A dió mérgező a kutyáknak?

2023. október 30.

A diómérgezés a kutyáknál nem mindig könnyen felismerhető tünetekkel jár, és rendkívül veszélyes lehet kedvencünk számára. Ebben a blogbejegyzésben arra összpontosítunk, hogy miért veszélyes a dió a kutyákra, és milyen megelőző lépéseket tehetünk.

Az alábbi cikkünk elsősorban a kertben tartott vagy parkban, erdőben sétáltatott kutyák gazdáinak szól. Ha a kutyád sok mindent szeret rágcsálni a kertben, vagy nagyon éhenkórász és bármit megenne amit csak talál, felelős gazdiként nagyon fontos odafigyelni, hogy a mérgező dolgokhoz még véletlenül se jusson hozzá. Ilyen például az ősszel lehullott fekete dió. Sok kutya szereti rágcsálni a diófa alatt lepotyogott diót és az igazán rafináltak ki is eszik a belsejét. Ezért beszéljünk most a diómérgezés veszélyeiről dióhéjban!

Első és legfontosabb: ha észreveszed, hogy a kutyád épp diót rágcsál, azonnal vedd el tőle!

A diófélékben több tápláló értékű összetevő is van, amik kifejezetten egészségesek az állati szervezet számára. Számos zsírsavat, vitaminokat (C-, B1-, B2-vitamin), rostot, ásványi anyagokat (kálium, réz, vas), aminosavakat (arginin) és antioxidánsokat tartalmaznak. A jótékony hatású összetevők mellett viszont több káros és mérgező anyagot rejtenek magukban.

De miért ilyen mérgező a dió?

Káros hatásai közé tartozik, hogy magas a zsírtartalma, ami hányáshoz, hasmenéshez és hasnyálmirigy gyulladáshoz (pancreatitis) vezethet. Gyakran penész telepedik meg rajta és ez megemésztve különösen mérgező. Toxikus hatásán kívül keménysége miatt nehezen emészthető, a héját elfogyasztva vagy egészben lenyelve pedig bélelzáródást okozhat.

A kereskedelmi forgalomban lévő ízesített, sózott vagy egyéb bevonatot tartalmazó különféle diócsemegék is kerülendők, mert a különböző mesterséges bevonatok emésztőszervi problémákat okozhatnak.

Mindemellett vannak olyan diófélék is, amik elfogyasztva kifejezetten mérgező hatásúak a kisállatainkra nézve, ilyen például a makadám dió és a fekete dió.

kutya egy diót eszik éppen a fűben

Hazánkban diómérgezést leggyakrabban az ősszel földre hullott vagy nedves környezetben tárolt megpenészedett dió okoz, amit szabad szemmel is könnyű észrevenni, mivel jellegzetesen fekete színű. A penészgombák sokféle mikotoxint termelnek, azaz másodlagos anyagcseretermékeket, melyek a szervezetbe jutva akár veszélyeztethetik is házi kedvencünk életét.

A penészes, megfeketedett dióban egy penitrem-A nevezetű neurotoxin felelős a tünetekért. Az elfogyasztást követő 12 órában főként rohamokkal és remegéssel járó idegrendszeri tünetek jelentkeznek az elfogyasztást követő 12 órában.

bevonatos diós csemege

A diómérgezés tünetei

A nagy mennyiségben elfogyasztott penészes dió akár halált is okozhat, ezért az alábbi felsorolt tünetek esetén létfontosságú, hogy kiskedvencünk minél előbb állatorvosi ellátásban részesüljön.

  • lihegés
  • nyugtalanság
  • nyálzás
  • hányás
  • szapora szívverés
  • gyengeség
  • izomremegés
  • bizonytalan járás
  • láz
  • görcsrohamok

diómérgezés miatt nyáladzó és lihegő kutya

Gyakran előfordul, hogy a gazdik epilepsziás rohamra gyanakodva miatt viszik kutyájukat állatorvoshoz. Sokszor csak a kórelőzmény felvételénél derül ki, hogy diót is evett az állat, ami okozhat epilepszia-szerű akut tüneteket. Ezeken kívül más mérgezéseknél is nagyon hasonló tüneteket tapasztalhatunk, pl.: csiga- és rovarirtószer, növényvédőszer vagy csokoládé mérgezésnél.

Kezelése

A részletes kórtörténetet és a jellemző tüneteket figyelembe véve felállítható a diagnózis. Ha a gazdi elmondása alapján dióevésre van gyanú, a gyógyszeres kezelést el is lehet kezdeni. Amennyiben kevés idő telt el a dió elfogyasztása óta (kb. 30 perc-1 óra) hánytatással meg lehet előzni a tünetek súlyosbodását. Ha több óra is eltelt és a tünetek erősödnek, azonnali infúziós terápiára van szükség, a görcsrohamokat pedig gyógyszerekkel szükséges kontrollálni.

Általában megfelelő, időben elvégzett kezeléssel pár nap alatt rendbe jönnek a mérgezett kutyusok. -, Hosszú ideje fennálló tünetek esetén viszont tartós szervi károsodás maradhat vissza (máj- és vesekárosodás).

Megelőzése

Figyeljünk, hogy a fáról lehullott diót még azelőtt szedjük össze a földről, hogy a nedves talajon megpenészedik. Egyéb diófélét tartalmazó csemegéket ne adjunk házi kedvencünknek, mert ezzel akár árthatunk is neki.

olajos magvak és diófélék

Ezenkívül még számos olyan étel van, ami mérgező lehet kutyusaink számára és ha érdekel mik ezek, bővebben itt olvashatsz: 1/2Mit nem ehet a kutya?

---

Írta: Dr Rácz Emese állatorvos

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!