Retriever betegségek

2024. február 28.

Üdv a fajtabetegségekről szóló cikksorozatunk újabb cikkében! Ezen alkalomból a figyelmünk középpontjába kerülnek a retrieverek, pontosabban a kedves és népszerű golden retrieverek és labradorok.

Ezek a barátságos és aktív kutyák gyakran választott családi kedvencek, de sajnos, mint minden fajta, ők is hajlamosak bizonyos betegségekre. Ebben a cikkben a golden retriever betegségek és a labrador betegségek közötti összefüggéseket vizsgáljuk meg, hogy jobban megértsük, milyen problémák gyakoriak náluk.

Tudd meg tehát, hogy milyen egészségügyi problémákkal kell számolniuk a retrieverek tulajdonosainak (és leendő gazdiknak), és hogyan lehet őket hatékonyan kezelni vagy megelőzni.

A betegségeket az alábbi 5 nagyobb csoportra bontottuk:

  1. Ortopédiai problémák: A retrieverek, különösen a labradorok, hajlamosak a dysplasiára (csípő- és könyökfej-kopás) és az ízületi gyulladásra. Ezek az állapotok fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhatnak, és súlyos esetben műtétre is szükség lehet.
  2. Belgyógyászati problémák: A retrieverek bizonyos belgyógyászati betegségekre is hajlamosak, mint például a pajzsmirigy alulműködése, cushing-kór, allergia, gégebénulás, vérzékenység stb… (a részletes listát lásd kicsit lentebb).
  3. Daganatos betegségek: Sajnos a retrieverek, különösen a goldenek, nagyobb valószínűséggel szenvednek rákbetegségekben, mint más fajták. A leggyakoribbak a limfóma, a mellékvese-daganat és az oszteoszarkóma (csontrák).
  4. Szemészeti problémákA retrieverek sajnos számos szembetegségre hajlamosak :( 
  5. Idegrendszeri problémák: a kategóriában mindenképpen meg kell említeni a Wobbler-szindrómát és a rettegett betegséget az epilepsziát.

Fontos, hogy a retrieverek tulajdonosai figyeljék kedvencük egészségét és rendszeres állatorvosi ellenőrzéseken vegyenek részt. A korai felismerés és a megfelelő kezelés sok esetben hozzájárulhat a betegség sikeres gyógyításához vagy legalábbis a tünetek enyhítéséhez. Ne feledjük, hogy a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás és az állatorvosi ellátás mellett a szeretet és a gondoskodás is kulcsfontosságú a retrieverek egészsége és boldogsága szempontjából.

De most nézzük a betegségeket részletesebben is!

Ortopédiai problémák

Ízületi problémák

Mint minden nagytestű kutya esetében, a retrievereknél is előfordulnak ízületi problémák, gyulladások, porckopások. A gyakori túlsúly tovább rontja a sántítás mértékét, valamint gyorsítja a panaszok romlását is, ezért (is) javasolt ügyelni a kutyusok megfelelő kondíciójára. Pár napnál hosszabb ideje fennálló sántítással ortopédiai vizsgálat javasolt, majd a diagnózisnak megfelelő kezelés.

Diszplázia

Az ízületet alkotó csontvégek rendellenes illeszkedését jelentő örökletes betegség. A csípőt gyakrabban érinti, de a könyöknél is okozhat panaszt. Súlyosságának függvénye a tünetek mértéke is. Előrehaladottabb esetben további elváltozásokat okozhat, például porckopást, sántaságot, ízületi gyulladást, fájdalmat, degeneratív ízületi elváltozásokat vagy akár ficamot is. Ortopédiai ellátást igényelő probléma.

Golden retriever és Labrador

Belgyógyászati problémák

Pajzsmirigy alulműködés

A középkorú és idős retrieverek között viszonylag gyakran előforduló hormonális probléma. Az érintett állatok sokszor fáradékonyabbak, lassabbak, keresik a melegebb helyeket, étrendbeli változtatás nélkül hirtelen meghíznak, illetve fogyókúra ellenére sem fogynak. Szomorú, bánatos arckifejezés is kialakulhat náluk. Bőrtünetek között a tompa, sprőd szőrzet, elhúzódó vedlés a leggyakoribb, kezdetekben a viszketés nem jellemző.

A diagnózishoz laborvizsgálat szükséges, majd élethosszig tartó gyógyszeres terápiával kezelhető.

Cukorbetegség

Fokozott étvágy, de akár hirtelen fellépő étvágytalanság is utalhat a betegségre. Megnövekszik a vízfogyasztás és vizelés mértéke, bágyadtság illetve a szemek “elszürkülése”, a szürkehályog megjelenése még vezető tünetek, illetve akár bőrpanaszok is jelentkezhetnek. A diagnózist követően összetett, élethosszig tartó diétára és kezelésre van szükség.

Cushing-kór

A fokozott vízivás és vizelés, extrém étvágy, elvékonyodó bőr szintén endokrinológiai problémára utalnak. Előfordul, hogy a túlsúly körte formájú hasban nyilvánul meg. A betegségre a tünetek mellett rutin laborvizsgálat is utalhat, de a diagnózishoz hasi ultrahang és speciális vérvizsgálat (LDDS-teszt) szükséges. Kezelését élethosszig kell alkalmazni, valamint gyakori állatorvosi kontrollálás is szükséges.

