Mopsz betegségek

2023. szeptember 19.

A következő fajtabetegségekkel foglalkozó cikkünkben a mopszok kerültek a középpontba, ám a cikk nagy része igaz lehetne a francia bulldogokra és egyéb, rövidebb orrú fajtára is.  Kedves pofijuk népszerűvé tette őket, ám sokszor pont ez áll a hátterében a gyakori állatorvosi látogatásoknak is.

Brahchycephal sajátosságok, azaz problémák a rövid orral / fejjel összefüggésben

▶ Brachycephal obstructive airway syndrome

azaz a rövidfejű fajtákra jellemző légúti elzáródás tünetegyüttes.  "Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome" (BOAS) magyarul kb. "brachycephalic légszomj-szindróma" vagy "rövidkoponyájú légzési akadályozottsági szindróma" jelentésű.

A kifejezés azokra a fajtákra utal, melyek rövid orrúak és lapos arccal rendelkeznek, például a mopsz, a bulldog, vagy a pekingi. Ezeknek a fajtáknak a különleges fejszerkezete miatt gyakran előfordulhatnak légzési problémák.

bulldog típusú kutyák

A tünetek különböző mértékben jelentkezhetnek az egyes egyedeknél. A szűk orrnyílások, az elnyúlt lágy szájpad (ami akár a gégefedőn túl is lóghat), a gége különböző mértékű elváltozásai és a normálishoz képest szűkült átmérőjű légcső is (trachea hypoplasia, valamint collapsus) gyakori rendellenesség körükben.

A BOAS-szindróma kifejezés az alábbi problémákat foglalja magában:

  1. Szűkült légutak: A rövid koponyájú fajtákban a lágy szájpadlás gyakran túl hosszú, ami belelóghat akár a gégerésbe is, ezzel jelentősen nehezítve a légzést.  A belső orrnyílások is szűkületek lehetnek.
  2. Gége collapsus: A veleszületett légúti deformációk hatására idővel a gégeporcok ellágyulása miatt kialakuló rendellenesség tovább súlyosbíthatja a tüneteket.
  3. Légzőszervi problémák: A folyamatos erőlködő légzés miatt a hörgők és a légcső irritációja és gyulladása is kialakulhat, tovább rontva az állapotot.
  4. Hőstressz: Mivel a légzés a kutyák számára a fő módja a hőleadásnak, a légzési problémák miatt ezek a kutyák hajlamosabbak a túlmelegedésre.

Ha egy kutya tüneteket mutat, mint például horkolás, légszomj, gyakori és erőlködő légzés, akkor fontos az állatorvoshoz fordulni. A súlyos esetekben műtéti beavatkozásra is szükség lehet, hogy javítsanak a légzési problémákon.

A BOAS-szindrómával kapcsolatos problémákat sok esetben fokozza az elhízás, ezért különösen fontos a megfelelő étrend és testtömeg figyelemmel kísérése ezen kutyafajták esetében.

Az elváltozások által okozott panaszok idővel tovább romolhatnak, valamint a túlsúly, a fokozott aktivitás vagy a stressz is ronthat rajtuk. Az orrnyílás műtétileg tágítható, valamint a lágy szájpad is rövidíthető. A légcsövet érintő egyik eltérés, a légcső összeesés/trachea collapsus szintén műthető indokolt esetben, de sajnos nem minden elváltozás orvosolható.

▶ Brachycephal ocular syndrome

magyarul: rövidfejű fajták szemészeti tünetegyüttese  

 A kis koponya ellenére a szemük arányaiban nem kisebb, valamint a szemgödör is sekélyebb és a szemhéjak sem elég nagyok ahhoz, hogy teljesen be tudják pislogni a szemgolyót.  Ezek az elváltozások számos problémákat okozhatnak. Szemük sérülékenyebb, mivel “bármibe is ütik az orrukat”, szinte azonnal a szemükkel is találkozik. A sekélyebb szemgödör és a relatív nagy szem miatt viszonylag kisebb trauma következtében is előeshet a szemgolyó (proptosis), mely sürgősségi ellátást igényel.

Mopszos gazdiként nem árt, ha van otthon védőgallér arra az esetre, ha bármilyen szemet érintő probléma jelentkezik. Felhelyezésével a további károsodás megelőzhető, amíg állatorvoshoz jut a kutyus.

