Macska tartása lakásban - ezekre figyelj oda!

2021. október 03.

A következőt cikkünk azon gazdik számára készült, akik cicájukat alapvetően bent, a lakásban szeretnék tartani. Érdemes tisztába lenni az alapokkal, hogy mire figyeljünk oda a lakásban tartott macska esetében. Így lesz békés, örömteli és harmonikus az együttélés kiskedvencünkkel.

Napjainkban egyre népszerűbb a macskák lakásban való tartása. Ez történhet különböző okokból. Vannak, kik a külvilág veszélyeitől szeretnék megvédeni kedvencüket, míg másoknak nincs lehetőségük szabadjára engedni cicájukat. A biztonságos, otthoni környezet könnyen ingerszegénnyé és unalmassá válhat, ami stresszt jelent a macskáknak.

Korábbi cikkünkben olvashat a különböző tartásmódokról: Macska tartásmódok

lakásban tartott macska

Lássuk, mikre érdemes odafigyelnünk, ha kizárólag lakásban tartjuk cicánkat:

Védőoltások

Nagyon fontos figyelembe venni, hogy a lakásban tartott macskákat is oltani kell! Akár úgy is megfertőződhetnek rájuk veszélyes betegségekkel, hogy el sem hagyják otthonukat (pl.: cipőtalpon bevitt kórokozók esetében).

Alapimmunizálást követően az évente beadott kombinált vakcina védelmet biztosít kedvencünknek. Az oltásokról bővebben az alábbi cikkünkben olvashat: Macska oltások

Hízásra való hajlam

A lakásban tartott macskák kevésbé aktívak, mint kijárós társaik, így energiaszükségletük is alacsonyabb és hajlamosabbak a súlygyarapodásra. Ez fokozottan igaz az ivartalanított cicákra.

Szerencsére számos eleség elérhető lakásban tartott (indoor) és ivartalanított (sterilised) állatok számára kifejlesztve. Aktivitásukat is fokozhatjuk különféle játékokkal, pórázon való sétáltatással.

hízásra való hajlam a benti cicáknál

Szőrlabda képződés

A benti macskák több időt töltenek bundájuk tisztításával, így több szőrszálat nyelhetnek le. Ez akár súlyos emésztőszervi tüneteket okozhat. A legtöbb indoor eleség emelt rosttartalommal ennek megelőzésére szolgál, de hosszúszőrű macskák esetében ajánlott a szőroldó paszták rendszeres használata.

szőrlabda képzés

Idiopathicus húgyhólyag gyulladás (FIC)

A macskák steril húgyhólyag gyulladásáért leggyakrabban a fokozott stresszhatások felelősek.

Ilyenek stresszhatások lehetnek

  • a lakásban való tartás okozta inger- és mozgásszegény életmód,
  • a csökkent vízfogyasztás,
  • az elhízás,
  • új háziállat érkezése,
  • a cica által megszokott környezet vagy napirend megváltozása,
  • a kevés vagy nem megfelelő helyre kihelyezett alomtálca,
  • a ritkán cserélt ivóvíz,
  • és a kevés vagy nem kellően nyugodt helyre elhelyezett búvóhely is.

A betegség leggyakoribb tünetei a fájdalmas és erőltetett vizeletürítés, mely lehet fokozott gyakoriságú is. Kedvencünk üríthet véres vagy zavaros vizeletet, illetve látszólag elveszítheti a szobatisztaságát. Ha az alábbi tünetek közül bármelyiket tapasztaljuk cicánkon, szükséges az állatorvosi beavatkozás!

