Fülgyulladás

2012. december 28.

A fülgyulladás az egyik leggyakoribb betegség amivel a kutyatulajdonosok felkeresik az állatorvost. Jó hír, hogy megfelelő kezeléssel gyorsan és hatékonyan lehet gyógyítani, de elhanyagolva a kutya akár a hallását is elveszítheti.

A hallójárat gyulladása a kutyák egyik leggyakoribb betegségeinek egyike. Macskákban is előfordul, de a fül anatómiai viszonyai miatt jóval ritkábban (szinte csak fülrühösséghez kapcsolódva).

A fül három fő részből, külső,- közép,- és belsőfülből áll. Leggyakrabban a külső hallójáratot borító bőr gyulladása következik be, amit külső hallójárat-gyulladásnak (otitis externa) nevezünk.

A fülgyulladás minden életkorban és minden fajtában kialakulhat, mégis néhány fajtánál (labrador, német juhász, spánielek) különösen sokszor találkozunk vele.

Kiváltó okok

A folyamat kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Ilyen lehet ha fürdés, vagy fürdetés során víz, séta közben toklász, vagy bármilyen idegen test, külső élősködő kerül a hallójáratba, ami gyulladást okoz, és elősegíti baktériumok, gombák megtelepedését.

Honnan tudjuk, hogy kutyánknak (macskánknak) fülgyulladása van?

A kutya rázza, dörzsöli a fülét, esetleg ferdén tartja a fejét. A fülbe belenézve a hallójárat bőre kipirult, gyulladt, nem egyszer bűzös váladék szivárog belőle. A gyulladás vagy csak az egyik oldalon jelentkezik , vagy akár mindkét fület érintheti egyszerre.

Ezek a fülgyulladásos esetek általában jól kezelhetőek, bár a kezelés akár több hétig is eltarthat a teljes gyógyulásig. Lényeges, hogy a tünetek észlelésekor minél hamarabb keressék fel az állatorvost.

legfontosabb teendő ilyenkor a gyulladást kiváltó ok megszüntetése (pl. idegen test esetén annak eltávolítása), és a hallójárat alapos tisztítása. Ezt követheti a gyógyszeres terápia, ennek két fontos eleme van: Az első a hallójárat tisztítása erre a célra kapható fültisztító oldattal, a második a fülcsepp alkalmazása. A fülcsepp baktériumölő, gombaölő, atkaellenes, és gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmazhat. A kezelést otthon, akár több héten keresztül folytatni kell, alkalmankénti állatorvosi kontrollvizsgálat mellett.

Ha nem hat a kezelés

Ha a rendszeres kezelés ellenére sem következik be számottevő javulás, illetve ha a gyulladás különösebb látható ok nélkül többször visszatér, valamilyen hajlamosító okra, betegségre kell gondolnunk. Ezekben az esetekben nem a fülben van az elsődleges probléma, hanem a fülgyulladás csak másodlagos tünetként jelentkezik.

A leggyakrabban előforduló háttérbetegség az allergia. Az allergiás kutyák 70%-ában kialakul fülgyulladás. Ilyen esetekben komplex kivizsgálásra ( vérvétel, allergiavizsgálat, a fülváladék mikrobiológiai vizsgálata) van szükség a pontos diagnózis felállításához és a terápia sikerességéhez. Fülgyulladáshoz vezethetnek még egyéb betegségek is, mint például a pajzsmirigy elégtelenség, mellékvese túlműködés (Cushing kór), vagy egyes autoimmun betegségek.

Elhanyagolt, makacs esetekben előfordul, hogy az idült gyulladás miatt a hallójárat annyira beszűkül, hogy a gyógyszeres terápia lehetetlenné válik (az állat eddigre már a hallását jórészt elvesztette). Ilyenkor sajnos csak a műtéti megoldások jöhetnek számításba, ami legtöbbször a külső hallójárat eltávolítását, és a középfül feltárását jelenti. A kutya hallása ebben az esetben azonban már nem menthető meg.

Komplikációt jelenthet, ha a gyulladás, illetve a kórokozók továbbjutnak a dobhártyán keresztül a közép és a belsőfülbe. Ilyenkor a belsőfülben található egyensúlyozószerv is károsodhat, ami súlyos tünetekben jelentkezhet: a kutya ferdén tartja a fejét, nem tud egyenesen menni, folyton elesik, hány, szemei folyamatos rezgőmozgást (nystagmus)végeznek. Ez az állapot már intenzív állatorvosi beavatkozást igényel.

Összefoglalva a külső hallójárat gyulladás egy nagyon komoly betegség, amely akár a kutya hallásásnak elvesztéséhez is vezethet, de időben felismerve, és szakszerűen kezelve általában sikeresen gyógykezelhető.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!