Sürgősségi esetek

2018. október 28.

Sürgős állatorvosi ellátásra van szükség vagy ráér várni még egy kicsit és csak utána felkeresni az állatorvost? Ezt a témát járjuk körbe és adunk hasznos tanácsokat!

Mikor kell azonnal állatorvoshoz vinni a kutyát, cicát?

A gazdik legnagyobb félelme, és talán a legnehezebben megválaszolható kérdés, hogy mikor kell sürgősen állatorvoshoz vinni a kis kedvencet. Vannak esetek, amikor sajnos minden perc számít, és akár az állat élete is múlhat az azonnali ellátáson vagy annak hiányán. És vannak olyan betegségek, amikor nem feltétlenül kell az éjszaka közepén felkerekedni, hanem nyugodtan kivárhatjuk a nappalt és a szokásos rendelési időt.

Mikor kell azonnal állatorvos fordulni?

Az alábbiakban egy listával próbálunk segíteni a gazdiknak, hogy mik azok a jelek, tünetek, amelyek jelentkezésekor nem szabad késlekedni. Ha kétely merül fel, érdemes először telefonon konzultálni egy állatorvossal, de azt nem szabad elfelejteni, hogy telefonon keresztül sajnos sem diagnosztizálni, sem meggyógyítani nem tudjuk a kisállatot, csak abban a döntésben tudunk segíteni, hogy az elmondottak alapján a kutya, cica azonnali ellátásra szorul vagy még szabad vele várni.

Hányás és/vagy hasmenés kutyáknál

Kutyáknál gyakran előfordul hányás, hasmenés. Ez lehet komoly betegség jele is, de az esetek nagy részében enyhe gyomor probléma okozza, amely megoldódik 24 órán belül. Ha a kutya levert, bágyadt lesz vagy bármi más tünetet is mutat, vagy a hányás hasmenés nem múlik el 24 óra múlva sem, esetleg véressé válik, akkor mielőbb fel kell keresni állatorvost.

Nem szabad egy napot várni hányás esetén, ha a kutyának más ismert betegsége van, például cukorbetegség.

Macskáknál is gyakran előfordul hányás, hasmenés. Sürgősségi esetnek számít, ha a cica többször hányt és már a vizet sem tudja bent tartani, ha vér látható a hányásban, illetve hasmenésben. Szintén azonnali ellátást igényel a cica, ha olyan dolgot evett meg, amit nem kellett volna és utána jelentkezik a hányás. Lásd "Mérgező otthoni gyógyszerek kutyák és macskák részére - 1. rész" c. cikkünket.

Az éppen hányással küszködő kisállatot nem érdemes etetni, itatni, amíg az állatorvoshoz ér, mert bármilyen probléma esetén a gyomorban lévő tartalom úgyis ki fog jönni.

Főleg kistestű kutyáknál és macskáknál, vagy fiatal állatoknál (4 hónapos kor alatt) a régóta fennálló hányás kiszáradáshoz is vezethet, ezért egy napnál többet semmiképp sem érdemes várni, nehogy komolyabb szövődményekhez is vezessen a hányás.

Sérülés, trauma, vérzés

Egyértelmű sürgősségi eset, ha a kutyát, cicát valami baleset éri. Abban az esetben, ha a kisállatot elütötte az autó, leesett valahonnan, vagy más tompa trauma érte, akkor is minél előbb érdemes orvoshoz vinni, ha külső sérülés nem látszik rajta. Belső hasi vérzés vagy tüdősérülés esetén kívülről nem mindig látszik elsőre a probléma, viszont a késlekedés végzetes lehet! Ilyen baleset esetén mindig érdemes képalkotó vizsgálatot is végezni, mert a súlyos problémák csak röntgen vagy ultrahang segítségével zárhatók ki. A balesetes kisállat gyakran több napig intenzív kórházi ápolást is igényel.

agresszív kutya által okozott harapott sérülés

A harapott sérülések szintén tűnhetnek kívülről kicsinek, viszont gyakran mélyre hatóak. Volt rá példa, hogy a megharapott kutya négy lábán sétált be a rendelőbe, hasa oldalán egy fognyomnyi lyukkal. Elsőre nem tűnt nagy sérülésnek, viszont amikor a kutyát az oldalára fektettük, a lyuk mélyéről sajnos a belső szervek kezdtek el kitüremkedni. Hála a gazdi otthoni gyors ítélőképességének és az azonnali műtéti ellátásnak, ez a kutyus maradéktalanul felépült a balesetéből.

