bőrgyulladás alakul ki. Ez önmagában is viszketegséget okozna, így az egész egy öngerjesztő folyamatba torkollik. A szőrök fokozott, folyamatos piszkálása másodlagosan megritkítja a szőrzetet. Macskák esetében ez akár (megtévesztő) teljes kopaszságot is eredményezhet .

Fiatal és vagy kistestű állatok esetén a súlyos bolhafertőzöttség vérszegénységet is okozhat, amely életet veszélyeztető állapot!

Bolhanyál allergia

A bolhák csípésükkel, számos, többek között fehérje természetű anyagokat juttatnak a gazdába. Ezek közül nem egy kiválthat allergiás reakciót az arra fogékony egyedekben. A csípés okozta viszketegséggel ellentétben, ez esetben egyetlen bolha egyetlen csípése is képes szisztémás (az egész testre kiterjedő) tüneteket okozni az allergiás kutyán vagy macskán.

A csípést követően pár perccel már tapasztalhatóak a tünetek és kezelés hiányában akár 1-2 hétig is eltarthatnak. Az allergiás bőrre ráhúzódó másodlagos fertőzések, a folyamatos traumatizáció pedig ebben az esetben is nyújtják és súlyosbítják a kórlefolyást.

Bolhanyál allergia kutyák esetében

Kutyák esetében a tünetek klasszikusan a farok tövén, a combokon, a háton, nyakon, fülkagylókon jelentkeznek elsőként. Az említett helyeket a kutyák folyamatosan vakarják, rágják, nyalják, ami másodlagos, kifejezetten súlyos gombás vagy bakteriális fertőzésekhez vezet. A szőrzet teljesen ki is hullhat, az elváltozott terület kifejezetten fájdalmas, váladékozik, gennyes lehet. Krónikus esetben a beteg bőr megvastagszik, ráncokat vet, korpázik, elfeketedik.

Bolhanyál allergia macskák esetében

Macskák esetében a tünetek enyhébbek lehetnek. A túlérzékenységi reakció apró, maximum köles nagyságú göbök formájában jelentkezik először. Ezek apró gennyes hólyaggá alakulnak, majd kifakadnak és váladékuk alig észrevehető korpává szárad. Az elváltozások a nyakra, fejre és a gerinc tájékra korlátozódnak és viszketnek.

Ez az ún. miliaris dermatitis (ejtsd: miliáris dermatitisz). Nem kizárólagosan bolhanyállal szembeni allergiában látható. Macskák valamennyi allergiás bőrbetegségre jellemző. Az elváltozás viszketegsége változatos, a „kicsit többet vakarózik”-tól, az öncsonkításig.

A vakarózás, nyalakodás és rágás miatt itt is kialakulhatnak másodlagos fertőzések, amik súlyosbítják és megváltoztatják a tüneteket. A viszketeg macskák képesek kopaszra vakarni és nyalni magukat. Nem ritka, hogy a gazdi csak a kopasz foltokra lesz figyelmes és nem észlel semmit az őrült viszketésből.

bolhanyál allergia kutyán

Diagnózis

Valamennyi bőrgyógyászati betegség esetén gondolni kell a külső élősködőkre, különösen a bolhákra! Ennek kivizsgálásra a kórelőzménnyel kezdődik:

• Van vagy nincs bolha ellenes védelme a beteg állatnak vagy állatoknak? • Ha van, mit használnak és hogyan? • Valamennyi állatukat védik? Stb. • Van-e szezonalitás? • Lakásban tartottak-e az állatok vagy kijárósak? Stb.

A fizikális vizsgálat során, kedvencünk kültakarójában tetten érhetjük magukat a rovarokat, de ez a ritkább. Sokkal gyakoribb, hogy a jelenlétükre utaló bolhaürüléket találjuk meg.

Mint korábban írtuk, a bolhaürülék tartalmaz „vért”. A kutya vagy macska szőrzetét ún. bolhafésűvel alaposan átfésülve juthatunk hozzá a mintához, amelyet ha nedves papír- vagy gézlapra helyezünk, barnás-vöröses udvar oldódik ki belőlük. Macskák esetében sűrűn előfordul fals negatív eredmény. Ennek oka, hogy a cicák a gyakrabban tisztálkodnak és eltüntetik magukról az árulkodó nyomokat.

Allergiás egyedekben gyakori, hogy bolhát vagy annak nyomát sem találjuk, mivel az már rég elpusztult vagy távozott, de egyetlen csípés is elég volt a tünetek kialakításához. Az allergiás tünetek nem specifikusak, és a másodlagos fertőzések vagy tünetek ezeket jelentősen módosítják vagy súlyosbítják, több kiegészítő vizsgálatra is szükség lehet a pontos diagnózis felállításához.

Bolhanyál allergia egyértelmű diagnózisához elérhetőek megbízható vértesztek.

bolhaürülékből kioldódó vér

A kezelés és a védekezés

A bolhás állatok kezelésének két sarkalatos pontja van. Minden esetben javasolt kezelni az összes fogékony állatot, és az állatok környezetét!

Állatok kezelése:

Talán manapság már triviális, hogy az állatokat külső élősködő ellenes szerekkel kell kezelnünk bolhásság esetén. Napjainkban elérhetőek nyakörvek, cseppentős (ún. spot on) készítmények vagy tabletták erre a célra.

Léteznek olyan szerek, amelyek csak távol tartják a rovarokat (ún. repellensek) a kezelt kutyától vagy macskától. Mások el is pusztítják a parazitákat (ehhez sajnos táplálkoznia kell a bolhának). Olyanok is elérhetőek, amelyek nem csak a felnőtt bolhát pusztítják el, hanem a peték, lárvák és bábok számát is csökkentik (gátolja a kifejlődésüket).

Talán egyértelmű, hogy az utóbbi (a fejlődési alakok ellen is hatásos) szerekkel lehet leggyorsabban felszámolni a bolhafertőzöttséget otthonunkban. Azonban gondolnunk kell arra, hogy az allergiás kedvencünknek egyetlen csípés is elég a tünetek kialakulásához! Őket javasolt kombináltan védeni: ölő és távol tartó szerekkel egy időben, lehetőleg folyamatosan, életük végéig.

Környezet kezelése:

A környezet bolhátlanítása kicsit fárasztóbb feladat. A lényege, hogy a felcseperedő bolhákat kell folyamatosan eltávolítanunk a házból és, ha van, a kertből.

A házon belül ennek a leggyorsabb módja a rendszeres (legalább hetente történő) porszívózás, felmosás. A porszívó porzsákját vagy tartályát, lehetőleg házon kívül ürítsük vagy cseréljük ki, minden használat után. Kedvenceink fekhelyeit, rongyait, játékait, stb. legalább 60 ° C-on, minél gyakrabban mossuk ki.

Kertünk bolha mentesítését kezdjük azzal, hogy a fejlődésükhöz megfelelő helyeket felszámoljuk: rothadó avar, hosszú fű, mulcs, stb. Ezt követően rovarölő permetszerek segítségével tovább gyéríthető a kerti bolhák száma.

A környezet bolha ellenes kezelését, zárt térben, legalább 6 hónapig javasolt folytatni. A kertben a védekezés megkezdését követően szintén 6 hónapig, de az első fagyokig mindenképpen kell gondolnunk a bolhákra.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!