Kipirult szemek avagy mikor kell állatorvoshoz fordulni?

2019. február 11.

Talán az egyik legfeltűnőbb probléma, amit a tulajdonos észrevehet, hogy a kutya szeme piros illetve kipirult. Ilyenkor joggal merül az első kérdés, hogy mitől piros a kutya szeme? Állatorvoshoz kell-e fordulni ezzel a problémával?

Nincs egyszerű válasz erre a kérdésre, mert, ahogy nekünk, embereknek, úgy a kutyáknak is számos okuk lehet a szem pirosságára. Ezek közül néhány viszonylag ártalmatlan (pl. izgalom miatt, vagy úszás után), más betegségek viszont azonnali ellátást igényelnek, mert súlyos esetben vaksághoz is vezethetnek (pl. zöld hályog).

Alapvetően a szem kipirultsága semmiképpen nem normális, de nyilván nem mindegy, hogy mennyire piros is az a szem, és mennyi ideje áll fenn a probléma. Ha a pirosság (legyen akár arról szó, hogy a kutya szeme fehérje piros vagy hogy a szeme körül piros a bőr) nem múlik el pár órán belül, vagy már régebb óta fennálló, esetleg visszatérő tünet, akkor javasolt az állatorvosi vizsgálat.

Amennyiben a szem fájdalma, hunyorgás, fokozott könnyezés, váladékozás, vagy a fény kerülése társul a kipirultság mellé, komolyabb problémák is felmerülnek. Ilyenkor mindenképpen, és minél előbbi szemészeti vizsgálat indokolt. Általánosságban azt lehet mondani, hogy mindenképpen érdemes állatorvosnak is vizsgálni a kutya, vagy cica szemét, hogy megállapíthassuk, mi lehet a kiváltó ok, így esélyünk lehet az esetleges súlyosabb következményeket megelőzni.

Az alábbiakban röviden bemutatunk néhány betegséget, ami a piros szemet, a szem kipirultságát okozhatja:

Szemhéj gyulladása, duzzanata

A szem kipirultságának egyik oka lehet a szemhéjak gyulladása, duzzanata. Ez sokszor fizikai okok miatt alakul ki: verekedés után, vagy ha maga az állat dörzsöli ki viszketés miatt, ilyenkor érdemes a kutyát állatorvosi vizsgálatra vinni, hogy kizárhassuk a szemfelszín sérülését.

szemhél gyulladás kutyánál

A szemhéjak duzzanata, gyulladása társulhat bőrgyógyászati betegségekhez is, ez esetben átfogóbb vizsgálat is indokolt lehet.

Kötőhártya gyulladás

A kötőhártya a szemhéjak belső felét és a szemgolyót borító nyálkahártya, gyulladása esetén ez a hártya kipirul, a szem váladékozik. Sok oka lehet ennek a gyulladásnak: pl. allergia, szárazszem betegség, sérülések, szemhéjállási problémák, paraziták. Kutyáknál a fertőző eredetű kötőhártya gyulladásnak minimális esélye van, ilyenkor általában más tünetek, általános betegség mellett jelentkezik (pl. szopornyica, brucellosis esetén). Macskáknál ezzel szemben a leggyakoribb oka herpesz vírusos, vagy bakteriális (Chlamydia felis, Mycoplasma) fertőzés.

(Bővebben: kutyaszemeszet.hu - Kötőhártya gyulladás)

Szárazszem betegség

A szárazszem betegség a könnytermelés hiányát jelenti. Mivel a könnynek fontos védelmi szerepe van, ennek hiányában a szemfelszín (szaruhártya és kötőhártya) folyamatos irritációnak van kitéve, visszatérő, vagy állandóan fennálló gyulladás, pirosság alakul ki.

Szaruhártya fekély

A szaruhártya fekély a szaruhártya felszínén kialakult hámhiány, sok kiváltó oka lehet, rendszerint kötőhártya gyulladás társul hozzá, emiatt ilyenkor is látható a szem kipirultsága. A betegség általában fájdalommal, hunyorgással jár, súlyos esetben belső szemgyulladás is kialakulhat.

szaruhártya fekély

A fekély kezelését nagyon fontos időben elkezdeni, hogy az ne tudjon befertőződni, elmélyülni, mert ezek súlyos következményekkel, akár a szem elvesztésével is járhatnak.

(Bővebben: kutyaszemeszet.hu - Szaruhártyafekély)

Uveitis, vagy belső szemgyulladás

Az uveitis a szem középső rétegének, az érhártyának (melynek része többek között a szivárványhártya is) a gyulladása. Okai között szerepelhet trauma, egyes fertőzések, daganatos megbetegedések. Tünetei lehetnek a szem kipirultsága mellett a szem fájdalmassága, elhomályosodása, szemen belüli vérzés kialakulása, fényérzékenység. Ennél a betegségnél is fontos mielőbb állatorvoshoz fordulni, mert súlyos, illetve kezeletlen esetekben vaksághoz vezethet, valamint sok esetben a kiváltó okot is szükséges kezelni.

Glaukóma, vagy zöldhályog

Ez az egyik legsúlyosabb betegség, ami a szem kipirultságához vezethet. Ilyenkor a szem belső nyomása megemelkedik, melynek következtében a szem szövetei súlyosan károsodnak, visszafordíthatatlan vakság alakulhat ki, és nem mellesleg egy rendkívül fájdalmas betegség.

zöldhályog macska szem

A kipirultság mellett feltűnő lehet a szem elhomályosodása, fájdalma is, utóbbi miatt levertség is kialakulhat. Ha erre van gyanú, nagyon fontos, hogy rövid időn belül szemészeti ellátásban részesüljön a beteg.

(Bővebben: kutyaszemeszet.hu - Glaukóma avagy zöld hályog)

Sérülések

Ha a kedvencünk egy másik állattal verekedett, és ezt követően látjuk a szem kipirulását, duzzanatát, mindenképpen érdemes mielőbb állatorvoshoz fordulni. Még ha felszínes is a sérülés, akkor is fennáll a fertőzés veszélye, mivel az ellenfél karmáról vagy fogáról baktériumok kerülhetnek a sebbe.

Állatokon kívül növényi részek is tudnak súlyos sérüléseket okozni (pl. tüske, toklász). Ezek nem csak megszúrni tudják a szemet, esetenként képesek a kötőhártyában megtapadni, elbújni. Ilyenkor szabad szemmel gyakran nem is látható maga az idegentest, főleg, ha az állatnak fájdalmas, és hunyorog, nem hagyja kinyitni a szemét. Ez is olyan eset, mikor mihamarabbi ellátás indokolt, hogy a növényi rész eltávolításra kerülhessen, mielőtt maradandó sérülést okozhatna.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!