Az a vérzés, ami nem áll el spontán 5 percen belül, szintén a sürgősség esetnek minősül.

A vérzés ami nem áll el 5 perc alatt, állatorvost igényel

Ha az állat orra, szája, végbele vérzik, vért köhög fel vagy friss sérülés látszik rajta, nem szabad késlekedni!

Ájulás

Az ájulás olyan mértékű gyengeség, amikor az állat elesik, vagy fel sem tud kelni. Okozhatja szívbetegség, érrendszeri betegség, vérzés (külső sérülés vagy belső vérzés), vérszegénység, légzési probléma, idegrendszeri megbetegedés, izomrendszeri betegség, mérgezés vagy bizonyos gyógyszerek. Ha az állat elájul, eszméletét veszti, azonnal fel kell keresni vele állatorvost, mert életet veszélyeztető kórok is állhat a háttérben.

Légzési nehézségek

Sokféle légzési nehézséget lehet észrevenni kutyáknál, cicáknál: sípoló légzési hang, fuldoklás, gyenge szapora légzés, köhögés.

Cicáknál a nyitott szájjal lélegzés (lihegés) mindig komolyabb problémát jelent. Gyakran hirtelen kialakulhat légzőszervi panasz, ha a kisállat félrenyel valamit, akár a "torkán akad" a táplálék, vagy allergiás tüneteket produkál (akár oltás után), esetleg asztmás, ismert szív- vagy tüdőbetegségben szenved.

Fontos, hogy időben észrevegye a gazdi a nehezített légzést, esetleg a légutak elzáródását, hiszen az oxigén nélküli állapot gyorsan végzetessé válik. Első jelek lehetnek, ha furcsa hangja van a légvételnek (külön tárgyhoz tartozik a rövidorrú fajták jellegzetes "röfögő" légvétele), az állat fájdalmat jelez légvételkor, vagy a száján keresztül fújja ki a levegőt.

Vizeletürítési nehézség

Ha azt vesszük észre, hogy a kutya vagy cica nem pisil egyáltalán (normál esetben naponta többször is ürítenek vizeletet!), vagy nehezen pisil, esetleg látható fájdalommal jár a vizeletürítés, gyakran guggol le az állat, vagy sötétebb, rendellenes színű a vizelet, esetenként vércseppek láthatóak benne, akkor minél előbb fel kell keresni állatorvost. Ha megoldható, érdemes a gyanúsnak ítélt vizeletből mintát is vinni valami tiszta edényben, fecskendőben.

Szerencsésebb esetben ezek a tünetek kialakulhatnak húgyhólyag gyulladás miatt. Ez ugyan fájdalmas betegség, de nem veszélyezteti az állat életét. Rosszabb esetben húgyhólyagkövek vagy más térszűkítő folyamatok is okozhatják a nehezebb vizeletürítést.

Ha a húgyutak teljesen elzáródnak, az már életveszélyes állapottá válik, ilyenkor azonnali beavatkozás is szükséges lehet.

Mérgezés

Sajnos a kisállatok szeretnek megkóstolni mindent a környezetükben. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy ilyesmi történt, minél előbb konzultálni kell állatorvossal, hogy mit evett meg az állat és mikor. A mérgezések a méreg elfogyasztása után rövid idővel viszonylag könnyen kezelhetőek.

Amíg nem szívódott fel a méreganyag, ha gyorsan állatorvoshoz kerül az állat, ott meg lehet hánytatni, és jó esetben maradéktalanul kiürül belőle a veszélyes anyag.

