Tévhit, hogy csirke a leggyakoribb táplálék eredetű allergén

2017. szeptember 11.

Az egyik leggyakoribb tévhit a gazdik körében, hogy a tápellergia leggyakoribb formája a csirkeallergia és hogy ez felel a kedvencük problémáiért.

Nagyon sokszor találkozni azzal a mindennapokban során egy állatorvosi praxisban, hogy a tulajdonosok tényként közlik, hogy a kutyájuk vagy macskájuk allergiás a csirkehúsra. Hivatkozva arra, hogy ismerősük vagy másik állatorvosi rendelőben állatorvos azt mondta nekik, hogy a kedvencük bőr és/ vagy emésztőszervi tüneteit "csirkeallergia" okozza. Holott emögött semmiféle konkrét bizonyték nincs.

Felmérések szerint a bőrgyógyászati betegségben szenvedő kutyák közül csak minden 100. beteg panaszait okozza eleség allergia. A bizonyítottan allergiában szenvedő állatok közül pedig csupán minden 10. állat allergiás táplálék eredetű allergénekre. Sokkal gyakoribbak a különböző környezeti allergének (pollen, atkák, stb.), illetve a bolhanyál kiváltotta allergiák.

csirkeallergia kutyáknál

Az elmúlt évtizedben is számos kutatás foglalkozott azzal a témával, hogy melyek a leggyakoribb eleség eredetű allergének kutyák és macskák esetében. Az eredmények tanulsága szerint, valamint a rendelőnkben végzett vizsgálatok alapján a kérődzők, ezen belül is a szarvasmarha eredetű fehérjeforrások a leggyakoribb allergének: marhahús (36%) és a tej (28%). Emellett igen gyakran okoz allergiát még a búza (15%). Ez után következik csupán a tyúktojás (10%) majd negyedik helyen a csirkehús (9,6%), mint allergiát kiváltó táplálék. A csirkehúst követően a birkahús és a szója még (kb. 6%), amely nagyon gyakori allergénnek számít a felmérések és vizsgálatok alapján.

Mindent összevetve az összes allergiás kutya csupán kb. 1%-a allergiás a csirkehúsra. Nyilván ezek csupán adatok, amelyek iránymutatásul szolgálnak egy diagnosis felállítása során. De rávilágtanak arra, hogy abban az esetben, ha egy kutya sokat vakarózik, hullik a szőre, vagy hosszas, szűnni nem akaró hasmenése van, nem kell egyből minden vizsgálat nélkül rámondani, hogy a csirke az oka! Ezt a kétséget kizáróaneliminációs diétával lehetséges kijelenteni egy beteg állatról. Léteznek vérből történő táplálék allergia tesztek, de ezek sajnos még nem olyan megbízhatóak, mint az előbb említett diéta.

A diéta lényege, hogy az eleség allergiára gyanús tüneteket produkáló állatot két hónapon keresztül, csak és kizárólag vagy olyan táplálékot kap, amely hidrolizált fehérjét tartalmaz (olyan hőkezelt fehérje, amiben a fehérjék annyira apró részekre vannak “darabolva”, hogy az immunrendszer nem érzékeli).

Vagy olyan fehérjeforrást választunk kedvencünknek, amit az élete során még soha nem ehetett. Ilyenek lehetnek a nyúl, strucc, kenguru és egyéb egzotikusnak hangzó, de a piacon elérhető tápok vagy húskészítmények. Táp esetén minden esetben érdemes elolvasni az összetevőket, hogy tényleg nem tartalmaz-e más “gyakori” fehérje forrást. Ha a ditétát szigorúan betartják kettő egymást követő hónapon át és a tünetek szűnnek, nagyon valószínű, hogy eleség allergiája van az állatnak. De még ebből sem tudni, hogy mire allergiás! Ha egy sikeres eliminációs diétát követően kap például állat csirke vagy tojás tartalmú eleséget és a tünetek újra jelentkeznek, akkor már nagyon alapos a gyanú a “csirkeallergiára”.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!