Szőrtüszőatkásság kutyákban és macskákban

2019. június 04.

A demodicosis nevű betegséget, a magyarul szőrtüszőatkának nevezett, Demodex atkafajok túlszaporodása okozza. Ez a betegség főleg kutyákat, ritkán macskákat érint. Az előbbiekben zömmel jóindulatú, de ritkán súlyos, akár életet veszélyeztető állapotot kialakító bőrbetegség.

A demodicosis nevű betegséget, a magyarul szőrtüszőatkának nevezett, Demodex atkafajok túlszaporodása okozza. Ez a betegség főleg kutyákat, ritkán macskákat érint. Az előbbiekben zömmel jóindulatú, de ritkán súlyos, akár életet veszélyeztető állapotot kialakító bőrbetegség. ( A kutyákat és macskákat is fenyegető rühességről itt olvashat még: 1/2Kutya és macska rühesség )

 

Éppen ezért ha arra gyanakszik, hogy kutyáját vagy cicáját megtámadta ez a betegség, kérjen egy időpontot és kivizsgáljuk a problémát még azelőtt, hogy abból komolyabb baj lenne. Ezt a betegséget is - mint sok más hasonlót - egyszerűbb, gyorsabb megfogni még az elején.

A szőrtüszőatkákról

A szőrtüsző- vagy Demodex atkák a szőrhagymák, valamint a kültakaró faggyú- és izzadtság mirigyeiben való életmódhoz alkalmazkodott mikroszkopikus ízeltlábúak. Kutyákban a Demodex canis és a Demodex injai fajokkal macskákban Demodex cati és Demodex gatoi atkafajokkal találkozhatunk.

A szőrtüszőatkákat a kölyökállatok anyjuktól „kapják el” a világra jöttük utáni napokban. A Demodex atkák, miután megtelepedtek a gazdaállaton, táplálkoznak és szaporodnak. Táplálékul a különböző hámtörmelékek, valamint a faggyú- és izzadtságmirigyek váladéka szolgál. A nőstény atkák körülbelül 20 petét raknak le a párzást követően, amelyekből nagyjából 3-4 hét alatt fejlődnek ki a felnőtt egyedek. A Demodex atkák a környezetben egyáltalán nem életképesek, a külvilágra kerülve rövid idő alatt elpusztulnak.

 Kutyák szőrtüszőatkassága - Demodex atkák okozzák

Kórfejlődés

A Demodex atkák kis kivétellel minden természetes úton világra jött és nevelkedett kutya és macska kültakaróján fellelhetőek, de csak kis számban. Egészséges állatokban nem okoznak semmilyen problémát, ún. kommenzalista viszonyt „ápolnak” a gazdaállatukkal. Betegséget akkor idézhetnek elő, ha valamilyen oknál fogva a szervezet védekező képessége meggyengül, és mértéktelen ütemben képesek elszaporodni a kültakarón.

Az atkák elszaporodása elsősorban a szőrtüszők növekedésének zavarát, gyulladását okozza. Ez a szőrszálak elvesztését, rendellenes növekedését okozza. Súlyos, vagy elhúzódó esetben a bőrflóra képes betörni a kültakaró mélyebb rétegeibe ahol bőrgyulladást, igen súlyos esetben a bőralatti kötőszövet gyulladását okozva.

Attól függően, hogy mely életkorban jelentkezik a szőrtüszőatkásság, megkülönböztetünk fiatalkori- (juvelinis) és felnőttkori demodicosist. A juvelinis demodicosis hátterében a kutatások alapján genetikai hajlam is felmerül, de ez még nem teljesen tisztázott. A betegség egyes terrierekben, főleg west highland white terrierekben, staffordshire bullterrierekben, rottweilerekben, boxerekben, angol bulldogokban és a német dogokban gyakrabban bukkan fel, mint más fajtákban.

A felnőttkori esetek hátterében mindig belgyógyászati vagy gyógyszeres hátteret kell keresni, mint hajlamosító tényezőt. Leggyakoribbak ezek közül különböző hormonális betegségek, mint a Chusing-kór, vagy a 1/2pajzsmirigyhormon alulműködés

Az immunrendszert elnyomó kezelések, mint a szteroid hormonok, vagy a daganat ellenes kezelések stb., szintén a szőrtüsző atkák elszaporodásához vezethetnek. Kutatások alapján a demodikózissal állatorvoshoz kerülő betegek 50%-ánál nem derül fény a kiváltó okra.

Kutyák szőrtüszőatkássága

Ahogy azt korábban írtuk a betegség megjelenésének idejét tekintve megkülönböztetünk, fiatalkori és felnőttkori szőrtüszőatkásságot. A betegséget ezen belül további kategóriákba soroljuk, attól függően, hogy hol és milyen számban jelentek meg a szőrtüszőatkák okozta bőrelváltozások. A betegségért az esetek elnyomó többségében a Demodex canis felelős. A Demodex injai parazitológus szemmel valódi ínyencségnek számít.

Helyi (lokalizált) demodikózis

Ennél a formánál az bőrelváltozásokból kevés van (<5-6) és azok is enyhék. Leggyakrabban a fejen (szemek, szájnyílás körül, fülkagylókon), a mellső lábakon (csukló, lábujjak körül), ritkán a törzsön jelennek meg jól körülhatárolt, apró (maximum 200 forintosnyi) szőrhiányos foltok. Ezeken a helyeken ritkán a bőr kipirult, korpázik, vagy egyenetlen felszínű lehet. Ezek a foltok iszonyatosan ritkán viszketnek, az állatokat különösebben nem szokta zavarnia jelenlétük.