Leggyakoribb mérgezések: csoki, szőlő, emberi gyógyszerek, liliom, patkányméreg, csigairtó szerek. A mérgezésekről bővebben itt olvashatnak:

Felfújódás, gyomorcsavar

Gyomorcsavarodásnak nevezzük, amikor a kutya gyomra felfújódik, és megcsavarodik önmaga körül. Ez a legfontosabb nem baleset eredetű sürgősségi probléma a kutyáknál!

Otthon felismerhető első jelei, ha a kutya jókora adag táplálék elfogyasztása után nyugtalan, hányni próbál, viszont csak habos nyálat tud felöklendezni.

Ilyenkor az állat hasa láthatóan kitágul, ez kényelmetlen, fájdalmas érzést okoz. Jellegzetes az állandó nyálzás, szapora légzés és szívverés. Gyomorcsavarodásra hajlamos kutyafajták pl. a német dog, a német juhász és hasonló nagy testű, mély mellkasú társaik.

Bordeaux - nagytestű kutya

Ha felmerül a gyanú, hogy a kutyának gyomorcsavarodása van (nagytestű kutya etetés után röviddel nyugtalan, nyálzik, hányni próbál, kitelt a hasa), azonnal állatorvoshoz kell vinni, mert minél tovább áll fenn ez az állapot, a gyógyulási esélyek annál rosszabbak.

német dog - nagytestű kutyák esetében fokozottan ügyelni kell a bélcsavarodásra

Ha például vacsora után kezdődik el felfújódni szegény kutya gyomra, gazdái viszont csak reggel veszik észre, vagy este legyintenek rá, hogy majd úgyis kialussza, másnap már sajnos menthetetlen lesz az állapota. Tehát itt pár óra késlekedés is az állat életébe kerülhet!

Ellési nehézségek

Általános esetben a kutyák, cicák otthoni nyugodt körülmények között komplikáció nélkül világra tudják hozni a kölykeiket. Egyre gyakoribb azonban, főleg a nyomott orrú, nagy fejű kutyafajtáknál, hogy az ellés során nehézségek lépnek fel. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb eseteket, amikor az anyaállat és a kölykök élete érdekében minél előbb fel kell keresni állatorvost.

Kutyák:

  • ha a szuka elkezdett elleni, de 2 órán belül nem született kiskutya
  • ha a szuka hüvelyéből zöld színű váladék csorog, de nem született még kiskutya
  • ha két kiskutya születése között több mint 2 óra telik el
  • ha a szuka percekig folyamatosan erőlködik, és a szülőútban látszik az elakadt kiskutya vagy folyadékkal telt hólyag
  • ha az anyakutya több mint 20 percig erőlködik, mégsem születik kiskutya
  • ha a szuka elesett, bágyadt, erőtlen lesz, vagy a testhőmérséklete (végbélben mérve, a hőmérőt a végbél falához nyomva) 39,4 °C fölé emelkedik
  • ha több mint 10 percig hüvelyi vérzést tapasztalunk

Cica mama kölykével

Macskák:

  • ha az ellés megkezdődése után 20 percen belül nem születik kiscica
  • ha több mint 2 óra telik el két kiscica születése között
  • ha 10 perc intenzív erőlködés után sem jelenik meg kiscica a szülőút végén
  • ha az elakadt magzat gyengéd húzása látható fájdalmat okoz az anyamacskának (relatív túl nagy magzat, valószínűleg nem fog kiférni)
  • ha az anyaállat elesett, bágyadt, erőtlen lesz, vagy a testhőmérséklete (végbélben mérve, a hőmérőt a végbél falához nyomva) 39,4 °C fölé emelkedik
  • ha több mint 10 percig hüvelyi vérzést tapasztalunk

Rohamok

A rohamhoz köthető tünetek sokfélék lehetnek: irányíthatatlan remegés, izomremegés, tudatvesztés, úszó-kúszó mozgások (lábakkal evez), koordinálatlan bélsár és vizeletürítés. Fontos kiemelni, amennyiben a kisállat ismerten epilepsziás, és esetleg már kezelés alatt áll, nem minden roham számít sürgős esetnek! Ha 24 órán belül több roham is jelentkezik és pár percnél tovább tartanak, akkor az epilepsziás kisállattal mindenképp fel kell keresni, lehetőleg a kezelőorvost.

