Hasznos tippek környezeti allergiás kutyusunkhoz

2021. május 17.

A környezeti allergia elleni küzdelemben nagy segítséget jelent, ha az alábbi javaslatokat betartjuk!

1.) Séták után töröljük meg allergiás kedvencünk tappancsait és hasát vizes kendővel, vagy öblítsük le vízzel.

2.) Rendszeresen fürdessük őt gyógysamponnal, hogy csökkentsük a bőrfelszínén lévő allergéneket, és tápláljuk a bőrét. Gyakori fésüléssel tovább csökkenthetjük a szőrén megtapadt allergének mennyiségét, és ezzel a viszketegséget is.

környezeti allergia kutyáknál

3.) Ha kutyusunk száraz bőrterületeit hidratáló készítményekkel kenegetjük, csökkenthetjük a bőrszárazság okozta viszketést. Bőrtápláló táplálék kiegészítőket is adhatunk pollenallergiás kedvencünknek.

4.) Akkora kiszerelésű száraztápot vásároljunk, amit 4-6 hét alatt megeszik kisállatunk. A bontott eledeles zacskót zárjuk lehetőleg légmentesen, különben tárolási atkával szennyeződhet, ami a poratka allergia esetén tüneteket okozhat. Ha nagyobb zsákot veszünk, kisebb adagokban fagyasztva is tárolhatjuk a tápot.

5.) Azokat a textileket, amikkel sűrűn érintkezik allergiás kedvencünk bőre (pl.:fekhely, pléd, játék) gyakran mossuk 60°C-on.

fontos a mosható fekhely

6.) Legalább hetente portalanítsunk a lakásban vizes kendővel, majd alapos porszívózással és felmosással csökkentsük otthonunkban a port.

7.) Gondosan válasszuk meg allergiás kutyusunk fekhelyét. Kerüljük a tollat vagy gyapjút tartalmazó kutyaágyakat, szintetikus anyagból készültet válasszunk. Akár hypoallergén fekhelyet is vásárolhatunk, de egy műanyag kosár és a benne lévő, könnyen mosható párna is jó megoldás lehet. 

8.) Ha ő is a mi ágyunkban alszik, mosható ágyneműt, ágyneműhuzatot és matracvédőt használjunk. Ezeket cseréljük minél gyakrabban, akár hetente. Amit lehet, szárítsunk szárítógépben, mert ezzel elpusztíthatóak a poratkák. A matracokban is nagy mennyiségben jelen lehetnek, ezért gyakori, alapos tisztításuk szükséges.

gyakori fürdetés

9.) A padlószőnyeg nehezen tisztítható meg az allergénektől, a padló, parketta, járólap, vagy linóleum jobb választás.

10.) A szőnyegeket is tisztítsuk gyakran. Az alapos porszívózásnál a gőztisztítás még hatékonyabban elbánik az allergénekkel.

11.) A nem mosható kárpitozott tárgyakat 12 órát pihentessük a napon, majd alaposan porszívozzuk ki. Ezzel nagyban csökken a bennük lévő poratka mennyisége.

gyakori porszívózás és a légtisztító is ajánlott

12.) A légkondicionálók szűrőjét se felejtsük el gyakran tisztítani.

13.) Használhatunk párátlanító gépeket, vagy hepa szűrős légtisztítókat is.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!