Sajnos náluk gyakran van szükség sürgős szemészeti ellátásra, így nem árt a szemészeti szakrendelő hálózat ügyeleti elérhetőségét elmenteni!

mopsz fajta betegségek

▶ Egyéb szemészeti elváltozások:

Entropium

Amikor a szemhéjak befelé fordulnak, a szemhéj szélén lévő szőrös bőr állandó irritációnak teszi ki a kötőhártyát, mely súlyos következményekkel járhat (fekély, pigmentáció). Erre utaló tünet lehet a fokozott könnyezés/váladékozás, hunyorgás, a szem dörzsölése.

Műtéti megoldás áll rendelkezésünkre. A szemhéj rendellenességekről bővebben az alábbi linken olvashatunk: Entropium és ectropium – Szemhéj rendellenességek  

Macroblepharon

Tágabb szemréssel rendelkező állatoknál a szemhéjak nem tudják funkciójukat kellően ellátni, nem képesek a szemet megfelelően bepislogni és megvédeni a különböző hatásokkal szemben. Az érintett állatoknál nagyobb részben látható az ínhártya (szem fehér része), mint normál esetben. Mivel az elváltozás a szemhéj rendellenességével jár együtt, így annak műtéti korrekciójával ez a probléma is javítható.  

Distichiasis

Az entropiumhoz hasonló tüneteket okozhatnak a szemhéj szélén rendellenes irányba növő szempillák. Nem elegendő a következményes gyulladást kezelni, tartósan el kell távolítani az irritációt jelentő szempillát is. Erről bővebben itt lehet olvasni: Szemet irritáló szőrszálak: trichiasis, distichiasis, ectopic cilia

Szürkehályog/cataracta

A szemlencse homályosodásával, ezáltal látásromlással  járó betegség, mely előfordulhat önálló elváltozásként öröklött, vagy cukorbetegség következtében szerzett formában is.

Már Magyarországon is elérhető az egyetlen, műtéti megoldás! Előtte viszont érdemes ezt kutyák szürkehályog betegségével kapcsolatos cikk(sorozat)t elolvasni: Kutya szürkehályog okai és tünetei (1. rész)  és második rész

Szárazszem betegség/KCS

Egy öröklött betegség következtében csökken a termelt könny mennyisége, mely a kötőhártya kiszáradása miatti krónikus gyulladással jár. Az erre utaló panaszok a sűrű, takonyszerű szemváladék és a tompa fényű szaruhártya.

A száraz szem betegség egy élethosszig tartó szemcseppes kezeléssel szinten tartható, de sajnos véglegesen nem gyógyítható.

Cornea dystrophya

A szaruhártya öröklött, általában kétoldali elfajulása során egy anyagcserezavar miatt lipidek rakódnak le a szaruhártyában. Fiatal korban, centrálisan kezdődő szaruhártyahomályként jelentkezik az elváltozás.

Zöldhályog / glaucoma

Gyakran öröklött elváltozás, mely során a szemnyomás emelkedése miatt súlyos fájdalom jelentkezik, általában előbb-utóbb mindkét szemet érintő betegség.  Az enyhe emelkedés is károsítja a szem szerkezetét hosszútávon, azonban az extrémebb emelkedés pár óra alatt a látás elvesztését okozza.

A kutyák zöldhályog betegsége jellemzően nagyon fájdalmas, így az általános állapotot is befolyásolja, bágyadtság, étvágytalanság is jelentkezhet a hunyorgás, szem piros, vagy akár kékes-szürkés elszíneződése illetve szemdörzsölés mellett. A betegség stádiumának függvényében több kezelési lehetőség is felmerül.

Szaruhártya pigmentáció

Bármely hosszabbtávú irritáció következményeként kialakulhat szaruhártya pigmentáció. Az elváltozás nem fájdalmas, valamelyest a látást befolyásolhatja, azonban általában a már kialakult pigmentáció nem szüntethető meg. Az érintett terület növekedésének megelőzése a háttérok megszüntetésével lehetséges.

mopsz (pug) kutya

▶ Ortopédia

Patella-luxatio

A térdkalács-ficamot 4 fokozatra oszthatjuk súlyossága alapján, mely a tünetekben és a kezelési lehetőségekben is jelentős különbséget jelent számunkra. Enyhébb esetekben ritkán előforduló 3 lábazás utal az elváltozásra, ám súlyosabb esetekben a beteg egyáltalán nem terheli az érintett végtagot. Örökletes betegség, idővel gyakran mindkét hátsó lábat érinti.

