Kiskedvencek otthoni gyógyszerezése

2024. február 27.

Sajnos bármennyire is próbáljuk óvni kiskedvenceinket mindenféle bajtól és betegségtől, néha előfordul, hogy valami miatt gyógyszeres kezelésben kell Őket részesíteni. Ha pedig ezt otthon kell megtennünk, van, hogy nem minden gazdi jár sikerrel, mert a szőrös kis családtag mindent elkövet, hogy meghiúsítsa terveinket.

Lehet szó szájon át adandó szerekről (gyógyszerek, táplálékkiegészítők) vagy szemcseppes kezelésről, nekünk ki kell találni, hogyan vegyük rá az állatkát, hogy együtt működjön velünk.

Az esetek többségében kutyusoknál fordul elő, hogy megmakacsolják magukat, elszaladnak, esetleg agresszívan lépnek fel a gazdival szemben, de szerencsére meg lehet őket tanítani, hogy elfogadják és megtanulják amit mi szeretnénk és azt, hogy ezek a gyógyulásukat szolgálják, nem pedig bántani akarjuk őket. A következő módszerek lehetnek segtségünkre:

Szemcseppes kezelés

Ha a kutyus együttműködő:

Ebben az esetben nagyon könnyű dolgunk van, a kedvencünket leültetjük, vagy lefektetjük, majd a fejét az állánál fogva felfelé emeljük és tartjuk. Amelyik kezünkben a szemcsepp van, a szeme fölé tartjuk és a tenyerünk élével felhúzzuk a felső szemhéját és mehet is bele a csepp. Ezt lehet akár szemből vagy a kutyus mögül is csinálni. Így egy gazdi is kényelmesen be tudja cseppenteni a kezelendő szemet. Utána természetesen megkaphatja az elengedhetetlen jutalomfalatot.

együtműködő kutya esetében könnyű a szemcsepp alkalmazása

Ha a kutyus nem együttműködő: 

Sajnos ilyenkor kicsit hosszabb a folyamat, de türelmesnek kell lenni. A titok nyitja az étel. Szerencsére a legtöbb kutyus szereti a pocakját és egy-egy finom falatért majdhogynem bármire képesek lennének. Ez az, amit ilyenkor ki kell használnunk. Szépen apránként tanítsuk meg neki, hogy a csepp jó dolog. Tehát a legrosszabb esetet alapul véve, amikor már a hűtő nyitásakor elszalad a kuytus, mert tudja, hogy ott a szemcsepp, akkor először innen kell kezdeni. Ha a hűtőt kinyitottuk és ott marad a kutyus, mehet egy falat finomság. Következőnek, amikor már a gyógyszeres üveget a kezünkbe vesszük és nem menekül el, akkor jutalmazzuk meg.

együttműködő kutya szemcsepp adagolása

Hagyjuk, hogy megszimatolja a szemcseppes dobozt/flakont/üveget, ekkor is mehet egy falat. Ezután ha hagyja, hogy hozzá érjünk a fejéhez és a szeme környékéhez, akkor is megérdemli a jutalmazást. Végül már a cseppet is engedni fogja. Természetesen ez nagyon hosszú folyamat, napok is kellhetnek hozzá, mire négylábú barátunk megtanulja, hogy nem ártani szeretnénk neki.

Ez a fajta rávezetési mód legjobban akkor működik, ha az állat éhes. Tehát, bármennyire is kínzásnak hangzik (nem az), lehet, hogy a cél elérése érdekében ki kell hagyni pár napi étkezést, hiszen a jutalomfalattal csak ekkor lesz igazán motiválható. Akár a napi táp adagját is szét lehet így osztani, hogy jutalomfalat helyett sok részletben kapja meg a reggelit/vacsorát.

Gyógyszerezés szájon át

A legnépszerűbb módszer, hogy az ételbe bele keverjük vagy egy finom falatba rejtjük bele. Ez valóban tökéletes módja annak, hogy túljárjunk négylábú barátaink eszén. De vannak kutyusok, sőt cicák között is, akik a legillatosabb finomságból is kiszagolják, hogy van, ami szerintük nem oda való.

gyógszer beadása a kutya jutalmazásával

Ilyenkor lehet, hogy a reggeli/vacsora egy falatnyi adagjába keverjük bele és reméljük, hogy annyira éhes, hogy nem veszi észre, majd miután megette, megkaphatja az egész adag ételt. Ha mégis kiszimatolta és nem ette meg, de a tablettát mindenképp meg kell kapnia, próbálkozhatunk a jól bevált jutalomfalat osztogatással, mégpedig úgy, mintha csak játékosan tanítgatnánk. Feladatokat csináltatunk vele -ül, fekszik, pacsi- és mindegyik után mehet egy falat, mígnem az egyik falat helyett a tablettát nyújtjuk neki oda és ő vígan meg fogja enni.

kutya szájának szakszerű kinyitása

Viszont, ha minden próbálkozásunkat meghiúsította okos kiskedvencünk, akkor nekünk kell közvetlenül a szájába tennünk a gyógyszert. Ezt, hogy ne köpje ki egyből, érdemes úgy csinálni, hogy amikor kinyitjuk a száját a nyelv hátsó részére helyezzük a tablettát, majd ezután összezárjuk a száját és várjuk, hogy nyeljen egy nagyot. Ez utóbbit elő tudjuk segíteni a nyak belső felének simogatásával is akár.

nyelv lenyomása

Természetesen ennél a gyógyszerezési módnál is lehet alkalmazni a jutalmazási módszert.

A fenti taktikák leginkább kutyusok és cicák esetében működnek a leghatékonyabban, mert ők a legmotiválhatóbbak és legtanulékonyabbak. Bár, ha a nyuszigazdik is kedvet kaptak, talán Őket is rá lehet vezetni, hiszen a kis tapsifülesek is nagyon okosak és gyorsan tanulnak.

Kapcsolódó cikkek: 

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!