Macska szőrtetvesség

2024. március 02.

A macskákban előforduló szőrtetvesség gyakori probléma, amely főleg fiatal állatokat érint és jellegzetes tünetekkel jár. Ebben a cikkben egy konkrét eset, Áfonya, a 2,5 hónapos fekete nőstény cica példáján keresztül ismerkedünk meg a szőrtetvesség diagnosztizálásával és kezelésével.

Ha te is szülő vagy, biztosan hallottál már a hajtetvességről. Sok kisgyerek elkapja az óvodában, iskolában, és habár nem okoz komoly egészségügyi problémát, kellemetlen vakaródzást válthat ki. Macskákban is, hasonlóan az emberekhez, megtalálható ez a fajta élősködő, a Felicola subrostratus.

A legfontosabb tudnivalók a szőrtetvességgel kapcsolatban

Erről a külső parazita fertőzöttségről a legfontosabb tudnivalókat egy esetbemutatáson keresztül mutatjuk be.

Rendelőnkben nemrég járt Áfonya, a 2,5 hónapos fekete nőstény cica, azzal a tünettel, hogy korpás a szőre. A gazdi fehér korpaszerű pöttyöket vett észre a szőrzeten, egy-egy nagyobb barnás pötty kíséretében, ezért vizsgálatra elhozta a rendelőnkbe.

A fizikális vizsgálat során a következőket találtuk:

  • száraz, fénytelen, csapzott szőr, könnyen hullik
  • a fül, nyak, váll, ágyék, faroktő tájékán ritkásabb volt a szőrzet
  • az egész testen, de főleg a háton, faron szőrszálakhoz tapadt apró fehér pöttyök
  • nagyobb barna pöttyök, amik nem tapadtak úgy a szőrszálakhoz (akár szabad szemmel is felismerhető a parazita, ha tudja az ember mit kell keresni)

macska szőrtetvesség

A szőrszálakból óvatosan kitéptünk párat és egy gyors mikroszkópos vizsgálattal macska rágótetűt (Felicola subrostratus) tudtunk beazonosítani.

macska felnőtt tetű és a pete

A szőr- vagy rágótetvekről azt kell tudni, hogy fajspecifikusak, így nem megy át másik fajra, ezért nem kell attól félnünk, hogy elkapjuk a tetvességet kiskedvencünktől. A macska szőrtetű a bőr elhalt hámsejtjeivel táplálkozik, ezért van ún. rágófeje (ahogy a mikroszkópos képen is látszik), amiről meg lehet ismerni.

A petéket (serkéket) a szőrszálakhoz tapasztják, hogy 3-4 hét elteltével kikelhessenek az adult (kifejlett) barna színű rágótetvek. A kifejlett tetű kb. 2-4 mm, nem tud repülni és lassan mozog.

Hogyan lehet elkapni, miként lesz fertőzött a cicánk?

A macskák egymástól közvetlenül vagy fertőzött tárgyon (pl. fésű, kefe, pihenőhely) keresztül közvetetten is elkaphatják a fertőzöttséget. Általában öntisztálkodás közben lenyalják magukról a legtöbb élősködőt, azonban, ha az állat beteg vagy idős, akkor könnyen el tudnak szaporodni rajta a tetvek.

Mivel a macskák a fejüket, nyakukat nem érik el, ezért az egészséges állatokban ezeken a területeken maradnak meg nagyobb számban a tetvek.

Hogyan lehet kezelni és megelőzni az újrafertőzöttséget?

A macskán élő külső élősködők ellen különböző

  • inszekticid samponok,
  • spray-k és
  • nyakörvek

állnak rendelkezésre, azonban a leghatékonyabb a fipronil, szelamectin vagy imidakloprid hatóanyagú spot-on vagy rácseppentő oldat.

Emellett fontos, hogy a cica közvetlen környezetét, ahol a fertőzést átvivő tárgyakkal érintkezik fertőtlenítsük le, vagy mossuk ki jó magas hőfokozaton. Kiskedvencünket pedig át lehet fésülni bolhafésűvel, hogy a tetveket és a petéket lehetőség szerint eltávolítsuk a szőrszálakról.

Áfonya esetében Effipro (fipronil) spot on-t alkalmaztunk először, majd 2 hét múlva jött vissza kontrollra. Ekkor sokkal kevesebb petét és adultot találtunk a szőrén, ami fényesebb, selymesebb volt.

Meddig tart a kezelés?

A kezelést addig folytatjuk, míg tünetmentes nem lesz, ami akár hetekbe is telhet a tetű hosszabb életciklusa, vagy a környezet nem elégséges tetűmentesítése miatt. Reményeink szerint a következő kontrollvizsgálatnál már nem találunk élősködőt.

Macskáink szőrében, bőrében más parazitás fertőzés is felütheti a fejét, amit akár összetéveszthetünk a tetvességgel. Hasonló külső élősködők által okozott fertőzésekről a következő cikkeinkben olvashatsz:

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!