Szürkehályog a kutya és macska szemészetben

2014. március 15.

Kutyák és macskák gyakori szembetegsége a szürkehályog, mely előrehaladott esetben az állat teljes vakságával járhat. Szerencsére a fejlett szemészeti műtéti eszközöknek és technikáknak köszönhetően ma már a a kutya szürkehályog (és persze a macska szürkehályog) a gyógyítható megbetegedések közé tartozik ha idejében megfelelő műtéti ellátásban részesül az állat.

A kutya szürkehályog vagy lencsehomály négylábú kedvenceink egyik leggyakoribb szembetegsége, és - bár lényegesen kisebb számban - macskákban is nem ritkán előfordul (főleg bizonyos fajtákban, pl. perzsa, himalájai, stb.). A lencse elhomályosodása számos okból kialakulhat és többféle formája létezik. Bármilyen fajtájú és korú kutyát vagy macskát érinthet a betegség, de bizonyos fajtákban (pl: törpe schnauzer, golden- és labrador retriever, német juhászkutya, stb.) halmozottan jelentkezik, melynek genetikai okai vannak. A szürkehályog ma már szerencsére háziállatainknál is a gyógyítható megbetegedések közé tartozik.

Kutya szürkehályog - mit kell tudni róla?

Kutyák és macskák szemében (csakúgy mint nálunk, embereknél) a fényképezőgépekhez hasonlóan van egy teljesen átlátszó lencse, mely a fényt a szem látó ideghártyájára (retina) fókuszálja (a retina a filmnek felel meg a fényképezőgépes hasonlatban). Ha ezen a szemlencsén bármilyen átlátszatlan rész található azt szürkehályognak nevezzük (szinonim elnevezések: lencsehomály, cataracta, katarakta). A szürke hályog elnevezés tulajdonképpen téves, mert semmilyen hályog nincs a szem egyetlen részén sem. A lencsehomályt úgy vehetjük észre, hogy egy fehéres, vagy szürkés foltot látunk a pupillában, vagy az egész pupilla ilyen színben látszódik.

Mivel lehet összekeverni a lencsehomályt?

Kutya szemlencséjének nucleáris sclerosisaA kutya- és macskatulajdonosok nagyon gyakran visznek állatorvosi rendelőbe idős állatot azzal a panasszal, hogy homályos a szemlencséje. Az ilyen kutyák döntő többségének nem lencsehomálya van, hanem egy másik, sokkal gyakoribb elváltozással állunk ilyenkor szemben, melyet nuclearis sclerosisnak hívunk. Ez az elváltozás nem betegség, teljesen normális folyamat idős korban. Lényege, hogy a lencse középső része (mag, nucleus) veszít a víztartalmából idősebb korban, ezért kicsit homályos lesz. Ez a folyamat soha nem olyan kifejezett, hogy a szemlencse átlátszatlanná válna, ezért a látást nem zavarja. A nuclearis sclerosis szinte mindig egyszerre mindkét szemen kialakul. Kutyákban hat éves kor felett nagyon gyakran jelentkezik, de kezelést nem igényel. Annak eldöntése, hogy nuclearis sclerosissal vagy kezdődő kataraktával állunk szembe nem minden esetben egyszerű, ezért a szemlencsén észlelt bármilyen homályosodás esetén érdemes egy szemész specialista állatorvost felkeresni.

Hogyan alakul ki a kutya szürkehályog?

Annak ellenére, hogy a kutya szürkehályog többféle megjelenési formával bír, és kialakulásának okai is szerteágazóak, a szemlencse homályosodásának kórélettani okai minden esetben nagyon hasonlóak. Az egészséges szemlencse a szervezet többi szövetéhez képest dehidratált (csökkent víztartalmú) állapotban van, kb. 66%-a víz és 34%-a fehérje. Egy nagyon bonyolult pumpamechanizmus működik a szemlencsében, mely ezt a víz/fehérje egyensúlyt fenntartja. Ha bármilyen okból ez a mechanizmus károsodik a lencse vizet szív magába, víztartalma megnő, és ezzel egy időben a vízben oldhatatlan fehérjék mennyisége is előnytelenül változik. Mindezen változások hatására az addig teljesen átlátszó szemlencse egy része vagy egésze átláthatatlanná válik, a szürkehályog kialakul.

A lencsehomály kialakulásának okai kutyában és macskában

A szürkehályog kialakulásánakszámtalan oka lehet háziállatainkban is, és nemritkán a kiváltó okot az állatorvos a leggondosabb kivizsgálással sem tudja megállapítani.

Kutyákban a legtöbb katarakta öröklött megbetegedés, ezért bizonyos kutyafajtákban sokkal gyakrabban alakul ki, mint másokban. Az öröklött kutya szürkehályog lehet veleszületett, már a kiskutya megszületésénél is felismerhető megbetegedés, de bármely életkorban később is kialakulhat.

Kutya szürkehályogA második leggyakoribb ok kutyák szemlencséjének elhomályosodásánál a cukorbetegség. A cukorbeteg kutyák 75%-a a betegség első évében megvakul a szürke-hályogtól. Ebben az esetben a folyamat nagyon gyorsan játszódik le, akár teljesen elveszítheti a kutya a látását néhány nap, vagy egy-két hét alatt. Szerencsére jól beállított inzulinterápia mellett már a cukorbeteg kutyák látása is visszatérhet szürke-hályog műtét segítségével. Mivel a cukorbetegség esetén a szemlencse annyira megduzzadhat, hogy szétreped, ezért sokszor sürgősségi állatorvosi ellátást igényel ezen állatok gyógyszeres, illetve sebészi kezelése.

