Kutyaharapás, macskaharapás, veszettség - mennyire kell félni tőle?

2017. április 29.

Gyakran merül fel a kérdés, hogy mi a teendő ha egy kutya vagy egy macska megharap minket vagy valamelyik hozzátartozónkat. Sokan keresik fel ilyenkor az állatorvosokat, pedig, amikor a baj már megtörtént ők már semmit nem tehetnek.

 Ha egy kutya vagy macska, de akár vadászgörény embert harap, a háziorvost vagy a sebészetet kell felkeresni, lehetőség szerint az állat tulajdonosának (valamennyi) elérhetőségével és a lehető leghamarabb!

A sérült ellátása után az orvos értesíti az illetékes hatóságokat, akik a 164/2008. FVM rendeletbe foglaltak alapján fognak eljárni. A hatósági állatorvos felkeresi az állat gazdáját, ellenőrzi, hogy rendelkezik-e érvényes veszettség elleni védettséggel, az oltási könyv, a kisállat útlevél vagy az interneten található mikrocsip adatbázis alapján.

14 vagy 90 napos megfigyelés

Ezt követően az állatot megfigyelés alá helyezik. Ha az állat védettsége a jogszabályokban foglaltaknak megfelel ennek időtartama 14 nap. Amennyiben az előbbi nem teljesül (nem igazolt, hogy részesült veszettség elleni oltásban, illetve a védettség nem felel meg a jogszabályban foglaltaknak), úgy a zárlat ideje 90 napra tolódik ki.

Amit a veszettség elleni védőoltásról tudni kell

Amennyiben a hatóságok nem akadtak az állat nyomára vagy azt veszettnek minősítették, a sérült személynek késedelem nélkül egymást követő 5 védőoltásban kell részesülnie. Ennek hiányában a harapással esetlegesen a szervezetbe jutatott vírusok idővel elérik az agyvelőt. Innentől kezdve tünetekben is megnyilvánul a fertőzöttség és csak idő kérdése a halál beállta.

veszettség helyzet itthon és külföldön

Mikortól kell oltani a kutyát veszettség ellen?

Ma Magyarországon 4 hónapnál idősebb kutya nem tartható anélkül, hogy legalább egyszer nem kapott volna veszettség elleni vakcinát! Ennek célja, hogy megakadályozzuk ennek a gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű betegségnek a terjedését.

A veszettség világszerte, a mai napig 50-60 ezer ember halálát okozza évente. Itthon az utolsó emberi veszettségeket 1994-ben regisztrálták, Ricsén. Két ember meghalt a betegség következtében, köztük egy 2 éves gyermek. A fertőzött állat egy macska volt!

Az éves járványügyi adatok alapján a Magyarországgal határos déli és keleti államoknál a mai napig jelentős számban üti fel a fejét a betegség, főként vadon élő állatokban. Itthon ezzel szemben csak elszórtan mutatják ki a vírust, főleg a délkeleti megyékben kilőtt rókákban.

Az imént említett adatok azt mutatják, hogy egyrészt a szigorú szabályozások szükségesek (évenkénti kötelező oltás kutyáknak, rókák rendszeres orális vakcinázása, stb.) a szomszédos országokban uralkodó helyzet miatt, másrészt, hogy a szigorú szabályok eredményesek, elérik céljukat, mivel Magyarország kiugróan jól teljesít a betegség megállításában a régión belül.

Kérjük, gondoskodjon róla, hogy kölyökkutyája 4 hónapos koráig megkapja a kötelező, veszettség elleni védőoltását, illetve idősebb kutyáját évente egyszer, időben oltassa be! 

Macskáknál is kötelező a veszettség elleni oltás?

Macskák számára nem kötelező az oltás (macskák oltásairól részletesebben e cikkünkben olvashat: macska oltások), azonban ha macskája kijár a szabadba, neki is erősen ajánlott beadatnia a vakcinát! Ennek fontosságára sajnálatosan éppen a betegség emberen történt hazai utolsó megjelenésének példája hívja fel a figyelmet.

Felelős macskatartó szintén oltatja veszettség ellen a cicájá

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!