Allergia

Az allergiás megbetegedések sem kerülik el a retrievereket. A tünetek általában 5 éves kor alatt jelentkeznek. Tappancsnyalogatással, visszatérő fülgyulladással vagy bűzmirigy problémákkal, fokozott viszketéssel találkozhatunk. Az eleség és környezeti allergia eltérő kezelést igényel.

labrador kölyök

Gyomorcsavar

Nagytestű kutyákra jellemző, hirtelen kialakuló és életveszélyes probléma, melynek ellátása sürgősségi műtétet igényel, késlekedésre nincs idő. Tünetei a hirtelen kialakuló nagyon rossz általános állapot, hányás, felpuffadt, fájdalmas has. Ha egyáltalán elfogadja az állat az ételt, azt rövidebb időn belül emésztetlenül visszahányja. Megelőzésére javasolt napi kétszeri etetés, valamint az evés utáni aktivitás elkerülése.

Elhízás

Az elhízásra való hajlamuk nem kedvez a gyakori ízületi problémáknak sem. Fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő kondícióra.

Vérzékenység (haemophilia A és B)

Örökletes véralvadásfaktor hiány sajnos előfordulhat ezekben a fajtákban, ám közöttük is ritka. Enyhébb esetben tünetmentesen végigkísérheti az életüket. Okozhat véraláfutásokat, vagy súlyosabb esetben akár belső vérzést is. Laborvizsgálat során a véralvadás vizsgálatával kizárható a rendellenesség.

Gégebénulás (labrador betegség)

Középkorú-idős kutyák hónapok-évek alatt romló száraz köhögése, fokozódó nehézlégzése során gondolni kell a betegségre. Jellemzően súlyosabb tüneteket okoz aktivitás vagy fokozott stressz esetében. A diagnózishoz endoszkópos vizsgálat szükséges.

A tünetek súlyosságától függően gyógyszeres vagy sebészi terápia merül fel.

Icthyosis (Golden retriever betegség)

A golden retieverek örökletes, évek során súlyosbodó korpázásával járó kórképe. A betegségre utaló tünetek esetében negatív bőrkaparékvizsgálatot követően vérvizsgálattal igazolható. Alapvetően nem viszkető betegség, ám másodlagos fertőzés esetében viszkethet. A bőr pigmentálódása is gyakori. Nem gyógyítható, ám kezeléssel kordában tartható.

Aorta Stenosis

A szív örökletesen előforduló rendellenessége, mely során a szívből kilépő ér szűkülete miatt fokozott munka hárul a szívre. A mellkashallgatózás során hallott szívzörej utal a betegségre, a diagnózishoz azonban a szív ultrahangos vizsgálata szükséges. Kezelése a betegség súlyosságától függ, enyhe esetekben kezelést nem ígényel, míg súlyosabb eltérések esetén tablettás kezelés vagy műtét is szükséges lehet.

Retriever plüss kacsával

Daganatos betegségek

Osteosarcoma

Rosszindulatú csontdaganat, mely leggyakrabban a végtagokat (“térd közel, könyök távol”) érinti. Nagyon fájdalmas. Röntgen vizsgálattal valószínűsíthető, de biztos diagnózishoz mintavétellel juthatunk. A végtag amputációja és a műtét utáni szisztémás kezelés segítheti növelni a várható túlélést. A betegségről bővebben amúgy itt is tudsz olvasni: kutyadaganat.com - osteosarcoma

Haemangiosarcoma

Főleg az idős nagytestű kutyákban, például retrieverekben előforduló, rosszindulatú belső szervi daganat, mely leggyakrabban a lépet támadja meg. A nagy méretű tumor megrepedve vérzést okoz, sokszor ekkor születik a diagnózis is. Megelőzni nem lehet, de a korai felismerés nagyon fontos, mihamarabbi műtéttel a súlyos állapot megelőzhető. Idős korban félévente- évente hasi ultrahang javasolt! Bővebben itt lehet olvasni róla: Lépdaganat kutyáknál (hemangiosarcoma)

Leukémia (krónikus)

A vérképző és immunrendszer daganatos megbetegedése. Akut esetben általános állapot romlása, letargia, láz és étvágytalanság utalhat a betegségre, ám retrievereknél a “tünetszegényebb” és lassabb lefolyású krónikus forma gyakrabban fordul elő. A nyirokcsomók enyhe vagy jelentős duzzanata, hasi ultrahang során a lép duzzanata, illetve a szűrő jelleggel készített laborvizsgálat eredménye utalhat a betegségre. Minél hamarabb szerzünk róla tudomást, annál nagyobb eséllyel kezelhető, így itt is szeretném a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára felhívni a figyelmet.

