Kutyák és macskák köldöksérve

2018. április 08.

Köldöksérve kutyáknak és macskáknak is lehet, de szerencsére könnyen észrevehető és kezelhető betegség, mely egyes esetekben igen komolyan veszélyeztetheti az állat életét is.

Hasi sérvnek hívjuk a hasfal folytonossági hiányát, melyen keresztül a hasüreg tartalma kitüremkedik. Sérv kialakulhat trauma (baleset, harapás) következtében, vagy lehet veleszületett probléma is.

A köldöksérv általában veleszületett betegség, hibás embrionális fejlődés következménye.

Kutyák és macskák esetében nagyjából egyforma folyamatok zajlanak le, a betegség tünetei is hasonlók.

A köldök és a születés

A magzati életben a köldökgyűrűn keresztül lép ki a köldökzsinór, mely biztosítja az anyaállattal való összeköttetést. Ezeken az ereken keresztül történik a magzat tápanyag- és vérellátása. Születéskor, ahogy az erek elszakadnak, a hasfal összehúzódik, a nyílás záródik, és egy úgynevezett köldökheg marad utána.

Ha a hasfal nem húzódik össze, vagy a köldökgyűrű túl nagy, illetve rendellenes formájú, akkor ezen a nyíláson keresztül hashártyával fedve kitüremkedhet hasüregi tartalom, így egy valódi sérv alakul ki.

Köldöksérv oka

A köldöksérv kialakulásának pontos oka még tisztázatlan, de feltételezhető az örökletes háttér. Egyes kutyafajtákban gyakrabban fordul elő: Airedale terrier, basenji, pekingi palotakutya, weimari vizsla. Kan kutyákban a köldöksérv gyakran rejtettheréjűséggel (a here nem száll le a herezacskóba) jár együtt.

köldöksérv weimari vizslában

Macskákban is feltételezhető az örökölt hajlam, egyes genetikai vonalakban gyakrabban felfedezhető ez a betegség.

Érdekesség, hogy az elárvult, kézzel nevelt kiscicákban nagyobb eséllyel alakul ki a köldöksérv. Ennek oka lehet a lelkes emberi segítők túlzott gondoskodása, amikor a vizelet- és bélsár ürítés elősegítése érdekében a kiscica pocakját véletlenül túl erősen masszírozzák.

Hogyan lehet észrevenni a köldöksérvet?

Fiatal kutyák vagy cicák hasán, a köldök tájékán kitapintható a lágyszöveti duzzanat. Ez lehet mogyorónyi, vagy akár nagyobb is. Kisebb köldöksérv esetén az állatnak ez nem okoz fájdalmat.

kisméretű sérv kutyán és köldöksérv bengáli macskában

Mélyebb tapintással érezhető a köldökgyűrű széle, mérete is, illetve a sérvtartalom is meghatározható. Ha a köldökgyűrű nem záródott össze, akkor a sérvtartalom enyhe nyomással visszahelyezhető a hasüregbe.

Mi lehet a köldöksérvben?

Enyhébb esetekben a duzzanat pici, és hasi zsírt vagy csepleszt tartalmaz. Rosszabb a helyzet, ha a nyíláson keresztül bél vagy egyéb szerv is kitüremkedik. Ekkor nagyobb duzzanat látszik az állat hasán, ez gyakran fájdalmas, kipirult, melegebb, mint az állat többi része, és nyomásra nem húzódik vissza a hasüregbe.

A kitüremkedett bélszakasz sajnos könnyen elzáródhat, ilyenkor az állat állapota rohamosan romlik: jelentős hasi fájdalom, levertség, étvágytalanság, hányás jelentkezik.

Ebben az esetben minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni a kutyát, illetve cicát. Ha a fenti tünetek hirtelen jelentkeznek, minden perc számít, hiszen a kizáródott sérvben található bélszakasz teljes elzáródása akár órákon belül végzetes következményekkel járhat. Ilyenkor rövid időn belül sürgős műtétre van szükség.

Köldöksérv kezelése

Ha a sérvtartalom nem nyomható vissza a hasüregbe, vagy az állat tüneteket mutat, minél előbb meg kell műteni, így sebészi úton bezárjuk a hiányosan fejlődött hasfalat.

köldöksérv műtét utáni állapot

Amennyiben a köldökgyűrű 0,5 cm nagyságú (kb. egy ujjnyi), ez még spontán be is záródhat az állat 6 hónapos koráig. Ilyenkor csak annyi a teendő, hogy otthon figyelni kell a kiskutya vagy kiscica hasát és a duzzanatot.

Hogy megelőzzük a későbbiekben esetlegesen kialakuló bél kitüremkedést és elzáródást, a kis méretű köldöksérveket kutyákban és macskákban is javasolt műtéti úton kezelni, praktikusan ez az ivartalanítással együtt elvégezhető.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!