A kialakulásának oka alapján a harmadik fajtája a szürkehályognak az úgynevezett "toxikus katarakta", amikor is a szem más részének megbetegedése, vagy ritkábban valamilyen gyógyszer, esetleg méreganyag felvétele miatt fejlődik ki a homály. A toxikus katarakta kifejlődésében szerepe lehet a szem belsejében kialakult gyulladásnak (uveitis), a retina különböző degeneratív folyamatainak (pl. PRA), vagy a zöldhályognak (glaukóma), stb.

Egy speciális formája alakul ki a szürkehályognak , amikor a kutya vagy macska szemlencséje valamilyen trauma, baleset következtében sérül (pl. autóbaleset, macskakarmolás, stb.), és lencse tokja megreped. Ebben az esetben a lencse fehérjéi a lyukon keresztül szivárognak és ez -az immunrendszer aktivációja miatt- egyszerre okozza a lencse elhomályosodását és a szem belsejében súlyos gyulladás kialakulását. Ebben az esetben a szemet már nem minden esetben lehet megmenteni. Mivel apróbb sérülések a lencsén nem mindig vehetőek könnyen észre, ezért nagyon fontos, hogy minden esetben szemész állatorvos is megvizsgálja a balesetet szenvedett kutyákat és macskákat.

A szürkehályog ezeken kívül még számos más okból is kialakulhat, ilyenek lehetnek bizonyos hiánybetegségek (pl. tejpótló tápszeren nevelt árva kutyakölykök esetében), az idős kor (sokkal ritkább, mint embereknél), radioaktív sugárzás (pl. sugárterápia fejen lévő daganatok esetében), és még számtalan kevésbé gyakori ismert és a mai napig még nem ismert kórok.

Macska szürkehályog A macska szürkehályog leggyakrabban a szem belső gyulladásának következtében alakul ki, nemritkán valamilyen vírusfertőzés következtében (macska aids, leukózis, fertőző hashártyagyulladás). Az sem számít ritkaságnak, hogy a macskák közötti verekedés során éri trauma (karmolás) a szemlencsét, aminek következtében gyulladás és lencsehomály alakul ki.

A szürkehályog kezelése: szürkehályog műtét

Az elmúlt pár évben sok szer megjelent a (fekete) gyógyszerpiacon, melyek a lencse elhomályosodásának lassulását, sőt annak visszafordítását ígérik. Ezek egyikéről sem bizonyosodott be eddig, hogy valóban kedvező hatásúak lennének a szürkehályog kórfejlődésének hátráltatásában.

Minden hazai és nemzetközi tudományos fórum egyetért abban, hogy állatokban (és az emberben is) a mai napig a szürkehályog gyógyításának egyetlen módja a szürkehályog műtét, vagyis az elhomályosodott szemlencse eltávolítása és annak helyébe mű szemlencse beültetése.

A sikeres szürkehályog műtétnek három alapfeltétele van:

  1. Szürkehályogos szemlencse műtéti eltávolításaa beteg megfelelő kiválasztása (pl gyulladt szemű, vagy kezeletlen cukorbetegségben szenvedő kutya nem műthető);
  2. modern, a kor igényeinek megfelelő műszaki berendezés, mely a hályogos szemlencse elfolyósítását és kiszippantását végzi, illetve megfelelő nagyítást biztosít a műtéthez (phacoemulsificator, operációs mikroszkóp);
  3. az operációt végző orvos megfelelő szakértelme és tapasztalata.

 

A szürkehályogos kutyák és macskák gyógyítása a Lőrinci Állatorvosi Rendelőben

Rendelőnkben a szürkehályogban szenvedő állatok ellátásánál nagy hangsúlyt fektetünk a beteg műtét előtti minél alaposabb kivizsgálására. Ha a kivizsgálás során olyan elváltozást találunk (pl cukorbetegség, belső szemgyulladás), mely a műtét sikertelenségét okozhatja, javasoljuk a műtét halasztását és a komplikációt okozó elváltozás előzetes kezelését.

A műtéteket világszínvonalon felszerelt szemészeti műtőben végezzük. A szürkehályog műtét szempontjából kiemelendő szemészeti műtéti eszközeink a japán Takagi cég által gyártott szemészeti operációs mikroszkóp és a Bausch&Lomb által gyártott Millennium típusú mikrosebészeti rendszer.

A szürkehályogos kutyák és macskák vizsgálatát, a szürkehályogos szemlencsék műtéti eltávolítását és a műszemlencsék behelyezését Dr. Lévai Péter rendelővezető állatorvos végzi.

A vizsgálatokhoz előzetes időpont egyeztetés szükséges!

☎️ Hívjon minket most bármelyik számon: +36-1-290-44-10 vagy +36-30-534-59-14

Kutya és cica szemészet témában ajánjuk még a kutyaszemeszet.hu weboldalt is, ahol a legtöbb hazánkban is elterjedt szembetegségről már olvashat (például a Szemféreg  - Thelaziasis c. cikket)

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!