Fogamzásgátlás

2012. december 28.

A fogamzásgátlás mind kutyák, mind pedig macskák esetében az egyik leggyakrabban felmerülő probléma az gazdák részéről. Több megoldás is van, a cikk ezeket mutatja be a könnyebb döntés érdekében.

Az állattartók gyakori problémája kutyáknál, macskáknál,hogy hogyan kerüljék el a nem kívánt szaporulatot, és az ivari működéssel összefüggő betegségeket.. A fogamzásgátlásra állatoknál is többféle módszer létezik.

Műtéti ivartalanítás

Ha biztosak vagyunk benne, hogy soha nem akarunk utódot kedvencünknek, a legjobb módszer a műtéti ivartalanítás. Ettől sok ember irtózik, pedig a tévhitekkel ellentétben -kevés kivételtől eltekintve- a végleges ivartalanításnak csak előnyei vannak. Az állat soha többet nem fog ivarzani (tüzelni), nem lesz álvemhes, nem lesz méhgyulladása, petefészek cisztája , és a fiatal korban elvégzett műtét a későbbi emlődaganat kialakulásának esélyét is minimálisra csökkenti.

A nem ivartalanított szuka kutyák kb. 25(!)%-ának lesz élete során (főleg idős korban) emlődaganata. Ennek az esélye az első tüzelés előtt(!) végzett ivartalanítással 0,5%-ra csökken, de még a 3. ivartalanítás előtt végzett műtét esetén sem több 8%-nál. A későbbi méhgyulladás esélyét szakszerű beavatkozás esetén nullára csökkentjük, ez igaz az álvemhességre is.

Lehetséges szövődmények

Nézzük a lehetséges szövődmények előfordulását. Az műtéti altatás kockázata, fiatal korban, a mai modern altatási technikákkal 1 ezrelék alá tehető. A későbbi vizelettartási probléma (inkontinencia) előfordulása pár százalék, de ezek az esetek is gyógyszerrel általában sikeresen kezelhetők. A nőstény állat viselkedése nem változik meg az ivartalanítás hatására, és bár az étvágya megnőhet, ha megfelelő mennyiségű, és minőségű takarmánnyal etetjük illetve megfelelő mozgást biztosítunk számára, NEM fog elhízni. ( A csak az ivartalanításhoz köthető kóros elhízás aránya 1-2 %)

Gyógyszeres fogamzásgátlás

Ha csak néhány hónapig akartuk elkerülni az ivarzással járó kellemetlenségeket, lehetőség volt gyógyszeres fogamzásgátlásra. Ez vagy injekciós kezeléssel, vagy tabletta formájában volt elérhető. Ezek mind magas hormontartalmú készítmények, melyek - főleg hosszan tartó alkalmazás során - veszélyes mellékhatásokkal járhatnak ( méhgyulladás, emlődaganat ), ezért manapság kisebb kockázattal járó, modernebb készítményeket alkalmazunk.

(Figyelem! Rendelőnk gyógyszeres fogamzásgátlást a mellékhatások kockázatára való tekintettel nem végez.)

Esemény utáni fogamzásgátlás

Ha tüzelő kutyája, ivarzó macskája ellenkező neművel érintkezett/érintkezhetett lehetőség van"esemény utáni" fogamzásgátlásra is. Ha biztosan megtörtént a fedezés, a következő pár napban (harmadik, és ötödik nap) beadott két injekció 99%-ban megakadályozza a vemhesség kialakulását. Ha nem biztos a kannal/kandúrral való találkozás, csak fennáll a lehetősége, érdemes kb. 21-25 nap múlva a vemhességről vérvétellel, vagy ultrahang vizsgálattal meggyőződni. Pozitív esetben még ezután is van lehetőség a vemhesség gyógyszeres megszakítására.

Bőr alatti implantátum

A közelmúltban kidolgoztak olyan, bőr alá ültethető implantátumokat, melyek több hónapig, akár 1-2 évig is megakadályozzák az állatok nemi működését. Ezekből olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek gátolják a nemi hormonok termelődését (GnRH agonisták). 

Ez jó megoldási lehetőséget biztosít a műtéthez valamely okból nem altatható kutyák esetében, valamint a tenyészállatoknak, kiknek csak ideiglenesen szeretnék elnyomni az ivarzását. Macskák esetében sajnos nem alkalmazható.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!