Fogkő

2012. december 28.

A fogkő igen komoly gondokat okozhat mind kutyáknál, mind pedig macskáknál. Ismerje meg a kialakuló betegségeket, tudja meg hogy lehet ezt megszüntetni illetve a későbbiekben megelőzni is!

A rendelőbe beérkező páciensek rutin vizsgálata során egyre gyakrabban állapítjuk meg a fogkövesség enyhébb, vagy súlyosabb formáját. Úgy is mondhatjuk, hogy a fogkövesség szinte már "népbetegségként" jelentkezik. A betegség kutyákban és macskákban egyaránt előfordul, különösen hajlamosak a kis testű és idős kutyák.

kutya és macskatartók sokszor tudomást sem vesznek arról, ha kedvencüknél fogkövességet állapít meg az állatorvos, mivel sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ez nagyobb gondot jelent, mint egy egyszerű esztétikai probléma.

Mi a fogkő, hogyan keletkezik, mit okoz?

A táplálék elfogyasztása után a szájban egy-két órán keresztül bomlik a maradék. Ha az állat egyszer eszik naponta, akkor ez a folyamat csak két órán keresztül folyik. Ha viszont egész nap előtte van az étel, akkor ez annyiszor két órát jelent, ahányszor csak kedvencünk felkeresi az etetőtálat. A folyamat kezdeti stádiumában plakk (lepedék) rakódik le a fogakon, különösen a fogak között és az íny-fognyak határán.

Fogköves kutya

Később erre a plakkra rakódnak rá a nyálból kivált Ca- és Mg- sók és ezek megszilárdulva alakítják ki a fogkövet. Ebben a stádiumban még csak enyhe barna lepedék látható a fognyakon. A folyamat előrehaladtával az íny begyullad és a növekvő fogkő megbontja a fog és az íny közötti összeköttetést. Az állat szája gyakorlatilag rohad, a táplálékfelvétel egyre fájdalmasabb és a lehelet rendkívül bűzössé válik. Ez elég ijesztőnek hangzik, de tudni kell, hogy ez még csak a kisebb probléma! A szájban elszaporodó baktériumok számos faja ugyanis képes beszaporodni a véráramba és a különféle szervekben ( szív, tüdő, máj, vese) gennyes- gócos elváltozásokat idéz elő, ami akár az állat elhullásához, vagy élettartamának rövidüléséhez vezethet.

Mit lehet tenni a fogkő ellen?!

Az első és legfontosabb, hogy kedvencünk csak egyszer egyen egy nap. Hagyjuk előtte a táplálékot 20 percig és amit nem fogyasztott el, azt vegyük el tőle. Semmi esetre se hagyjuk, hogy egész nap kedvére falatozhasson! Az étel állaga és összetétele is fontos a megelőzés szempontjából. A legjobb választás egy jó minőségű száraz táp, melyekben a speciális ásványokkal bevont tápszemek rágása csökkenti a fogkő képződését.

Fogkőleszedés után

Megelőzésként alkalmazhatóak a kereskedésekben kapható kutya és macska fogkefék, valamint fogkrémek, és egyéb fogkő elleni készítmények, ezek azonban csak a helyes táplálkozás mellett hozhatnak kedvező eredményt.

A fogkefék használatához már kölyökkorban érdemes hozzászoktatni az állatot, mert később nem mindegyik viseli el ezt a "tortúrát".

Vannak olyan kutyafajták (yorkie, westi, uszkár) amelyeknél a nagyfokú hajlam miatt minden, a megelőzésre tett erőfeszítésünk ellenére is kialakulhat a fogkövesség. A kialakult fogkövet már csak altatásban végzett ultrahangos fogkő-eltávolítóval lehet leszedni. Sokan idegenkednek a gondolattól, hogy állatukat e miatt bealtassák és félnek az altatás miatti kockázattól, mert úgy gondolják, hogy az altatás megrövidíti kedvencük életét.

Ez ma már nincs így! A korszerű altatószereknek köszönhetően ma már az öreg, vagy beteg állatokat is biztonságosan tudjuk altatni és nem okoznak káros mellékhatásokat az állat későbbi életére vonatkozóan. Egy le nem szedett fogkő nagyságrendekkel nagyobb veszélyt jelent állatunkra, mint az altatás.

Ezeket figyelembe véve és mérlegelve tudjuk ajánlani, hogy a kutya- és macskatulajdonosok fektessen nagyobb hangsúlyt a megelőzésre és ha fogkövet észlel állatán minél hamarabb keresse fel állatorvosát.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!