Bichon betegségek

2023. június 13.

Alábbi cikkünkben a bichonok és rokon fajtáik (bichon havanese, bichon bolognese és bichon frisé, a máltai selyemkutya és a coton de tulear) gyakori egészségügyi problémáit szedtük össze.  A sorrend nem egyezik a betegségek előfordulási gyakoriságával.

Ortopédia

1. Patella-luxatio

A térdkalács-ficamot súlyossága alapján 4 fokozatra osztjuk. Kezelése ennek függvényében a táplálékkiegészítők adásától egészen a műtéti megoldásig terjedhet. A tünetek is változatosak lehetnek a súlyosság függvényében.

Előfordulhat, hogy a kisállat pár lépés erejéig 3 lábon ugrál, majd az érintett végtagot is használja, súlyosabb esetekben viszont szinte nem is terheli azt. Örökletes betegség, akár mindkét hátsó lábat érintheti. 

2. Keresztszalag-szakadás

Szintén a hátsó lábakat érintő elváltozás, melyre örökletes hajlamot gyanítanak, sajnos ez is lehet kétoldali. A combcsontot és sípcsontot összekötő szalag sérülését műtétileg kell orvosolni.

3. Perthes-kór

Egy év alatti kölyköknél előforduló, a combcsontfejet érintő örökletes elváltozás. Tünete sántítás, az érintett végtag kímélése, akár három lábon ugrálás, de bágyadtság is felléphet a fájdalom következtében. Műtéti ellátást igényel.

bichon kutyák ortopédiai betegségei

Szemészet

1. Cataracta

A szemlencse részleges vagy teljes elhomályosodásával járó betegség. Örökletesen önálló elváltozásként, de például cukorbetegség következményeként is előfordulhat. Már hazánkban is elérhető az egyetlen valódi gyógymód, a műtéti ellátás.

A témában itt lehet részletesebb olvasni: Szürkehályog okai és tünetei (1. rész)

2. Distichia

A szemhéj széléről rendellenes irányba növő szempillák a szemfelszín folyamatos irritációjával gyakran szaruhártyafekélyt okozhatnak. A kötőhártya gyulladása, hunyorgás, a szem dörzsölése, kóros váladékozás utalhat az elváltozásra. A terápiát képezi az irritációt jelentő pilla eltávolítása és a következményes gyulladás kezelése is.

Részletes cikk: Szemet irritáló szőrszálak: trichiasis, distichiasis, ectopic cilia

3. Entropium

A befelé forduló szemhéjak miatt a szemhéj szélén lévő szőrös bőr folyamatos irritációnak teszik ki a kötőhártyát, hosszabb távon súlyos következményeket tapasztalhatunk (szaruhártyafekély, pigmentáció stb). Fokozott könnyezés utalhat rá, ha igazolódik a probléma,  műtéti megoldás szükséges. 

A szemhéj rendellenességekről további részletek: Entropium és ectropium – Szemhéj rendellenességek

bichon fajták szemészeti betegségei

4. Progresszív retina atrófia / PRA

A szemben lévő ideghártya örökölt sorvadásával, ezáltal fokozatos látásromlással majd vaksággal járó elváltozás. Végleges gyógymód jelenleg nem áll rendelkezésünkre.

5. Cseresznyeszem

A kutyáknak harmadik szemhéja is van, mely külön könnymiriggyel rendelkezik. Ha lazák az itt elhelyezkedő kötőszövetek, a könnymirigy könnyen előeshet. Ha tartósan így marad, a rossz vérellátás és gyulladás miatt a mirigy könnytermelése csökken, akár szárazszem betegség kialakulásához is vezethet. A megoldás a mirigy műtéti visszahelyezése. 

A betegségről a kutyaszemeszet.hu weboldalon lehet részletesebben is olvasni: Kutyák Cseresznye szem szembetegségei

6. glaucoma / zöldhályog

A betegség gyakran genetikai hátterű, a szemnyomás emelkedésével jár. Hosszabb távon az enyhe emelkedés is károsítja a szem struktúráját, ezzel a látást is, ám a jelentősebb szemnyomás emelkedés már pár óra alatt vakságot okozhat. Nagyon fájdalmas, így bágyadtsággal, a szem dörzsölésével, hunyorgással, a szem kipirulásával vagy akár kékes-szürkés elszíneződésével járhat. Az előrehaladottság mértékétől függően számos kezelési lehetőség elérhető. Örökölt formája átlában előbb-utóbb mindkét szemet érintő elváltozás. 

További infók: Glaukóma avagy zöld hályog kutyák esetében

7. KCS / Szárazszem betegség

A termelt könny mennyiségének csökkenését  jelentő öröklött betegség. A kötőhártya kiszáradása miatt a szaruhártyán és a kötőhártyán gyulladás alakul ki. A sűrű, takonyszerű váladék mellett a tompa fényű szaruhártya utalhat a betegségre. Élethosszig tartó szemcseppes kezeléssel általában kordában tartható. 

