Kinti és benti cicatartás

2024. február 26.

Sok elsőcicás gazdiban felmerül a kérdés: benti, vagy kinti legyen? Vannak, akik úgy gondolják a macskáknak kint a helyük a szabadban, az udvaron, hadd rohangáljanak, vadásszanak a friss levegőn. Míg mások azt vallják, a benti tartás is ugyan olyan boldogsággal jár nekik, mintha kint lennének. Ez a két oldal talán sose fog egymással egyet érteni, de vegyük hát a pro - és kontra érveket.

Kinti cica

a.) mellette szóló érvek: Ha a cica kinti, vagy akár kijárós, az biztos, hogy unatkozni nem fog. Rengeteg inger éri őt, lehet futni, vadászni, fára mászni, ugrálni. Kifárasztja magát fizikailag.

b.) ellene szóló érvek: Sajnos ebből akad bőven. Ha forgalmas út közelében lakunk, a cica kiszaladhat esetleg egy autó elé. Ne adj Isten találkozik egy kutyával, aki nem macskabarát és „összevesznek”. A szabadban, más cicákkal találkozva vírusos betegségeknek vannak kitéve (verekedés vagy párzás következtében). Ha ivaros cicát tartunk szabadon, sajnos valószínűleg a kóbor macskák végtelen táborát fogják szaporítani az utódok.

c.) javaslatok kinti tartáshoz: Ha mindenképpen kijárós/kinti cicát szeretnénk, javasolt megtenni az óvintézkedéseket. A kerítést macskabiztossá kell tenni, ne férjen át se alatta, se közötte és át se tudja ugrani. A kerítés tetejére lehet szerelni szökésgátló eszközt, amin a cica nem tud átmászni, vagy visszacsúszik róla. Javasolt oltással védekezni a vírusokkal és betegségekkel szemben.

Fontos az ivartalanítás. Egyrészt a nem kívánt babacicák elkerülése miatt, másrészt a csavargási ösztönüket is visszább lehet szorítani.

A szabadban élő cicáknak nem szabad karmot vágni, ugyanis azok segítségével tudnak fára mászni. Ha ettől megfosztjuk őt, nem fog tudni felmenekülni, ha esetleg veszélyben érzi magát.

kinti cica esetében jól jöhet a kifutó

Ha van rá hely és lehetőség, lehet készíteni kifutót a kistigrisek számára, hogy biztonságban, mégis a szabad levegőn tudjanak játszani.

Benti cica

a.) mellette szóló érvek: Első és legfontosabb; a biztonság! Kiskedvencünk otthon van velünk, védve van az esőtől, széltől, fagytól, hőgutától, kutyáktól, autóktól és majdnem mindentől, ami árthat neki.

b.) ellene szóló érvek: Kisebb a terület a rohangálásra, nincs lehetőség vadászni, mászni, tehát nem, vagy nehezen tudja lefárasztani magát.

c.) javaslatok benti tartáshoz: Meg kell próbálnunk ingergazdag környezetet biztosítani a kis bársonytalpúak számára, hogy ne unatkozzanak és le tudják vezetni az energiát is. Játékokat helyezhetünk el a lakás különböző pontjain. A gazdik számára nagyon kényelmes és vicces játék a „lézer pötty”, ezt a cicusok is élvezik, egy darabig. Náluk a játék a vadászatról szól, ezt az érzést és élményt élik át, az teszi őket boldoggá, ha elkapják a játékot. Ez ugyebár a lézernél soha nem fog megvalósulni és ezt a macskák kudarcként élik meg, amitől hosszú távon akár depressziósak is lehetnek és megváltozhat a viselkedésük. Ezért fontos, hogy a kis párducokkal napi szinten játszunk (a rendszeresség az ő életükben is fontos szerepet tölt be) és legjobb, ha érzi a sikerélményt közben.

Nem utolsó sorban a „karom koptatásra” alkalmas tárgyakat is be kell szerezni, nehogy a kanapé bánja. Kaparó fa - álló vagy fekvő, az a legjobb, ha mindenből van. A cicavárat is nagyon szeretik, magasról tudják figyelni, mi zajlik körülöttük és az oszlopok jól szolgálnak kaparóként is. Extrémebb gazdik kedveskedhetnek cica mászófallal is kiskedvenceik számára, ami nagyobb teret ad nekik a futkározás, ugrálás során.

Lakásban tartott macskáknak is javasolt a védőoltás (elég a kisebb spektrumú, mint kijárósnál), mivel cipőnk talpán sok betegséget haza tudunk vinni, ami rájuk is veszélyes lehet.

Erkély esetében ajánlott egy biztonsági háló

Panelban élő cicák esetén is nagy hangsúlyt kell fektetni a biztonságra, mivel a kíváncsiságuk a szabadba szólítaná őket. Ahhoz, hogy az esetleges balesetet el tudjuk kerülni, javasolt az ablakokra macskahálót rögzíteni. Sőt, az erkélyt sem szabad elfelejteni, viszont ebből akár lehet egy karámhoz/kifutóhoz hasonlót is kialakítani, ahol a cicus biztonsággal lehet kint a szabad levegőn (mindezt természetesen szigorú felügyelet mellett javasoljuk).

A benti tartás mellett szóló érvekről és fontos információkról még itt is olvashatsz: Macska tartása lakásban - ezekre figyelj oda!

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!