Endoszkópos vizsgálatok kutyákban, macskákban

2013. december 25.

A mai modern eszközök segítségével lehetőség nyílik a kutyák és macskák orrjáratainak, a garat- és a gége, a légcső, a hörgők megtekintésére és megfelelő kiegészítő eszközök segítségével az adott helyen lévő kóros anyagból vagy szövetből minta vételére vagy éppen idegen anyag eltávolítására (felszippantott toklász, a légutakba jutott idegentestek). A hajlékony (flexibilis) eszközök lehetővé teszik a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és vastagbelek valamint a végbél belsejének vizsgálatát is. Vizsgálhatóvá vált a húgycső és a húgyhólyag, a szuka kutyák hüvelye. Alaposabb vizsgálatokat lehet végezni a hallójáratokban is.

Az endoszkópia (belső megtekintés) története a 20 század elején kezdődött, amikor gyertyafény segítségével próbáltak tükrökön keresztül a szervezet belsejébe tekinteni. A kezdetben meleg fényű fényforrásokat a technika előrehaladtával xenon izzóval szerelt hidegfény-források váltották fel, a száloptika megjelenésével pedig felgyorsult a fejlődés és különböző hosszúságú, vastagságú, merev fémcsőbe vagy hajlékony eszközökbe elrejtett fényforrás és üvegszáloptika segítségével lehetővé vált az emberi és állati szervezet a külvilággal nyílással érintkező részeinek belső megtekintése.

Rendelőnkben az endoszkópos vizsgálatok technikai okok miatt szünetelnek. Megértésüket köszönjük!

Hogyan működik az endoszkóp?

Endoszkópos vizsgálat kutyábanAz endoszkóp egy optikai eszköz, amihez egy fényforrás csatlakozik, melyek segítségével a kutya vagy a macska testének belsejébe tudunk közvetlen belátni. Az endoszkópot egy természetes testnyíláson keresztül vezetjük a test belsejébe, úgymint a szájon keresztül a bronchoszkópiánál illetve gasztroszkópiánál, az orrnyíláson keresztül rhinoszkópiánál vagy pl. a végbélnyíláson keresztül kolonoszkópiánál.

Maga az endoszkóp egy fényforrásból és egy hosszú, hajlékony vagy éppen merev „pálcából” áll, mely „pálca” belsejében helyezkedik el a száloptika, ami a képet továbbítja szemükbe vagy a monitorunkra. A száloptika mellett csatornákat alakítottak ki, melyeken keresztül vizet, vagy levegőt tudunk befújni vagy különböző eszközöket (pl. biopsziás mintavevő, idegentest fogó) tudunk bevezetni a vizsgált szerv belsejébe. A hajlékony vagy flexibilis endoszkópok azon végén, melyet az állatorvos a kezében tart, helyezkednek el az irányító karok, melyek segítségével az eszköz másik vége a tér különböző irányaiba mozgathatóak.

Az endoszkópos vizsgálat nem csak azt a célt szolgálja, hogy megtekintsük a kutya vagy macska szerveit belülről, hanem lehetőségünk nyílik arra, hogy különböző mintákat vegyünk mikrobiológiai, szövettani vizsgálatra és esetlegesen nem odavaló, idegen tárgyakat távolítsunk el, mint pl. orrba felszippantott toklászt vagy lenyelt labdát.

Minden endoszkópos vizsgálat az állat műtéti altatását igényli, mely jár némi kockázattal, de a mai modern altatási, és monitorozási technikák mellett ez a kockázat messze eltörpül az endoszkópia nyújtotta előnyök mellett.

 

Milyen vizsgálatokat, beavatkozásokat lehet kutyáknál és macskáknál elvégezni endoszkóppal?

 

Endoszkóp segítségével elsősorban természetes testnyíláshoz közeli szervek vizsgálhatóak, így az orrüreg, a gyomor-béltraktus kezdeti és végső szakasza, a légcső és a hörgők, illetve a hüvely és a húgyutak.

