Útlevél és microchip állatoknak

2012. november 16.

Az utóbbi években egyre többet hallani kutyákkal, macskákkal, és vadászgörényekkel kapcsolatban a microchip beültetésről, és az európai uniós kisállat útlevélről. Tekintsük át röviden mi a jelentősége ezeknek az eszközöknek és okmányoknak.

Mi az a mikrochip?

A mikrochip egy kb. fél cm-es, ceruzabél vastagságú, szövetbarát anyagból készült kis kapszula, melyet az állat bőre alá ültetnek be egy speciális fecskendővel. Az eszköz egy 15 számból álló kódot rejt magában, mely az állat egyedi azonosítására szolgál. A számsor egy speciális készülékkel leolvasható (állatmenhelyen, állatorvosi rendelőben, gyepmesteri telepen), és ez alapján a hazai regisztrációs rendszerből (www.petvetdata.hu) kikereshetőek az állat és a tulajdonos adatai, elérhetősége. Ennek segítségével pár percen beül visszajuttathatók ez elveszett/talált állatok a gazdihoz, így rengeteg idegeskedéstől menekülünk meg, és kedvencünknek sem kell átélni a kóbor kutyákat érő szörnyűségeket (több napos kóborlás, gazdi nélkülözése, éhezés-szomjazás, baleset, bántalmazás, hosszú menhelyi tartózkodás stb.).

Korábban az egyedi megjelölés csak a fajtatiszta kutyákat illette meg és a kellemetlen, fájdalmas tetoválási procedúrát jelentette, mely sok esetben idővel nem volt egyértelműen kivehető, olvasható. 2010. július 1-től érvénybe lépett 41/2010. (II. 26.)számú „A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet”kimondja, hogy „ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet”. Ez azt jelenti, hogy minden eladás, örökbe adás, ajándékozás előtt chippel kell ellátni az állatot (legyen szó kölyök vagy felnőtt kutyáról, adjuk/ajándékozzuk azt akár közeli hozzátartozónak, barátnak vagy ismeretlen személynek). A rendelet, nemcsak tenyésztőkre, állatmenhelyekre vonatkozik, hanem bármely állampolgárra. Ezen túlmenően, tulajdonosváltástól függetlenül a helyi önkormányzatok is elrendelhetik a kutyák mikrochipes azonosítását.

A mikrochip beültetése

A mikrochipet csak és kizárólag az arra jogosult állatorvos ültetheti be, európai szabvány szerint a nyak bal oldalára. Az eljárás mindössze pár percig tart, de előtte el kell végezni az állat általános vizsgálatát. A mikrochip beültetéshez alap eset bennem szükséges az állat nyugtatása, bódítása, hiszen tulajdonképpen egy injekcióbeadáshoz hasonlóan történik a chip behelyezése egy speciális injekciós tűhöz hasonló applikátor segítségével. A mikrochip meghibásodása, a szervezetben történő „elvándorlása” vagy kiesése, illetve szöveti reakció csak egészen elenyésző esetben fordul elő. A chip nem sugároz jeleket, egyáltalán nem befolyásolja a szervezet működését.

A mikrochip eltávolítása

A beültetett mikrochipet eltávolítani tilos! Ez alól csak az jelent kivételt, ha hibát korrigálunk vele (pl. duplán chipezett állat) vagy egészségügyi szempontból szükséges (pl. nyak bal oldalán végzett műtét).

Miért hasznos a kutyák, macskák mikrochipes megjelölése?

Mikrochip beültetés a kutyákbaMikrochip beültetés esetén egy pár perces eljárással egy egész életre szóló, megbízható,egyértelmű jelöléssel látjuk el állatunkat. Ennek legfontosabb előnye, hogy ha kedvencünk elveszik,(pl. szilveszteri tűzijáték, vagy a nyári viharok idején) sokszorosára nő annak az esélye, hogy rövid időn belül visszakapjuk, hiszen ha az elveszett állat menhelyre, gyepmesteri telepre, vagy akár csak egy állatorvosi rendelőbe kerül, ott a mikrocsip számát leolvasva, az internetes adatbázisból a tulajdonos adatai azonnal lekérdezhetőek. A mikrochipes megjelölés biztosíthatja a modern állatvédelem alapját is, hiszen mindaddig amíg a kedvencként tartott állatok nem azonosíthatóak egyértelműen, a felelőtlen állattartók könnyen kibújhatnak az állatvédelmi törvény paragrafusai alól, ha megunt állatukat kidobják, nem az állat igényeinek megfelelően tartják, vagy a beteg, szenvedő állatokat nem gyógykezeltetik. Szükségünk van kutyánk, macskánk, vadászgörényünk mikrochipes megjelölésére abban az esetben is, ha külföldi utazáshoz szeretnénk magunkkal vinni kedvencünket.

Kisállat Útlevél és utazás

Állat útlevélHa utazást tervezünk kedvencünkkel, érdemes időben utánajárni a célország belépési feltételeinek, illetve a Magyarországra (EU) történő visszautazás előírásainak. Néhány ország speciális követelményeket támaszt, s csak ezeknek megfelelve léphetjük át a határt négylábú társunkkal. A www.petpassport.hu oldalon megtalálhatjuk a legtöbb szükséges információt, és az országonkénti sajátosságokat. A legtöbb európai uniós országba történő utazáskor elegendő, ha az egységes európai állatútlevéllel rendelkezünk. Útlevél csak egyértelműen olvasható tetoválással vagy mikrochippel rendelkezőállatnak állítható ki. A tetoválások már csak 2012. július 3-áig szolgálhatják az egyedi azonosítást, ezután csak az elektronikus megjelölés lesz elfogadott. Állatútlevelet az arra jogosult állatorvostól lehet igényelni. Az állatútlevél addig használható az Unión belüli utazásokhoz, amíg a benne igazolt veszettség elleni oltás érvényessége tart (1/2cicák oltásáról bővebben itt). Hazánkban a veszettségoltás az oltás dátumától számított 365. napig érvényes (1 éves kor alatt, az első veszettségoltás után az érvényességi idő csak 6 hónap!). Ha a tengerentúlra visszük magunkkal kedvencünket, vagy Európán belülre, de repülővel mennénk, érdemes a repülőgép-társaságtól is tájékozódni az utazás feltételeiről.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!