Kutyát szeretnél? Segítünk választani!

2023. október 31.

A kutyaválasztás komoly feladat, ami alapos átgondolást és tervezést igényel. Ebben a bejegyzésben megtudhatod, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a döntés előtt.

Egy új házikedvenc megannyi örömöt hoz életünkbe, ám hatalmas felelősséggel is jár. Mielőtt új taggal bővül a család, javasolt alaposan mérlegelni, milyen kutya illene bele az életünkbe, ki passzolna hozzánk a legjobban.

Néhány témakört érdemes a családnak közösen átbeszélnie:

Honnan érkezzen?

Ha egy adott fajtára esik a választás, dönthetünk úgy, hogy felkeresünk őket tenyésztő kenneleket, fajtamentésnél érdeklődünk, vagy fajtajellegű kutyusokat keresünk a menhelyeken.

Milyen korú?

Alapvetően fontos azt is eldöntenünk, hogy mennyi idős állatot szeretnénk. Egy kölyök állat nevelése következetességet és türelmet igényel, ám sokszor a menhelyről jött idősebbekkel sem egyszerű elfeledtetni a velük történteket.

Mekkora termetű?

A kisállat termete is fontos lehet, például a tartás helye miatt. A kutyus mérete lényeges tényező, ha sokat fog velünk utazni, akár üdülésre akár a mindennapi munkába járásra gondolunk.

kistestű és nagytestű fehér kutyák barátságban

Milyen ivarú?

Beszélgessünk róla, a családban ki milyen ivarú kutyát szeretne, és miért. Alapvetően az állat neme összefügghet a termetével is, hiszen a kanok sokszor nagyobbak a szukáknál.

Milyen szőrzetű?

A szőrzete típusa nagyban befolyásolja, hogy milyen gyakori gondozást igényel. A hosszú szőrzet kordában tartása akár napi szintű feladatot is jelenthet. Bizonyos fajták az átlaggal ellentétben nem vedlenek, sőt már szőrtelen ebekkel is találkozhatunk az allergiás gazdik nagy örömére.

Kinti vagy benti?

A választás során figyelembe kell vennünk, hol lesz a jövendőbeli kedvenc helye. Egy 8. emeleti panellakás és egy kertes ház más és más lehetőségeket tartogat magában. Például a basset houndoknak nem szerencsés napi szinten lépcsőzniük, ám lifthiányában a lecipeléshez elég súlyosak.

2 gyerek között kistestű barna szőrű barátságos kutya a kanapén

Egyedüli kisállat lenne, vagy már meglévő kedvenc mellé jönne az új családtag?

Ha már van szőrös családtag, érdemes felmérni, ő hogyan viszonyul a négylábú társasághoz. A legjobb, ha figyelembe vesszük azt is, milyen jellegű állatokkal jön ki a legjobban.

Milyen szabadidős tevékenységeket csinálnánk vele?

Vannak aktívabb és kevésbé aktív családok, mi hova tartozunk? Rendszeresen kirándulnánk, vadásznánk, agilityznénk vagy frizbiznénk vele? Mára számos hobby lehetőség áll a rendelkezésünkre, egyesekben bizonyos fajták kiemelkedően telejsítenek.

Családi kedvenc vagy egygazdás kutya?

Tervezzük a családalapítást vagy már van kisgyermek? Ez is nagyban befolyásolja, milyen fajták jöhetnek szóba. Vannak tipikusan egygazdás kutyák, valamint olyanok is, akik ideális családi kedvencek. Ha idősebb családtag társa lesz, az ő aktivitását és lehetsőségeit is fontos figyelembe venni!

nagytestű fehér kutya fekszik a fűben előtte kislány guggol

Melyik fajtákkal szimpatizálunk?

Olvassunk utána, mire lett az adott fajta kitenyésztve. Ritka kivételtől eltekintve ez alapvetően meghatározza a kisállat temperamentumát és aktivitását is. Ha már kezd körvonalazódni, mik az “igényeink”, keressünk fel fajtacsoportokat/tenyésztőket az interneten, hogy életközelibben is megismerkedhessünk az adott fajtával.

+1 Fajtára jellemző betegségek

Legkésőbb ekkor érdemes utánanézni az adott fajtára jellemző egészségügyi problémáknak is, hogy tudjuk, mik azok, melyek valószínűbbek lehetnek.

Nagyon meg tudja nehezíteni a család és az új kedvenc összecsiszolódását, valamint közös életét, ha információk hiányában választjuk ki az új jövevény fajtáját. Közös programnak is szuper lehet, ahogy tervezzük az új családtag tervezését.

képek: https://pixabay.com

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!