Lymphoma

Középkorú és idősebb kutyákban előforduló, a nyirokrendszert érintő rosszindulatú daganatos betegség. Leggyakoribb általános tünetei a hirtelen jött bágyadtság, étvágytalanság és a látható nyirokcsomók duzzanata, és a magas kalciumszint okozta fokozott vízivás és vizelés. Emellett a daganat típusának függvényében egyéb tünetek is jelentkezhetnek pl köhögés, hányás-hasmenés, stb. A pontos diagnózist követően számos kezelési lehetőség elérhető. Bővebben a témában: Lymphoma kutyákban

Mastocytoma

A bőr hízósejtjeiből kiinduló, gyakran viszkető daganatok. Mivel kinézetre könnyen összetéveszthetőek más, gyulladással járó bőrbetegséggel vagy daganattal, gyanú esetén mihamarabbi mintavétel szükséges. Szövettani vizsgálat, műtéti eltávolítás és stádiumba sorolás függvényében kell megválasztani a további teendőket. Bővebben a témáról: 1/2A bőr mastocytomája

Golden retriever kiskutya

Szemészeti problémák

Szürkehályog

A szemlencse (teljes vagy részleges) elhomályosodásával járó, örökletes vagy szerzett (pl cukorbetegség miatt) elváltozás. Ha kedvencünknél a szemlencse fátyolosodását tapasztaljuk, javasolt szemészeti vizsgálatra vinnünk. Amennyiben beigazolódik a betegség, már hazánkban is elérhető az egyetlen kezelési lehetőség, a szürkehályogos lencseanyag eltávolítása műtéti úton. A betegségről bővebben itt lehet még tájékozódni: Kutya szürkehályog okai és tünetei (1. rész)

Zöldhályog

A magas szemnyomás lehet öröklött vagy szerzett (pl.: trauma miatt kialakult) probléma. Hosszabbtávon az enyhébb emelkedés is károsítja a szem szerkezetét és ezzel a látást is, ám a súlyosabb emelkedés pár óra alatt is vakságot okoz. Mindemellett nagyon fájdalmas állapot, így a szemek kipirulása vagy zöldes-kékes elszíneződése mellett étvágytalanság és bágyadtság is jellemző panasz. Az állatok gyakran hunyorognak, dörzsölik a szemüket, de előfordul, hogy ki se nyitják azokat. Örökölt formája előbb-utóbb mindkét szemet érintő elváltozás. A súlyosság mértékétől függően számos kezelési lehetőség elérhető. A Glaukóma avagy zöld hályog c. cikk még sok-sok hasznos részletet tár fel a betegség kapcsán.

Entropium

Amennyiben a szemhéjak befelé fordulnak, a szőrös szemhéjszél folyamatosan irritálja a szemet, ezzel számos kellemelten pillanatot és akár súlyos következményt is okozva. Fokozott könnyezés, a szemek dörzsölése utalhat a problémára, mely műtétileg orvosolható.

Bővebb cikk a témában: Entropium és ectropium – Szemhéj rendellenességek

Limbalis és írisz melanoma

A szemben előforduló pigmentált daganatok. A szemészeti vizsgálat eredménye és a növekedés függvényében szemész állatorvos felállítja a diagnózist és megtervezi a további kezelést.

Kapcsolódó cikkek a témában: A szem és a szem körüli szövetek daganatai illetve a Lézeres és fagyasztásos terápiák a kisállat szemészetben

Retina diszplázia és PRA

A retina fejlődési rendellenessége valamint az ideghártya elhalása is örökletes betegség.

Először csak sötétben lát rosszabbul az érintett állat, majd fokozatosan nappali fényben is. Megoldás itt van a problémára.

Labrador betegségei

Idegrendszeri problémák

Wobbler-szindróma

A nyaki gerincvelő összenyomódása miatt jelentkező neurológiai betegség, mely a késleltetett ingerületátvitel miatt alakul ki. Különböző súlyosságú panaszokat okozhat, enyhe esetben csak csúszós felületen látható a hátsó lábak bizonytalansága, ám súlyosabb esetben akár 4 lábra terjedő bénulás is kialakulhat. A diagnózishoz neurológiai és MRI vizsgálat szükséges. A kezelés a panaszok súlyosságának a függvénye.

Epilepszia

Az epilepszia ezerarcú betegség. A közhiedelemmel ellentétben nem kizárólag rángatózással és görcsökkel járhat, valamint nem minden görcsroham nevezhető epilepsziás rohamnak. A retrieverekben (sok más fajtánál) gyakoribb a primer epilepszia, melynek első tünetei 5 éves kor alatt jelentkeznek. A problémát az agykéreg idegsejtjeinek izgalma okozza. Tünet lehet például a teljes test vagy egy testrész rángása, fejremegés, körmozgás, légykapkodás, nyelvöltögetés vagy tárgyak nyalogatása, hallucináció, nyelvöltögetés vagy akár a viselkedés teljes megváltozása is. Gyanú esetén teljes belgyógyászati kivizsgálás és szakirányú vizsgálat szükséges.

Labrador betegségek

A cikkben lévő képeken kedves pácienseink szerepelnek. Köszönjük szépen Léna, Zira, Mira és Rony, Rocky és Samy gazdijaink közreműködését!

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!