Yorkie betegségek

2024. március 13.

A Yorkshire terrier fajtabetegségei - kis termetű, de nagy szívű kutyafajta, amely sajátos egészségügyi kihívásokkal rendelkezik.

Ezek a fajtára jellemző betegségek nemcsak a Yorkie kutyusok életminőségét befolyásolhatják, hanem a gazdik számára is fontos tudnivalókat jelentenek az állat gondozása és egészségének megőrzése érdekében.

A Yorkshire terriereknek több ismert, genetikai hátterű betegségük van, ezek közül emeltünk most ki párat, de fontos tudni, hogy ez nem egyezik meg az előfordulás gyakoriságával. Mivel rendelőnk szemészeti szakrendeléssel is foglalkozik, a fajta szembetegségeit vettük előre.

Szembetegségek

Yorkie kutyusok betegségei

Progresszív retina atrófia (PRA)

Az ideghártya, azaz a retina sorvadása egyes fajtákban örökletes megbetegedés, egy genetikai hiba okozza és idővel elkerülhetetlenül vaksághoz vezet. Yorkiban a tünetek általában 2-3 éves korban jelentkeznek, de előfordul, hogy csak 6 éves kor után tapasztalnak bármiféle látászavart. Sajnos érdemi gyógykezelés eddig nem ismert.

Szürkehályog (Cataracta)

A szürkehályog (a szemlencse elhomályosodása) Yorkiban genetikai hátterű, 1-3 éves korban jelentkezik, de nem ritka a cukorbetegséghez társult szürkehályog idősebb yorkiekban. A műtét az egyetlen hatékony gyógymód, ám ez a beavatkozás is sok szövődménnyel járhat.

További részletek a szürkehályogról az alábbi cikkünkben: szürkehályog okai és tünetei

Száraz szem betegség (KCS)

A szárazszem betegség gyakran fordul elő középkorú Yorkshire terrierben, ami egy szintén örökletes betegség. A könnytermelés csökkenése miatt a szemfelszín kiszárad, és nagy mennyiségű, sűrű, sárga váladék fedi a szemfelszínt, így egyre súlyosbodó szaruhártya-, ill. kötőhártyagyulladást látunk.

Részletesen tovább olvashatsz a betegségről és a kezeléséről itt: Száraz szem betegség - mit kell tudni róla?

Anyagcserezavarok

Hipoglikémia

Hipoglikémiáról akkor beszélünk, amikor a vércukor szint hirtelen leesik a normális érték alá, ez gyakrabban lehet ún.,toy kutyákban" (Yorkie, Csivava, Bichon). Főleg fiatalabb kölyökkutyákban jelentkezik, amikor hosszabb ideje már nem kaptak enni. Ekkor könnyen életveszélyes állapotba kerülhet a kiskutya. A tünetek: gyengeség, zavartság, ingadozó járás, remegés, görcsök, kóma, esetleg halál!

Yorkie

Tulajdonosként ilyenkor nyomjunk cukros folyadékot pl.: mézet, juharszirupot a kiskutya szájába, és minél előbb vigyük állatorvoshoz. Ezért fontos legalább naponta háromszor enni adnunk a kölyök kutyánknak kis adagokat.

Érrendszeri betegségek

Portoszisztémás sönt

A portoszisztémás sönt, azaz máj sönt egy fejlődési rendellenesség, amikor egy, a májhoz térő vérér közvetlen összeköttetésben áll a szívhez térő érrel, így a vér nem jut be a májba, hanem közvetetten a nagyvérkörbe jut. A májnak kulcsfontosságú szerepe van a méregtelenítésben és az anyagcserefolyamatokban, ezért a máj söntnél súlyos anyagcserezavar és toxikus állapot lép fel, ami végül halállal végződhet.

Yorkieban gyakran előforduló tünetek az alulmaradottság, hipoglikémia, az agyban felhalmozódott toxinok miatt idegrendszeri tünetek (zavartság, körözés, remegés, mozgászavar, görcsök).

Yorki

Konzervatív kezeléssel (speciális diéta) az életminőséget lehet javítani, de csekély esély van a túlélésre, azonban műtéttel jobb a prognózis.

Légcsőkollapszus

A légcsőkollapszus nagyon gyakori Yorkshire terrierekben, kimondottan az elhízott egyedekben. Bizonyítottan genetikai hajlamuk van a légcsőporcok gyengeségére.  Levegővételnél a keletkezett vákum miatt összeesik a légcső és ilynekor libagágogás szerű hang hallható belégzéskor. A nehezített légzés miatt stresszes helyzetekben, vagy aktív mozgás közben hamar kifáradnak és fulladni kezdenek. Ilyenkor a nyelv lilulni kezd, a szájnyálkahártya pedig halvány lesz. Ha ilyen tüneteket észlelsz, azonnal vidd állatorvoshoz. Műtéti kezeléssel a legtöbb kutyában tünetmentes állapot érhető el.

Fogbetegségek

A yorkieknak kisebb az állkapcsuk és így relatív feltorlódnak a fogak, ami könnyen plakk lerakódásához és fogkőképződéshez vezet. A megfelelőt szájhigiénia, táplálkozás és állatorvosi fogászati ellenőrző vizsgálatokkal megelőzhető a  fogágybetegség.

Ha büdös a kutya szája (halitosis), nehezen rág, piros, duzzadt az ínye, fogai kihullanak, étvágytalan vagy fogy, fogászati vizsgálat javasolt. Megelőzésre több rágni való eleséget, adjunk a kiskutyánknak,  és akár naponta mossuk a fogát.

Ortopédiai betegségek

Térdkalács ficam

Patella ficamkor a térdkalács kimozdul a helyéről a nem megfelelő feszességű ínszalagok és ízületi szalagok miatt. Yorkieban öröklődő elváltozás, de ritkán trauma is okozhatja. Jellemző az érintett láb felhúzása menet közben, ilyenkor 3 lábon ugrál, vagy csak minden 3-4. lépésnél teszi le a lábát.

Yorkie betegségek

Krónikus esetben ízületgyulladás is kialakul, amely igen fájdalmas. Gyulladáscsökkentő adásával, fizioterápiával csökkenthetőek a tünetek, de súlyos esetben műtétre van szükség.

Legg-Perthes betegség (csípőízület betegsége)

Általában 4-12 hónapos korban jelentkezik a sántaság, majd izomsorvadás, az ízület kímélése, a végtag tehermentesítése. A combcsont fejének vérellátási zavara miatt a csontnak ez a része degenerálódik, majd elhal.  Ízületvédő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító adása mellett, egyes állatok műtéti ellátásra szorulnak.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!