Nyúloltás - a baj megelőzhető

2017. május 28.

Myxomatózis és vérzéses betegség - 2 olyan baj, ami gyors lefolyású és többnyire halállal végződik, de megfelelő odafigyeléssel és megelőzéssel a baj kivédhető.

A rutinos nyúltartók körében egyre közismertebb, de biztos sokak számára még nem természetes, hogy nyulak számára is léteznek különböző fertőző betegségek megelőzésére szolgáló vakcinák. A házinyulak vakcinázására úgynevezett polivalens, avagy kombinált oltóanyagok érhetőek el ma hazánkban, ez azt jelenti, hogy egy „szúrással” több betegség ellen is védetté válik az állat. Kedvtelésből tartott nyulaknál ez alapvetően két vírusos betegség elleni védelmet jelent.

Miért van erre szükség? Mindkettő gyors - legfeljebb 1 hetes - lefolyású, esetek zömében elhullással végződő betegség. Amiket sajnos legjobb igyekezetünk ellenére is elkaphatnak kedvenceink.

Myxomatózis

Ezt a betegséget egy himlővírus okozza, amelyet Amerikából hurcoltak be, kvázi „biológiai fegyverként”, Ausztráliába, hogy a túlszaporodott üregi nyúl populációt visszaszorítsák, ahonnan ismeretlen módon került Európába. A vírust klasszikusan szúnyogok terjesztik vérszívás útján, de lehetséges más vérszívó rovarok által is (bolhák, legyek, stb.), azonban manapság egyre többször írnak le aerogén (levegőben) történő terjedést is, közvetlenül a nyulak között.

nyúl myxomatózis

A betegség első - nehezen megfigyelhető - tünete a bejutás (szúnyogcsípés) helyén keletkező bőrduzzanat, ahol a vírus elszaporodik és betör a véráramba, ahol a különböző belső szervekbe eljut (máj, lép, vese), a nyúl ekkor lázas tüneteket produkálhat: kevesebbet eszik, bágyadt.

De az első klasszikus tünetek igazán 5-6 napos lappangási idő után jelennek meg. Ekkor szembetűnő kötőhártya duzzanatalakul ki, amit az egész fej, főként a fülek ödémás duzzanata követ. A beteg nyulak feje ekkor az oroszlánokévá válik hasonlóvá. Az állatok szemeiből, orrnyílásaiból nyálkás, olykor gennyes váladék ürülhet. Az ödémás tünetek megjelenése után a beteg nyulak gyakorta 1-2 napon belül elpusztulnak.

A betegség egyre gyakrabban jelenik meg enyhébb formában. Ekkor csupán igen hosszan - 1-2 hétig - elhúzódó orrfolyást, illetve a szemek váladékozását tapasztalhatjuk kedvencünkön, esetleg tüsszögést.

Gyógykezelés nem lehetséges, ezek a nyulak bármilyen gondos kezelés ellenére rendszerint végelgyengülésben elhullnak.

Nyulak vérzéses betegsége (RHD, Rabbit Haemorrhagic Disease)

Ezt a betegséget egy ún. Calicivírus okozza, amely közeli rokona az ember Hepatitis-E vírusának. A vírus a beteg nyulak bélsarával és váladékaival kerül a környezetbe, ahol sokáig megőrzi fertőzőképességét. Így akár mi magunk is hazavihetjük a vírust, például egy erdei séta után, a cipőnk talpán. Leggyakrabban ragályfogó tárgyak útján terjed, de ennek a vírusnak a terjedésében is szerepet játszhatnak rovarok.

nyulak vérzéses betegsége A vírusok a bejutást követően, elsősorban a májat támadják, ahol szaporodásuk nyomán a májszövetben kiterjedt elhalások alakulnak ki. A vírus képes a vérerek falában is szaporodni, ezáltal az károsodik. Az érfal-károsodás thrombusok kialakulásához vezet a véráramban, ami trombózist és embóliát, ezek nyomán vérzéseket és további elhalásokat okoznak test szerte.

A betegség klasszikusan gyorsabb lefolyású, mint a Myxomatosis. 1-2 nap lappangást követően az állatok levertek lesznek, nem esznek, nehezen veszik a levegőt, esetleg vérzéseket figyelhetünk meg rajtuk. De van, hogy minden előjel nélkül elpusztulnak.

Gyógykezelés nem létezik, a tüneti kezelés is hiába való, olyan mértékű a szervezetet, rövid idő alatt ért károsodás.

Fontos még egyszer kihangsúlyozni, hogy egyik betegség sem gyógyítható, illetve bármelyik betegséggel történő fertőződés rövid idő alatt vezet szinte biztos elhullásra.

Ezért is mindkét betegség elleni védekezést élelmiszertermelő nyúlállományok esetén igen szigorú hatósági rendeletek szabályozzák. Amelyek szigorúan véve minden házinyúlra vonatkozó szabályok.

Ezen betegségek elleni védekezés egyetlen - otthoni körülmények között - megbízható eszköze a rendszeres vakcinázás. Szerencsére már a Myxomatosis, az RHD1 és RHD2 ellen is számos oltóanyag áll rendelkezésünkre.

Nyúlnátha (Nyúl pasztörellózis)

Sokszor felmerül a kérdés, hogy elérhetőek-e kisállatrendelőkben nyúlnátha elleni vakcinák. A rövid válasz erre az, hogy nem és nem is szükséges.

Ezt a betegséget egy Pasteurella bronchiseptica nevű baktérium különböző változatai okozzák, amely szinte majdnem minden nyúl légúti nyálkahártyáin megtalálható. Azonban normál körülmények között, egy egészséges nyúlban nem okoz betegséget.

Nyúltartó telepeken, ahol sok állatot tartanak egy helyen jelentősen megnő a betegség kockázata, illetve ha romlanak a tartási körülmények (meleg, rosszabb takarmány, stressz, zsúfoltság, stb.) a nyulak védekező képessége romlik és a baktérium képes kialakítani a nyúlnátha nevű kórképet, amely gyakorlatilag gennyes alsó légúti gyulladás.

Mivel a baktériumnak számos változata létezik, és ezek a változatok nyulanként mások és mások lehetnek ezért a nyúltartó telepek a saját állományaikban fellelhető változatok ellen hatásos vakcinákat fejlesztettnek ki és alkalmaznak, hogy a telepen belül a baktériumok ne szaporodjanak fel aggályos szintre, ezzel megbetegítve az állomány gyengébb egyedeit, ami az összes állatot veszélyeztető járványba torkolhat.

Mivel a betegség kialakulásának legfőbb hajlamosító tényezője a rossz tartási körülmények otthoni körülmények között nagyon ritkán alakul ki. Egyrészt, mert jól vannak tartva, másrészt a tulajdonosok időben észreveszik, ha a nyulukkal valami nem stimmel (ami egy több százas vagy ezres állományban szinte lehetetlen). A betegség első tünetei lehet az étvágytalanság, prüszkölés, egy vagy kétoldali vízszerű vagy gennyes orrfolyás.Ha ilyen tüneteket tapasztal, minél hamarabb keresse fel állatorvosát!

Bakteriális betegség lévén egy hatékony antibiotikum kúrával gyógykezelhető a betegség.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!