Kedvenceink táplálása

2012. december 28.

Tanácstalan, hogy mivel etesse a kutyáját, cicáját? Akkor olvassa el mit ajánlok Önnek úgy, hogy közben nekem is van kutyám és cicám itthon, tehát nem csak állatorvosként, hanem gazdiként is írom mindezt.

Gyakran felmerül a kérdés mivel etessük kutyánkat, macskánkat: Egye azt amit mi, vagy főzzünk neki külön, esetleg egyen gyári tápokat?

Azt amit mi eszünk semmiképp ne adjuk nekik. Teljesen más a tápanyagszükségletük mint az embernek, a túlzott sózás, fűszerezés pedig különösen nem javasolt számukra.

Ha az állat kutyatápot kap, általában mindegy, hogy konzerv- vagy száraz táp, lényeg, hogy jó minőségű legyen. A száraz táp mellett szól azonban, hogy kevésbé segíti a fogkő képződését, és hogy a konzervtápból nehezebb jó minőségűt találni.

Honnan tudjuk, hogy egy táp jó minőségű-e?

Az összetevők leírásánál ezt viszonylag könnyen eldönthető. Ha az első összetevő valamilyen gabona, a második pedig "állati eredetű melléktermék", az azt jelenti, hogy a táp nagyobbrészt növényi eredetű összetevőket tartalmaz, kisebb részt rossz minőségű, kisebb tápértékű állati eredetű hulladékot (pl. toll). Ez a táp nem jó minőségű. Sajnos a közértek, bevásárlóközpontok polcain főleg ilyeneket találunk. Ezzel szemben egy jó minőségű táp fő összetevője a hús, ezért ezt is kell az első helyen feltüntetni az összetevők sorában. A jó minőségű tápok látszólag sokkal drágábbak, de egyrészt sokkal kevesebb kell belőlük, másrészt, mivel az állat egészségesebb, erősebb immunrendszerű lesz, általában kevesebbet kell állatorvosra, gyógyszerekre költeni, és kedvencünknek nagyobb az esély egy hosszú, egészséges életre.

Az is megoldás lehet, ha külön "főzünk" kutyánknak, macskánknak. Ma már számos irodalom elérhető az interneten, vagy könyv formájában, amelyek leírásai alapján magunk is összeállíthatunk teljes értékű "tápot". Alapszabály ilyenkor, hogy húst, tojást nyersen soha, csak megfőzve etessünk!

Következetesség a táplálásban

Általában bármit egyen is az állat, érdemes egyfélét kiválasztani, és mindig ugyan azt etetni, mert a változatosságnak hasmenés lehet az eredménye. Az állat akár éveken át örömmel eszi ugyanazt mindennap. Kölyökkorban lényeges a kornak megfelelő összeállítású táp: 3,5-4 hónapos korig "Puppy" kategória, utána 1-1,5 éves korig "Junior", majd felnőtt kutyának való táp. Mindig a kutya testméretnek megfelelő tápot vásároljunk (pl. ha tudjuk, hogy a kölyök nagyra fog nőni, külön kapható táp "large breed" vagy "giant" jelzéssel)

Kölyökkutyák etetése

Kölyökkutyák fél éves korukig napi 3-4 alkalommal egyenek, fél- és egy éves koruk között kétszer, egyéves kor fölött egyszer, maximum kétszer. Az ételt etetésnél maximum 15-20 percig hagyjuk az állat előtt, majd elvesszük. Nem szabad előtte hagyni semmit egész napra, mert válogatóssá válhat, elhízhat, illetve fogkőképződést idézhet elő az egész nap a szájában bomló ételmaradék.

Mit ne adjunk?

Tej, zsíros tejtermék, fűszeres ételek, puffasztó főzelékfélék, "nasi", csokoládé – nem kutyának valók. A csontetetést nem ajánljuk, mivel elakadhat az emésztő traktusban, valamint éles szélei perforációt okozhatnak, mindkettő életet veszélyeztető állapottá válhat.

Hasmenés, hányás, vagy étvágytalanság különféle megbetegedések esetén lépnek fel.. Ilyenkor mindig forduljunk állatorvoshoz, aki azt is megmondja, hogy az aktuális betegségben mit szabad etetni, és mit nem.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!