Ha az állatnál először látjuk a fent felsorolt roham szerű tüneteket, akkor minél előbb konzultálni kell állatorvossal.

Bár egy rövid roham még nem feltétlenül jelent életveszélyt, a rohamok általában csoportosan fordulnak elő. Nem érdemes sokat várni, mert az egymást követő rohamok mindig egyre rosszabbak lesznek.

Epilepszia szerű tüneteket okozhat mérgezés is, ha otthon nem tudjuk biztosan kizárni valamelyiket, inkább előbb, mint utóbb keressük fel az állatorvost.

Neurológiai problémák

Az idegrendszeri problémák megnyilvánulhatnak inkoordinált mozgásban, körkörös járkálásban, súlyos gyengeségben, csökkent válaszkészségben és kómában. Egy egészséges állat élénk, figyelmes, reagál a külvilág ingereire. Ha bármi változás lenne a kutya vagy cica tudatállapotában, azonnali állatorvosi ellátás válhat szükségessé.

A gyengeség, elesettség minden komolyabb betegségnél fennállhat, ezért ezeket sosem szabad figyelmen kívül hagyni!

Előfordul olyan neurológiai betegség is, ami nem érinti a tudatot, pl. a hátsó lábak bénulása. Ez tacskóknál gyakori probléma lehet, ilyenkor a gerinc sérül, minél előbb kerül állatorvoshoz a kisállat, annál jobbak a kilátások a gyógyulásra.

Eclampsia

Az eclampsia, más néven tejláz, ellési bénulás vagy hypocalcaemia leggyakrabban a szoptató anyaállatokban fordul elő, néha a vemhesség utolsó szakaszában is látható. Ebben az esetben a vérben a kalcium szint jelentősen csökken, mivel az anyaállat kalciumja felhasználódik a tejtermelésre, illetve a magzatok fejlődésére.

Az anyaállaton ilyenkor nyugtalanságot vehetünk észre, lihegést, fokozott nyáltermelést, kötöttebb mozgást. Ezek a tünetek tovább romolhatnak izomremegéssé, lázzá és sajnos halálos kimenetelű is lehet. A kalcium hiány azonnali orvoslása érdekében az állatot minél előbb szakemberhez kell juttatni.

Szem problémák

A szemet érintő problémák általában gyorsan romlanak, és ha kezelés nélkül maradnak, gyakran eredményezhetnek vakságot vagy a szem elvesztését. Leggyakoribb tünetek: kipirult szem, könnyezés, váladékozás, duzzadt szemkörnyék, hunyorgás, behunyt szem, a szem állandó piszkálása, dörzsölése.

Még ha elsőre apróságnak is tűnik, a szem betegségeivel, baleseteivel mihamarabb fel kell keresni állatorvost, mielőtt visszafordíthatatlan károsodás alakul ki.

A kutyák, macskák szem betegségeiről bővebben itt olvashatnak: http://www.kutyaszemeszet.hu

Rovarcsípés, allergiás reakció

Rovarcsípés okozta allergiás reakció általában a nyári időszakban fordul elő, de gondolnunk kell rá az év minden szakaszában, főleg lakásban tartott állatok esetében. Jellemző a pofatájék beduzzadása és gyakran a has alján látható kiütések. Ezek általában viszketnek is az állatnak. Néha súlyos tünetekben is megnyilvánulhat az allergia, ilyenkor a légutak ödémásodása, beduzzadása miatt légzési nehézségek léphetnek fel.

Extrém esetben, ha több rovar is megcsípi az állatot (pl. összetűzésbe kerül egy egész darázsfészekkel), az egész testen láthatunk ödémát, ilyenkor az állat hasmenést is produkálhat, illetve sokkos állapotba is kerülhet. Ha a fent felsorolt tüneteket vesszük észre, mindenképp sürgős ellátást kell keresni.

