Vakság

2015. január 04.

A kutyák és macskák esetében is számtalan oka lehet a vakságnak. Egyes betegségeket vissza lehet fordítani (főleg időben kezelve), másokat viszont már nem. Fontos tudni és idejében felismerni a vakság lehetséges tüneteit, majd idejekorán állatorvos segítségét kérni ha észleltük a bajt.

Vakságon a látóképesség hiányát értjük. Annak, hogy megvakul a kutyánk, vagy cicánk rendkívül sok oka lehet. Ezek közül nagyon sok betegség azt akadályozza meg, hogy a fény a szem azon részére jusson, mely a fény érzékelését végzi (retina), míg más kóros folyamatok a fényinger felfogását, látássá alakítását akadályozzák.

Jelen cikkben -a teljesség igénye nélkül - csak a leggyakoribb okokat fogom említeni.

A fény útjának akadályozása-mint a vakság okozója

Ahhoz, hogy a szemgolyó hátsó falán levő idegszövethez megfelelően eljusson a fény, az előtte levő szöveteknek teljesen átlátszónak kell lenniük. Ezen szövetek, mint törőközegek kívülről befelé haladva a következőek:

  • szaruhártya
  • csarnokvíz
  • szemlencse
  • üvegtest

 

Szaruhártya

A szaruhártya átlátszatlanná válása nagyon gyakori jelenség. A szaruhártya fekélyes, vagy nem fekélyes heveny gyulladása is okoz átlátszatlanságot szürkésfehér homály formájában, de ekkor a fájdalom, a hunyorgás a vezető szemtünet. Megfelelő, időben elkezdett kezeléssel a folyamat szépen gyógyítható.

Kevésbé szembetűnő, alattomosabb folyamat, amikor a szemet nem jelentős mértékű, de folyamatos irritáló hatás éri. Ilyen hatás lehet pl. rendellenesen növő pillaszőr, befelé forduló szemhéj, ill. annak szőrzete, orrháti redő szőrzete. Ekkor a szaruhártya elfajul, állományába vérerek sarjadzanak, pigment szemcsék rakódhatnak le. Ugyanez történik, ha nem diagnosztizált szárazszem betegség hosszabban fennáll, vagy a szemrés zárásának nem megfelelő volta miatt kiszárad a szaruhártya folyamatos nedvesítést igénylő szövete.

Szaruhártya pigmentációja Rosszabb helyzetben vannak azok a fajták, melyeknek sekélyebb a szemgödre, ezáltal "dülledtebb" a szemállása (pl.: pekingi palotakutya, mopsz, shi-tzu). Jellemző rájuk, hogy a szaruhártyájukban nagyon gyorsan barnás-feketés festékanyag rakódik le, amit a barna szivárványhártya színük miatt a tulajdonosok általában nem vesznek észre. Emiatt akkor hozzák legtöbbször vizsgálatra a kutyát, amikor már a szaruhártya jelentős részét érintő elváltozás miatt a kutya szinte teljesen megvakult. Ebben a stádiumban, sajnos, nem mindig sikerül a látást visszaadni.

Ide tartozó kórkép a jellemzően németjuhász fajtájú kutyákat érintő ún. Überreiter szindróma. Ez egy olyan autoimmun betegség, ahol a szaruhártyában fel-fellobbanó gyulladások okozzák a szövet elfajulását. Időben elkezdett, folyamatos kezelésnél van esély a vakság megelőzésére.

Csarnokvíz

Az elülső szemcsarnokot kitöltő csarnokvíz zavarossá, átlátszatlanná válása okozhat egy, vagy mindkét szemre kiterjedő vakságot. Gyulladása során, mely szintén belgyógyászati okokra vezethető vissza, és sürgős kivizsgálást igényel, fibrin, vagy genny halmozódhat fel a szemcsarnokban. Trauma következtében vérrel akár teljesen kitöltődve akadályozza a látást. Azonnali helyi, illetve ha szükséges, szisztémás kezeléssel a látás megmenthető.

Szemlencse

Érett szürkehályog A szemlencse átlátszatlanná válása, azaz a szürkehályog kialakulása következtében is megvakul a kutyánk/ macskánk. Szerencsére, ma már a szürkehályog műtéti megoldására kedvenceink esetében is  van lehetőség rendelőnkben.

 

Üvegtest

Az üvegtest átlátszatlanná válása nem túl gyakori jelenség. Trauma következtében vér törhet be állományába az idegszövet egyidejű sérülésével. Még ritkább tályogosodása a teljes szemet érintő gyulladás részeként, általában nem, vagy nem megfelelően kezelt perforáló sérülések szövődményeként alakul ki. Mindkét folyamat súlyos megítélésű, az alapok szisztémás kezelésével, folyamatos kontrollvizsgálatokkal, valamint lehetőség szerinti pihentetéssel adunk lehetőséget bizonyos fokú látás visszaadására.

