Nyúloltás - a baj megelőzhető

Cikkek · 4 hete

Myxomatózis és vérzéses betegség - 2 olyan baj, ami gyors lefolyású és többnyire halállal végződik, de megfelelő odafigyeléssel és megelőzéssel a baj kivédhető.


Nyúloltás - a baj megelőzhető

A rutinos nyúltartók körében egyre közismertebb, de biztos sokak számára még nem természetes, hogy nyulak számára is léteznek különböző fertőző betegségek megelőzésére szolgáló vakcinák. A házinyulak vakcinázására úgynevezett polivalens, avagy kombinált oltóanyagok érhetőek el ma hazánkban, ez azt jelenti, hogy egy „szúrással” több betegség ellen is védetté válik az állat. Kedvtelésből tartott nyulaknál ez alapvetően két vírusos betegség elleni védelmet jelent.

Miért van erre szükség? Mindkettő gyors - legfeljebb 1 hetes - lefolyású, esetek zömében elhullással végződő betegség. Amiket sajnos legjobb igyekezetünk ellenére is elkaphatnak kedvenceink.

1. Myxomatózis

nyúl myxomatózis Ezt a betegséget egy himlővírus okozza, amelyet Amerikából hurcoltak be, kvázi „biológiai fegyverként”, Ausztráliába, hogy a túlszaporodott üregi nyúl populációt visszaszorítsák, ahonnan ismeretlen módon került Európába. A vírust klasszikusan szúnyogok terjesztik vérszívás útján, de lehetséges más vérszívó rovarok által is (bolhák, legyek, stb.), azonban manapság egyre többször írnak le aerogén (levegőben) történő terjedést is, közvetlenül a nyulak között.

A betegség első - nehezen megfigyelhető - tünete a bejutás (szúnyogcsípés) helyén keletkező bőrduzzanat, ahol a vírus elszaporodik és betör a véráramba, ahol a különböző belső szervekbe eljut (máj, lép, vese), a nyúl ekkor lázas tüneteket produkálhat: kevesebbet eszik, bágyadt.

De az első klasszikus tünetek igazán 5-6 napos lappangási idő után jelennek meg. Ekkor szembetűnő kötőhártya duzzanat alakul ki, amit az egész fej, főként a fülek ödémás duzzanata követ. A beteg nyulak feje ekkor az oroszlánokévá válik hasonlóvá. Az állatok szemeiből, orrnyílásaiból nyálkás, olykor gennyes váladék ürülhet.

Az ödémás tünetek megjelenése után a beteg nyulak gyakorta 1-2 napon belül elpusztulnak. A betegség egyre gyakrabban jelenik meg enyhébb formában. Ekkor csupán igen hosszan - 1-2 hétig - elhúzódó orrfolyást, illetve a szemek váladékozását tapasztalhatjuk kedvencünkön, esetleg tüsszögést.

Gyógykezelés nem lehetséges, ezek a nyulak megfelelő és időben történő, támogató kezelés hiányában végelgyengülésben elhullnak, de sajnos általában ennek ellenére is.

2. Nyulak vérzéses betegsége

Ezt a betegséget egy ún. Calicivírus okozza, amely közeli rokona az ember Hepatitis-E vírusának. Ennek a vírusnak a terjedésében nem játszanak szerepet rovarok. A vírus a beteg nyulak bélsarával kerül a környezetbe, ahol sokáig megőrzi fertőzőképességét. Így akár mi magunk is hazavihetjük a vírust, például egy erdei séta után, a cipőnk talpán.

A vírusok a bejutást követően, elsősorban a májat támadják, ahol szaporodásuk nyomán a májszövetben kiterjedt elhalások alakulnak ki. A vírus képes a vérerek falában is szaporodni, ezáltal az károsodik. Az érfal-károsodás thrombusok kialakulásához vezet a véráramban, ami trombózist, és vagy embóliát, és ezek nyomán vérzéseket és további elhalásokat okoz test szerte.

nyulak vérzéses betegsége A betegség klasszikusan gyorsabb lefolyású, mint a Myxomatosis. 1-2 nap lappangást követően az állatok levertek lesznek, nem esznek, nehezen veszik a levegőt, esetleg vérzéseket figyelhetünk meg rajtuk. De van, hogy minden előjel nélkül elpusztulnak. Gyógykezelés nem létezik, a tüneti kezelés is hiába való, olyan mértékű a szervezetet, rövid idő alatt ért károsodás.

Fontos még egyszer kihangsúlyozni, hogy egyik betegség sem gyógyítható, illetve bármelyik betegséggel történő fertőződés rövid idő alatt vezet szinte biztos elhullásra.

Ezért is mindkét betegség elleni védekezést élelmiszertermelő nyúlállományok esetén igen szigorú hatósági rendeletek szabályozzák. Amelyek szigorúan véve minden házinyúlra vonatkozó szabályok.

Ezen betegségek elleni védekezés egyetlen - otthoni körülmények között - megbízható eszköze az évente egyszer történő, rendszeres vakcinázás.

 
oltás
 

Kapcsolódó bejegyzések

Facebook