Hőguta

Szintén a nyári időszak jellegzetes sürgősségi problémája a hőguta. Sosem szabad állatot meleg időben napon parkoló autóban hagyni, illetve a kertben is mindig biztosítani kell kedvenceink számára árnyékos pihenőhelyet. Különösen veszélyeztetettek a rövid orrú kutyafajták, és a nagytestű, fekete szőrű kutyák.

Gyanút keltő tünetek: kifejezetten szapora légzés, lihegés, gyengeség, nyálzás, hányás és magas hőmérséklet (39-40 °C felett).

Az állat lehűtését már otthon érdemes elkezdeni, de ebben az esetben is sürgős állatorvosi ellátásra van szükség. Fontos, hogy az otthoni elsősegély ne jéghideg zuhanyból álljon, inkább nedves törölközőkkel kell körbetekerni az állatot.

Fájdalom

A fájdalom mindig sürgős esetnek számít. Ha a kutya vagy cica akár nem nyilvánvaló fájdalmában hangot ad, liheg, látványosan sántít vagy bármi más jellegzetes viselkedést mutat, ne hagyjuk otthon szenvedni! Nem minden probléma múlik el magától másnapra.

Végtagfájdalom kutyáknál

Amik nem számítanak sürgősségi esetnek

Néhány példa a végére, ami nem számít sürgősségi esetnek. Ilyenkor azt kell megfontolni, hogy minden nem sürgős probléma, amivel ügyeleti időben érkezünk az állatorvoshoz, elveheti a lehetőséget attól a kisállattól, akinek az élete múlik a gyors sorra kerülésen!

Egy békés szombat délután zaklatott tekintetű pár hozott be a rendelőbe egy boldogan csóváló nagytestű kutyát: „Már néhány napja rosszul van, kevesebbet eszik. De most már annyira megy a hasa szegénynek, hogy nem tudunk utána takarítani. Kéne adni neki valamit, amitől abbahagyja!” Egyrészt takarítónőt sajnos nem tudunk kölcsönadni, másrészt a néhány napja fennálló hasmenés nem fog varázsütésre elmúlni…

Éjszaka, hajnali kettő körül érkező gazdik, picike zsebkutyával. A kiskutya szemmel láthatóan élvezi, hogy éjszaka is simogatják, törődnek vele a gazdái, bár kissé álmosan nézelődik. „Néhány hete már nagyon vakarja és piszkálja szegény a fülét. Eddig nem akartuk orvoshoz vinni, de ma este már annyira rázta a fejét, hogy nem tudunk tőle aludni.

Este 11 körül fáradt fiatal hölgy, ismeretlen tartalmú macskahordozóval: „Falat festünk éppen otthon, és a cica beleesett a vödör festékbe. Otthon nem hagyja magát lemosni, a próbálkozás során egészen megvadult.” Néhány kérdés után kiderült, hogy vízoldékony, nem mész alapú festékről van szó. Óvatosan kinyitottuk a hordozót. Egy alapvetően fehér színű, de jelenleg részben rózsaszínben pompázó sértett arcú macska volt benne. Megbeszéltük a gazdival, hogy ez nem sürgős állatorvosi ellátást igénylő probléma.

...

Reméljük, hogy fentiek adnak némi támpontot annak eldöntéséhez, hogy azonnal a sürgősségire kell-e menni kedvencünkkel, vagy kivárható vele a reggel. Ha nem biztos ezek után sem, hogy mi lenne a jó döntés, hívjon fel minket, konzultáljon állatorvossal! Telefonon keresztül nem lehet sem diagnosztizálni, sem gyógyítani, de mindenképpen tudunk abban segíteni, hogy azonnal indulnia kell-e az állattal vagy még szabad vele várni egy kicsit.

Konzultáció, időpont egyeztetés miatt hívja rendelőnket az itt található telefonszámok egyikén, illetve a "Munkarend és beosztás" oldalon egyből azt is megtekintheti, hogy mikor melyik orvosunk rendel.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!