Leishmania-szűrés és megelőzés fontossága

2018. augusztus 21.

Tombol a nyár és idén is sokan utaztak kutyájukkal a közeli országok közül például Horvátországba vagy Szerbiába. A legtöbben nem is tudják, hogy kutyájuk - habár most tünetmentes - már hordozója lehet a lepkeszúnyogok által terjesztett leishmanózis betegségnek.

Javában tombol a nyár, óriási kánikula van az egész országban. Önök is szívesen hűsölnek a tengerparton a kánikula idején? Ezekre a nyaralásokra kutyusukat is magukkal viszik? Akkor az utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak arról, hogy a hozzá szükséges minden 1/2papírral és igazolással rendelkezik-e kedvencük, nehogy a határon meglepetés érje Önöket! E kérdés kapcsán ajánljuk az alábbi írásunkat: 1/2Utazás a kedvenc állatokkal

Leishmaniózis

Ha minden igazolást elintéztek, nem árt felkészülni külföldön a jószágra leselkedő "egzotikus” kórokozókra is, amiket nem szívesen hoznának haza szuvenírként. Az egyik ilyen betegség lehet a Leishmania-fajok által okozott leishmaniózis.

A Leishmaniák egysejtű élősködők, amelyek embereket, valamint számos emlős állatot, köztük kutyákat fertőznek. A betegséget az úgynevezett lepkeszúnyogok terjesztik.

Horvátország és Szerbia is érintett

A kórokozó főleg a világ trópusi vidékein elterjedt. Ezeken a területeken több tíz millió ember fertőzött. Évről-évre pár millió új esetet regisztrálnak, és több százezren halnak meg a betegségben minden évben. A kórokozó őshonos a Földközi-tenger medencéjében is. Magyarországgal szomszédos államok közül Szerbiában és Horvátországban évente számos emberi esetet jelentenek. Vérvizsgálatok alapján Splittől délre a lakosság 80%-a találkozott már a kórokozóval valamilyen formában.

Leish-mánia - szúnyogcsípés

Magyarországon is megtalálható a lepkeszúnyog

Magyarországon a betegséget terjesztő lepkeszúnyogok jelen vannak. Nem képesek nagy távolságokat megtenni, általában gazdasági épületek, házak, kőfalak, istállók közelében élik le generációk az életüket. Közülük számos faj vérszívó. A kórokozót a táplálkozásukkal terjesztik.

Hazánkban a korábban megszokott (kontinentális) éghajlaton, az évnek kis szakaszában voltak csak aktívak. A kemény telek is pedig visszaszorították az állományokat. A klímaváltozás következtében azonban ezek a szabályok változóban vannak: a rovarok az évnek nagyobb időszakában aktívak, számuk növekszik. Nagyobb az esélye annak, hogy fogékony- vagy akár hordozó állatot (vagy embert) csípnek meg.

Ha a betegség terjedéséhez adottak a viszonyok, akkor mégis miért nem találkozunk vele hazánkban? A Lesihmania lepkeszúnyogokban nem képes hosszútávon életben maradni. A paraziták tartós fennmaradásához melegvérű gazdaállatok (pl. kutya, ló, stb.), vagy emberek szükségesek, amelyek évekig hordozzák őket. Jelenleg hazánkban kevés a Lesihmaniát hordozó állat vagy ember.

Hosszútávon ez így is kéne, hogy maradjon. Azonban a mediterrán országokból ellenőrizetlenül behozott, rossz állapotban lévő kutyák, a tengerparti nyaralásra lepkeszúnyog elleni védelem nélkül távozó kutyusok veszélyeztetik ennek az állapotnak a megmaradását.

Leish Mánia kutyák esetében

Hogyan zajlik le a betegség?

A csípést követően a paraziták a gazdaállat fehérvérsejtjeibe vándorolnak, ahol a legtöbb esetben hónapokig, évekig, vagy akár az állat egész életében lappangnak. Azonban, ha az állat valamilyen oknál fogva legyengül, a szervezete védekezőképessége sérül, akkor a betegség tüneteket okozhat. Általában a bőrtünetek a legszembetűnőbbek. A kórokozók egyéb szervi elváltozásokat is előidéznek, amelynek a tünetei nem túl jellegzetesek: levertség, étvágytalanság, fogyás, stb. Súlyosabb esetben szövődményként hányás, testszerte vérzések és vesekárosodás is jelentkezhet.

A betegség hónapokig tartó antiparazitikus terápiával tünetmentessé tehető. A szerek nehezen hozzáférhetőek, költségesek. A legújabb és leghatékonyabb szerek állatorvoslásban nem elérhetőek.

A fertőzöttek többnyire életük végéig hordozók maradnak

A hangsúly a "tünetmentessé tehetőn” van! Azok a kutyák (vagy emberek), akik egyszer fertőződtek a kórokozóval nagy eséllyel életük végéig hordozzák azt. Előfordulhat, hogy a fertőződés kezdeti szakaszán a szervezet legyőzi a parazitákat, és védetté válik. Elképzelhető, hogy tartós fertőződés esetén sem származik a kórokozó jelenlétéből semmilyen baj. Azonban a hordozók által más állatok, vagy maguk a gazdik is fertőződhetnek a lepkeszúnyogok közreműködésével.

Mit lehet tenni?

Fontos, hogy mediterrán (vagy trópusi) utazást, örökbefogadást követően szűressük le kutyusunkat, hogy hordozza-e a kórokozót. A szűrés vérvizsgálattal lehetséges.

Amennyiben pozitív eredményt kapunk még nem kell kétségbe esni. Ha a kutyus nem mutat tüneteket csak figyeljünk oda rá! Rendszeresen (évente, fél évente) vigyük el szűrővizsgálatokra (általános vizsgálat, vérlabor, stb.).Válasszunk számára jó minőségű eleséget.

A javasolt megelőző kezeléseket, mint rendszeres féreghajtás, a folyamatos kullancs, bőr- és szívférgesség ellenes védekezést se felejtsük el. Ha megőrizzük a kutya jó egészségi állapotát nagy valószínűséggel nem lesz majd problémája a Leishmania-fertőzöttségből.

Nyilván felmerül a kérdés, hogy mi lesz így magával a gazdival, ha egy emberre is halálos kórokozóval él egy légtérben, ami ráadásul a kedvenc kutyusában vert tanyát?

A lepkeszúnyogok távoltartásával a parazita a fertőzött állatból nem tud kijutni és másokat fertőzni. Erre a célra rendszeresen kezeljük a kutyát megfelelő rácseppentős (spot on) készítményekkel vagy bolhanyakörvekkel.

Ha a megelőzéssel, szűrővizsgálattal, vagy a betegséggel kapcsolatban kérdései vannak 1/2forduljon bizalommal állatorvosához!

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!