Kutya és macska kozmetikai tanácsok

2012. december 28.

Pár kisebb trükkel otthon is sokat tehetünk azért, hogy kutyánk mindig ápolt, tiszta külsővel jelenjen meg. Ez nem csak a küllem, de az egészsége miatt is fontos, sok betegséget lehet megelőzni a rendszeres ápolásával.

Néhány hasznos tanácsot szeretnék adni Önnek, amivel két kozmetikázás között otthon is ápolttá teheti kedvencét.

Mindenekelőtt fontosnak tartom, hogy kutyáját, cicáját már kölyökkorban kezdje el hozzászoktatni a szőrápoláshoz, egyéb kozmetikai beavatkozásokhoz, így később sem kell különösebb "harcot" vívni egy-egy fésüléskor, karomvágáskor.

Szőrbontás

Lehetőleg kölyökkortól szoktassuk a kutyát a keféhez, fésűhöz. Vegyük ölbe a kutyát, beszéljünk hozzá, dicsérjük, miközben finoman fésüljük.

Naponta néhány perc elegendő ahhoz, hogy felnőttként se okozzon neki problémát egy-egy kozmetikai beavatkozás. Fordítsunk különös figyelmet a hajlatokra, mert ezeken a helyeken gyorsan csomósodhat a szőr.

Csomós szőr

Mitől lehet csomós a bunda?

Nyilván elsősorban a szükséges bontás hiányától.
Azonban vannak olyan tényezők, amik még egy ápoltan tartott kutyánál is szőrcsomósodást okoznak.

Ilyen például a hám, a kutyaruha, ami a testhez való illeszkedés során összegyűri a szőrt, és ha levételük után nem fésüljük át a bundát, akkor bizony néhány alkalom után a csomókkal küzdhetünk.

Eső után nagyon fontos, hogy áttöröljük, és átkeféljük a kutya bundáját.
Ennek a helyes technikája, ha nem nekiesünk a törölközővel a szőrnek, és dörgöljük, hanem csak finoman nyomkodva itatjuk ki a bundából a vizet.
Ezután fontos, hogy átfésüljük, mert a vizes szőr könnyebben gubancolódik.

(Csomósodásra hajlamos fajták, a teljesség igénye nélkül: Bischon bolognese, Bischon havanese, Bobtail, Tibet terrier.)

Fürdetés

Kutya fürdetésElőfordulhat, hogy magunknak kell megfürdetnünk kutyánkat. Gondoskodjunk róla, hogy a kád aljába csúszásgátló gumilap kerüljön.

Csomós szőrű kutyát ne fürdessünk! A víz fixálja a szőrcsomókat, amit utána az esetek nagy részében csak ollóval távolíthatunk el. Fürdés előtt mindig gondosan bontsuk ki a kutya szőrét.
Mindig higítsuk a sampont és gondoskodjunk róla, hogy maradék nélkül kiöblítsük a kutya bundájából.

Csak kutyasampont használjon! Vannak kitűnő minőségű szőrkondicionálók, melyek használatával hosszabb ideig tartóssá tehető az ápolt szőr.

Szemek ápolása

Kutya szemének ápolása Néhány fajta hajlamosabb a könnyezésre, miáltal gyakran elszíneződik a szem környéki szőr.

Nedves vattakoronggal naponta töröljük át a kutya szemét a külső szemzugtól befelé haladva. Használhatunk bórvizet (patikában kapható), illetve speciálisan erre a célra árusított szemtisztító cseppeket.
(Ha a szem fokozottabban termelné a váladékot, akkor forduljunk állatorvoshoz.)

Karomvágás

Kutya karomvágás A karomvágás szükségessége nagyobb, mint gondolnánk. A túlnőtt karmokon a kutya nem tud természetesen járni. Hogy kímélje magát a járás okozta kellemetlenségtől, természetellenes lábtartást vehet fel. Ez hosszú távon ízületi deformitást okozhat.

A karmokban idegek, és hajszálerek találhatók, ezért fontos, hogy mindig csak keveset vágjunk belőle. Ha kellő bátorságot érez magában, hogy otthon végezze, akkor kifejezetten állatoknak szánt karomvágóval tegye.

Fültisztítás

Kutya fültisztítása Szintén bórvizet, illetve speciális fültisztító folyadékot ajánlok erre a célra. Öntsünk bőséges folyadékot a kutya fülébe, majd vattakoronggal/mull lappal töröljük ki a hallójáratot, a maradék folyadékot az állat ki fogja rázni a hallójáratból.

Fültisztító pálcikával sose nyúljunk kedvencünk fülébe, mert megsérthetjük a dobhártyáját! 

A kutyák fültisztítával kapcsolatban van egy sokkal részletesebb cikkünk is, amit itt lehet elolvasni: kutyák és macskák fültisztítása

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!