Részletek: Száraz szem betegség kutyában

8. Cornea dystrophia

Általában öröklött, kétoldali szaruhártya elfajulás. A szaruhártyát is érintő anyagcserezavar miatt lipidek rakódnak le a szaruhártyában. 1-2éves korban a centrális régióból kiinduló szaruhártyahomályként jelentkező betegség.

bichon havanese, bichon bolognese és bichon frisé, a máltai selyemkutya és a coton de tulear

Egyéb belgyógyászati betegségek

1. Cukorbetegség

Tünetei lehetnek a fokozott étvágy, fokozott vízfogyasztás és vizelés, emellett pl.: bágyadtság is. Sokszor a következményes szürkehályog vagy húgyhólyaggyulladás miatti kivizsgálás során derül ki.

Bizonyos kutyafajtáknál gyakrabban előforduló betegség.

2. Cushing-kór

A körteformájú pocak, fokozott vízivás és vizelés, fokozott étvágy, elvékonyodó bőr utalhatnak a betegségre, de széleskörű laborvizsgálat által időskori szűrővizsgálat során is megszülethet a gyanú. Speciális laborvizsgálatok által kapjuk meg a diagnózist, majd gyógyszeres terápiával kezelhető a betegség.

3. Allergia

A túlzott tappancsnyalogatás, vakarózás, bűzmirigy és fülproblémák mellett akár az emésztőszervi panaszok is utalhatnak allergiás megbetegedésre. A diagnózis kizárásos alapon hozható meg.

A kutya allergia téma külön cikkben is körbe lett már járva a weboldalunkon, érdemes elolvasni minden gazdi számára: Kutya allergia és allergiás bőrgyulladása

4. Fogkövesség, ínygyulladás

Ugyan nem örökletes, de általánosságban a kistestű kutyáknál nagyon gyakori probléma a fogkövesség és a következményes ínygyulladás. A fogkő kialakulásának megelőzésével, valamint a már keletkezett fogkő altatásban történő eltávolításával orvosolható a probléma.

További részletek: Fogkő kutyáknál és macskáknál

5. Portoszisztémás shunt

A portoszisztémás sönt kistestű kutyáknál veleszületett ártalom. A májat kihagyva egy ér közvetlenül a szívbe juttatja az “elhasznált” vért, ezáltal a toxinok feldúsulnak a vérkeringésben, mivel a máj méregtelenítő funkciója nem teljesül. Az érintett állatok alulfejlettek, gyengén izmoltak, csendesek, kevésbé aktívak, valamint idegrendszeri tüneteket is sokszor produkálnak (körözés, fel-alá járkálás, fej falhoz nyomása). Megoldása komplikált műtéttel lehetséges. 

Bichon kutyák

6. Húgykövesség

Különböző féle húgykövességek is gyakrabban előfordulhatnak kis fehér kedvenceinknél. Ezek kezelése a kő típusától függően speciális diéta vagy táplálékkiegészítő adása, valamint akár a kövek műtéti eltávolítása is szükséges lehet. Gyakori vagy fájdalmas vizelés, véres vizelet utalhat a betegségre, majd hasi ultrahang és vizeletvizsgálat által léphetünk előrébb.

7. PDA

Veleszületett szívbetegség, mely során a magzati korból visszamarad egy rendellenes összeköttetés az aorta és a tüdőt vérrel ellátó ér között. Általában a kölyökkori oltásokat megelőző fizikális vizsgálatok során észlelt, súlyos, folyamatosan hallható szívzörej, majd a szívultrahang vizsgálat segít minket a diagnózishoz. Műtéti megoldást igényel. 

8. Mitralis endocardosis

Az alábbi szívbetegség idősödő kistestű kutyáknál gyakoribb, mint a nagyobb testűeknél. Általában az éves oltásnál/időskori kivizsgálásnál újonnan felfedezett szívzörej utal a betegségre, mely során a szívben található üregeket elválasztó billentyűk hibásan zárnak. Szívultrahang alapján történik a stádiumba sorolás és ennek függvényében a gyógyszeres kezelés. 

9. Chondrodysplasia

Örökletes betegség, mely enyhe esetben a végtagok megrövidülésével, súlyosabb esetben akár bénulással is járhat. 

Hogy kis bolyhos kedvencünk sokáig egészségesen és boldogan velünk lehessen, probléma észlelése esetén mihamarabb keressünk állatorvosi segítséget. 

Időpontot foglalni a megadott telefonszámon tudnak rendelőnkbe: 1/2+36305345914

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!