Az orrüreg endoszkópos vizsgálatát elsősorban régóta tüsszögő, orrfolyásos vagy orrvérzéses kutyáknál és macskáknál végezzük. Segítségével az orrüreg nagy része és a torok áttekinthető, szükség esetén mintát vehetünk bakteriológiai és/vagy gombatenyésztésre, illetve citológiai, esetleg szövettani vizsgálatra. Bizonyos esetekben az endoszkóp terápiás célt is szolgálhat, pl. ha orrüregbe jutott toklászt, vagy más idegen testet távolítunk el a segítségével.

Biopsziás mintavétel endoszkóp segítségévelA légcső vizsgálatát tracheoszkópiának, az alsóbb légutak megtekintését bronchoszkópiának nevezzük. Ezen vizsgálatokat gyakran egyszerre végezzük, elsősorban köhögő, nehezen lélegző, tüdőgyulladásos vagy asztma-szerű fulladásos tüneteket mutató kutyákon, macskákon. Az orrüreg vizsgálatához hasonlóan itt is lehetősége nyílik az állatorvosnak a különböző laboratóriumi minták levételére.

A gyomor-béltraktus felső részeinek (nyelőcső, gyomor, a vékonybél kezdeti szakasza) vizsgálatát szintén a leggyakrabban egyszerre végezzük el. Erre elsősorban regurgitáló, hányó, étvágytalan, hasmenéses állatokon kerül sor diagnosztikai céllal vagy akkor, ha lenyelt, de még a gyomorban tartózkodó idegentestet akarunk eltávolítani, műtéti beavatkozás nélkül.

A gyomor-béltraktus végső szakaszának, a vastagbélnek és a végbélnek a vizsgálatára szintén nélkülözhetetlen eszköz az endoszkóp. Ezen szervek vizsgálatára abban az esetben lehet szükség, ha a kutyának vagy macskának régóta tartó, vastagbél eredetű hasmenése van, véres a bélsara vagy nehezen üríti azt, illetve ha a rektális vizsgálat során bármilyen rendellenességet, pl. bélfalból kiinduló daganatot találunk.

A húgy-ivarszervek endoszkópos vizsgálatánál elsősorban a hüvely, a húgycső és a húgyhólyag vizsgálatát kell megemlítenünk kutya illetve macska fajokban. A hüvely vizsgálatára (vaginoszkópia) legtöbbször komplikáltabb hüvelyfolyás esetében kerül sor, általában gyulladásos, daganatos elváltozások vagy hüvelyi idegentestek esetén. Segítségünkre lehet a vaginoszkópia szukák ciklusdiagnosztikájában is, ilyenkor a megtermékenyítés optimális idejének megállapítása a célunk.

A húgycső és a húgyhólyag vizsgálatát húgyúti idegentestek diagnosztizálására és eltávolítására, idült gyulladásos folyamat okának kiderítésére illetve daganatokból történő mintavételre használjuk.

 

Endoszkópos vizsgálatok a Lőrinci Állatorvosi Rendelőben 

Rendelőnkben az endoszkópos vizsgálatok technikai okok miatt szünetelnek. Megértésüket köszönjük!

Rendelőnkben elsősorban kutyák és macskák különféle endoszkópos vizsgálatait végezzük, bizonyos esetekben más fajok (vadászgörény, nyúl, stb) endoszkópizálását is el tudjuk végezni. A vizsgálatokat a német Storz endoszkóp-gyártó cég, kifejezetten állatorvosi célra kifejlesztett, csúcsminőségű készülékével végezzük, melyet 2013-ban, részint európai uniós források bevonásával sikerült megvásárolnunk.

Az endoszkópos vizsgálatokra minden esetben előzetes bejelentkezés szükséges és az állatot lehetőség szerint koplaltatva kell hozni.

 

 

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!