A betegségről további információkat olvashat egy korábbi cikkünkben: A macska húgykövessége és húgyhólyag gyulladása

Pszichogén szőrhiány

A steril húgyhólyag gyulladáshoz hasonlóan e kórkép kialakulásának hátterében is a fokozott stresszhatások állnak. Jelenlétükben arra érzékeny macskáknál fokozott tisztálkodás léphet fel, mely szőrhiányos területek megjelenését eredményezheti. Az utóbbi két betegség diagnózisa kizárásos alapon hozható meg.

erkély biztosítása hálóval

A macskabarát otthon:

A legfontosabb feladatunk csökkenteni a kedvencünket érő stresszhatásokat, ehhez a számára legtermészetesebb életkörülményeket kell biztosítanunk. Kiemelt fontosságú a környezetgazdagítás, erre a külföldi oldalakon a MEMO mozaikszót használják (Multimodal Environmental Modification = többszintű környezetgazdagítás).

Szökésbiztos otthon

Fontos biztosítanunk, hogy cicánk kiélhesse vadászösztönét, és mindeközben biztonságban legyen. Ha van erkélyünk vagy teraszunk, macskabiztos hálóval tegyük azt szökésbiztossá, és hagyjuk kedvencünket megfigyelni a külvilágot. Akár kinti kifutót, kennelt is készíthetünk neki.

A saját kertünkbe is kiengedhetjük, ha speciális kerítést alkalmazunk, melyen nem tud kijutni. Ha ezek nem megoldhatóak, egy ablak közelébe helyezzünk neki fekhelyet, ahonnan izgalmas kilátás tárulhat elé. Érdemes az ablakokat is szökésbiztossá tenni!

Biztosítsunk számára számos búvóhelyet a lakásban, lehetőleg magasan elhelyezve, ahonnan jól szemmel tudja tartani a környezetét.

szökésbiztos otthon kialakítható a kertben is

Játékok és séta

Álljon cicánk rendelkezésére számos macskajáték, kaparófa, alagút, mászóka. A fizikális lefárasztás mellett elengedhetetlen az állatok szellemi lefoglalása is. Erre elérhetőek különböző ügyességi játékok, valamint a pórázon való sétálás és a gazdival való közös játék is megfelelnek a célnak.

játékok és séta

Több macska a háztartásban

Amennyiben több macska osztozik otthonunkon, fontos, hogy a gyakran használt felszerelésekből (etető és itatótál, kaparófa, alvóhely) legalább annyi legyen kihelyezve, ahány kisállat van.

Alomtálca

Az alomtálca központi téma a macskák esetében. Több cica tartása esetén minimum eggyel több alomtálca legyen kihelyezve, mint ahány állatunk van.

Az alomtálca legyen nyitott és a lehető legnagyobb méretű, nyugodt helyen helyezzük el, messze az etető és itató tálaktól.

Az alomanyagok közül csomósodót és nem illatosított terméket válasszunk, melyet kétnaponta cseréljünk. Az alomtálcát legalább kéthetente tisztítsuk, ne használjunk erős szagú fertőtlenítőket.

Vízfogyasztás

Ösztönözzük kedvencünket vízfogyasztásra. Legyen több helyen kitéve friss ivóvíz. Ha szívesebben iszik folyóvizet, itathatjuk csapból illetve elérhetőek szökőkútszerű itatók is.

Leönthetjük száraztápját húsleves lével, virsli vagy máj főzőlevével, de ez semmiképp ne legyen fűszeres vagy zsíros! Vizét ízesíthetjük a nedves eledel szaftjával. A nedves eledelek etetésével is növelhető a vízfogyasztás.

nagyon fontos a vízfogyasztás

Különleges helyzetek

Ha fokozott stresszhatásokra lehet számítani (pl.: költözés, új háziállat érkezése, felújítás) érdemes feromonos párologtatót vagy állatok számára kifejlesztett természetes alapú nyugtató készítményt alkalmazni.

különleges helyzetek

Calm tápok

Nagyon stresszes állatok hosszútávú kezelésére elérhető természetes nyugtató hatóanyagokat tartalmazó kereskedelmi eleség is.

calm tápok macskáknak

Ha további tanácsra van szüksége cicájával kapcsolatban, vagy kérdése merült fel, keressen minket bizalommal!

Rendelőnkben időpontos rendszer van, előzetesen jelentkezzenek be a 1/2+3630/534-5914 illetve a 1/2+361/290-4410 telefonszámokon.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!