A helyi szőrtüszőatkásság jelentkezik klasszikusan fiatal korban. A juvelinis lokalizált demodikózis ritka esetben ölt súlyosabb formát a fent leírtaknál, jóindulatú betegségnek számít. Viszonylag gyakori bizonyos fajtákban.

Általános (generalizált) demodikózis

A szőrtüszőatkásság generalizált formája egy súlyos bőrbetegség, azonban viszonylag ritkának mondható manapság. Jellemzően közép- vagy időskorú kutyák betegsége. Az elváltozások száma meghaladja az 5-öt, de klasszikusan teljes testtájakra, vagy akár az egész felszínre kiterjedő elváltozásokról beszélünk ezekben az esetekben.

Az elváltozások minőségben is súlyosabbak. A szőrhiányos foltok itt is jól körülhatároltak, de a bőr gyakran kipirult, megvastagszik, fokozott pigmentlerakódások alakulnak ki.

A betegségnek ez a formája nagyon gyakran felülfertőződik különböző gomba és/vagy baktérium fajokkal, ami gennyes bőrgyulladáshoz vezet. Egy teljes testrészekre, netán az állat egész felszínére kiterjedő gennyes bőrgyulladás szörnyen fájdalmas, sőt megfelelő kezelés nélkül az állat elhullásához vezető állapot.

generalizált demodikózis fiatal tacskón
generalizált demodikózis fiatal tacskón

Macskák szőrtüszőatkássága

A Demodex atkák okozta bőrbántalom macskák esetén ritka, és gyakrabban fordul elő idős, mint fiatal egyedekben. Keleti fajták (pl. sziámi, burmai, stb.) gyakrabban érintettek.

A helyi elváltozások túlnyomó részt a fejre korlátozódnak, úgymint a szemek környéke, az állcsont, a száj környéke és a fülek. Az elváltozások jól körülírt szőrhiányos területek képében mutatkoznak, ahol a bőr hol kipirult, hol nem. Az bőrelváltozások viszketegsége változatos.

A generalizált forma, akárcsak kutyáknál, hajlamosításra alakul ki. Az egyes immunrendszert elnyomó gyógyszereken túl számos belgyógyászati kórkép is vezethet demodikózis kialakulásához. Hormonális kórokokon kívül macskáknál mindig gondolni kell a vírusos háttérre is, úgymint a macskaleukózissal (FeLV) és a macska-AIDS-vírussal (FIV) történt fertőződésre. Generalizált forma esetén a szimmetrikus szőrhiányos területeket a törzs alján könnyű összetéveszteni allergia, vagy pszihogén tényezők okozta szőrhiányos betegségekkel.

Diagnózis

Mint minden betegség diagnózisa a szőrtüszőatkásságé is a kórelőzmény megismerésével és a fizikális vizsgálattal kezdődik. Az életkor, az elváltozások jellege, továbbá azok elhelyeződése erősen felkelti a gyanút.

A betegséget minden kétséget kizáróan az atkák tetten érésével lehetséges. Ehhez mély bőrkaparék, szőrszál, vagy olykor bőrbiopsziás mintát kell gyűjtenünk. Mint azt korábban írtuk a szőrtüsző atkák a kültakaró mindennapi lakói, egy két felnőtt példány jelenléte a mintában még nem kórjelző értékű. Azonban, ha bizonyos szám feletti felnőttet, sőt nagy számban lárvákat vagy petéket látunk akkor valószínűleg olyan mértékben elszaporodtak a beteg kültakaróján, hogy az már bőrbetegség kialakulásához vezet.

Kezelés

Pár évtizede a generalizált szőrtüszőatkásság a kutyák rettegett és igen nehezen kezelhető megbetegedése volt, mivel az akkoriban elérhető szerek mellékhatásai igen súlyosak voltak, és a kezelés költséges és hosszadalmas volt.

Szerencsére manapság elérhetőek olyan kombinált külső élősködő ellenes készítmények (tabletta vagy spot on formájában), amelyek megbízható hatékonysággal szorítják vissza és eliminálják ezeket a parazitákat.

Természetesen súlyosabb esetekben, ahol már szövődményként gennyes bőrgyulladást látunk, ott a bőrön található gombák és baktériumok azonosítása is szükséges. Ezt követően célzott és hosszas helyi és szisztémás antimikrobiális kezelése szükséges. A gyógykezelésen túl ezeknek a betegeknek hosszabb-rövidebb támogató kezelésre is szükségük lehet, úgymint fájdalom csillapítás, táplálék kiegészítés, stb.

Generalizált demodikózisban szenvedő, felnőtt állatoknál sosem szabad megfeledkezni arról, hogy a betegség hátterében egyéb problémák is állhatnak, ezeknek minden esetben utána kell járni!

Ha arra gyanakszik, hogy kutyája vagy cicája ebben a betegségben szenved, vagy ha szőrhiányos (és nem beazonosított gond van a háttérben) területeket talál ahogy fentebb is leírtuk a tüneteknél, hívjon fel és kérjen egy időpontot. Elvégezzük a teljes bizonyosságot adó vizsgálatot és el lehet kezdeni a kezelést is, hogy megszűntessük a problémát.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!