A fény érzékelésének zavara-mint a vakság okozója

A szembe jutó fényingert a szemgolyó hátsó falán levő idegszövet receptorai veszik fel, illetve alakítják át elektromos ingerré, mely a látóidegen keresztül jut az agykérgi látásközpontba. Ezen szövetek bármelyike sérül, nem fog látni állatunk.

Az agyat érő sérülés, magas vérnyomás, véralvadási zavar, vagy érrendszeri probléma miatt a látásközpontot érintő bevérzés (agyvérzés), vagy ide betörő daganat vakká teheti kutyánkat/cicánkat. Amennyiben a látóideg/ek útját baleseti sérülés, vagy tumoros elváltozás megszakítja, egy vagy mindkét szemen jelentkező vakságot okozhat. Előfordulhat a látóideg gyulladása, mely hirtelen kialakuló, de visszafordítható vakságot okoz.

 Az idegszövet számos ok miatt válhat működésképtelenné. A kutya-, macskatenyésztők és a gazdik egyik legrettegettebb, öröklődő betegsége az idegszövet genetikailag programozott sorvadása, pusztulása (PRA: progresszív retina atrophia).

Befolyásolhatatlan, jelenleg még nem gyógyítható betegség, mely teljes vaksághoz vezet. Bizonyos fajtákban halmozottan fordul elő: pl. labrador, kuvasz, komondor, schnauzer, ausztrál juhászkutya, bobtail.. stb, valamint perzsa, abesszín, burmai stb. macskák. Egyes fajták esetében már léteznek genetikai tesztek, melyek a tünetek megjelenése előtt már jelzik a probléma meglétét, vagy a beteg gén átörökítésének lehetőségét.

A kutya-, macskatápok elterjedésének köszönhetően a hiánybetegségek miatt kialakuló idegszöveti sorvadás ma már háttérbe szorult (pl.: A-vitamin, taurin).

 Egyre sűrűbben találkozunk viszont az idegszövet leválása, bevérzése miatt kialakult vaksággal. Ez magas vérnyomás, érrendszeri megbetegedés és súlyos fokú gyulladás miatt következhet be. Leggyakrabban idős macskánál fordul elő, ahol a magas vérnyomás miatt mindkét szemben az idegszövet leválása hirtelen vakságot eredményez. A magas vérnyomás hátterében náluk legtöbbször a pajzsmirigy túlműködése, ill. veseműködési zavar áll.

Az idegszövet gyulladásával, következményes károsodásával sokszor már túl későn találkozunk. A gyulladást belgyógyászati problémák okozzák, pl. fertőzés (Ehrlichia, Aspergillus ...), daganatos elváltozás stb., melyek kivizsgálást igényelnek. Sajnos, a gazdik legtöbbször túl későn hozzák kedvenceiket, amikor már a vérből nem mutatható ki az alapok, illetve az idegszövet már visszafordíthatatlanul elhalt.

Egyéb, szemet érintő elváltozások is vezethetnek vaksághoz

 A hirtelen megemelkedett szemnyomás (Glaukóma vagy zöldhályog) hirtelen kialakuló vaksághoz vezet az érintett szemben. Amennyiben a nyomásnövekedés tartósan fennáll, az idegszövet sejtjei helyrehozhatatlanul károsodnak, és a szem végérvényesen megvakul. 

A szemlencse ficamodása speciális eset. A lencse ficamodhat előre, az elülső szemcsarnokba, ill. hátra az üvegtestbe. Kialakulhat szemet ért trauma hatására, de létrejöhet genetikai öröklődés következményeként. Ekkor a tünetek először az egyik szemen jelentkeznek, de hosszabb-rövidebb idő múlva a másik szemen is kialakulnak. Hirtelen vakság jellemzi, mely a ficamodás irányától és az esetlegesen kialakuló szövődményektől függ, és mely akár véglegessé is válhat. Az előre történő ficamodás esetén sokszor csak a gyors műtéti beavatkozás mentheti meg a szemet.

A SARD (sudden acquired retina degeneration—hirtelen kialakuló retina degeneráció) jellemzően középkorú, ivartalanított kutyákban alakul ki. Pontos oktana még nem tisztázott. Hirtelen jelentkező, visszafordíthatatlan vaksághoz vezet.

Amennyiben azt észleljük, hogy a kutyánk/cicánk nem lát, sürgősen forduljunk szemész szakorvoshoz, mert így van a legnagyobb esély arra, hogy a mielőbb elkezdett, szakszerű ellátás során állatunk ne veszítse el végleg a látását, vagy akár a szemét.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!