Táplálékkiegészítők, fizioterápia és műtéti megoldás jelentik a terápiát.

Csípő és könyök diszplázia

Az alábbi örökletes elváltozások az ízületet alkotó csontvégek rendellenes illeszkedését jelentik. Különböző súlyosságban fordul elő, ettől függ a tünetek mértéke is. Súlyos esetben további elváltozásokat okozhat, ilyenek a porckopás, sántaság, ízületi gyulladás és fájdalom, degeneratív ízületi elváltozások, vagy akár ficam. Mindenképp ortopédiai ellátást igényel.

Perthes-kór

A combcsontfejet érintő örökletes elváltozás, mely kölyök állatoknál jelentketik. A végtag tehermentesítése mellett bágyadtság is gyakori a fájdalom következtében. Műtéti megoldása lehetséges.

Gerincproblémák, hemivertebra, porckorongsérv

Sajnos számos gerincproblémával is terheltek lehetnek a mopszok. A deformált csigolyák, ékcsigolyák akár a gerincvelőre mért nyomással súlyos tüneteket, fájdalmat és akár hátsó testfél bénulást is okozhatnak. Az elváltozás súlyosságától függően akár műtéti beavatkozás is szükséges lehet.

tündéri mopsz kutya

▶ Egyéb betegségek, melyek a mopszokat gyakrabban érinti

Allergia

A tappancsnyalogatás, visszatérő bűzmirigy és fülgyulladás, emésztőszervi panaszok vagy akár a könnyezés hátterében is állhat allergiás betegség, melyről korábbi cikkünkben bővebb információ található: https://www.kisallatdoki.hu/blog/cikkek/kutya-allergia

Demodicosis

A Demodex szőrtüszőatkák általi fertőzésre hajlamosabb fajta, ennek megelőzésére megfelelő külső élősködők elleni védelem és a bőrük megfelelő higiéniájának fenntartása szükséges.

Pug dog encephalitis

Fajtájukban leírtak egy vaksággal, görcsökkel és bizonytalan járással járó agyvelőgyulladásos betegséget.

Pajzsmirigy alulműködés/ hypothyreosis

Van, hogy a túlsúly hátterében nem a túlzott táplálék-fogyasztás vagy a mozgásszegény életmód, hanem a pajzsmirigy alulműködése áll. Erre utaló panaszok esetében vérvizsgálat szükséges a betegség megállapításához. Gyógyszeres kezelés áll a rendelkezésünkre.

És amikre még kiemelt figyelmet kell fordítani

Bőrredők mindenütt

Az összefekvő bőrfelületek hajlamosabbak gyulladásra, így fokozott figyelmet kell fektetni a higiéniára. Ha a redők mellett fokozott könnyezés is előfordul, ez hatványozottan igazzá válik. A tisztításhoz rendelkezésünkre állnak különböző kendők és oldatok is. Érdemes a problémákat megelőzni és nem a már kialakult elváltozásokat kezelni. Fokozott könnyezés esetén az alapok felderítése és kezelése is szükséges.

Túlsúly

Hajlamosak az elhízásra, ami a légúti elváltozásokkal és a lehetséges ortopédiai problémákkal egymást súlyosbítva jelentősen ronthatják az életminőségét.

Hőguta

Az elhízás és a légúti defektusok miatt életet veszélyeztető hőguta is könnyebben kialakulhat náluk. Nyáron kora reggelre és késő estére kell időzíteni a nagyobb sétákat és érdemes hűtőmellényt vagy hőtőmatracot is beszerezni.

Fogak

A fejük és ezzel az állkapcsuk is rövidebb, ám a fogaik száma megegyezik a “normál” fejű kutyákéval. Így nem meglepő, hogy a fogak gyakran rendellenes pozícióban, torlódva helyezkednek el, ezért a fogkő képződésére is hajlamosabbak. Ennek megelőzésére fiatal koruktól kezdve napi szinten végzett fogmosással, különböző táplálékkiegészítőkkel próbálkozhatunk, valamint rendszeres fogászati kontroll javasolt.


képek: https://pixabay.com

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!