Allergiás kutyák és macskák kezelése gyógynövényekkel

2013. szeptember 20.

Az allergiás megbetegedésben szenvedő kutyák gyógykezelésében eddig is számtalan módszert alkalmaztak sikeresen, most a kezelések listája egy új lehetőséggel, a hagyományos kínai gyógynövények alkalmazásával bővült.

Az allergia a szervezet immunrendszerének kóros, fokozott válasza egy számára idegen anyag (allergén) jelenlétére. Kutyákban (és többnyire macskákban is) a környezeti allergének (pollen, poratka,penészgomba) okozta allergiás reakció (atópia) a bőr viszketésében, gyulladásában nyilvánul meg.

A beteg állatok vakaródznak, bőrük kipirul, a legyengült bőrben másodlagos bakteriális, parazitás, vagy gombás fertőzések eredhetnek meg. Az intenzív viszketés miatt a kutyák nem ritkán véresre vakarják, rágjak saját testüket, ami tovább súlyosbítja a folyamatot.

Miért kell az allergiateszt?

A  jellemző tünetek miatt allergiás megbetegedésre gyanús egyedeknél a diagnózis felállítása az allergiateszt elvégzése után válik biztossá, mellyel nem csak az allergia meglétét igazolhatjuk, hanem azt is megtudjuk, hogy mire allergiás az állat.  

A pontos diagnózis ismeretében eddig is számtalan módszer állt rendelkezésünkre, amivel a beteg kutyákat, macskákat tünetmentessé tehetjük, vagy tüneteiket jelentősen mérsékelhetjük.

Módszerek az allergének elkerüléséhez

Ilyen módszerek lehetnek az allergének elkerülése, ha lehetséges (pl. háziporatka), az immunrendszer kóros működésének csökkentése különböző gyógyszerekkel, a másodlagos fertőzések kezelése, a viszketés csillapítása gyógysamponos fürdetéssel, táplálék-kiegészítőkkel, kenőcsökkel, illetve az immunterápia (hyposzenzibilizáció) stb. Erről részletesebben olvashat a "Hasznos tippek környezeti allergiás kutyusunkhoz" c. cikkben.

Már Európában is sorakoznak a patikákban a Kínából importált gyógynövényekAz utóbbi időben egyre jelentősebb teret hódít a modern orvostudományt végzők körében is a hagyományos kínai gyógynövényekkel történő gyógyítás.

A kínai, gyógynövények termesztésével foglalkozó cégek felismerték a "nyugati világ" irányába történő terjeszkedés lehetőségeit, így egyre intenzívebb kutatómunkába kezdtek, hogy az évezredek óta tapasztalatok alapján sikeresen használt gyógyító növények hatásosságát tudományosan is bizonyítsák, hatásmechanizmusát feltárják.

Az egyik ilyen feltárt terület az állatorvoslásban az allergiás megbetegedések gyógykezelése, ahol a növényi szerek hatásossága kísérletekkel is bizonyított, míg klinikailag jelentős mellékhatások nem ismeretesek. 

A korábbi kezelésekre nem kielégítően reagáló betegek (általában idős, a kezelés megkezdésekor már évek óta allergiás kutyák, macskák) számára új gyógymódot jelenthetnek ezek a  gyógynövénykészítmények, melyek a tapasztalatok alapján többször jelentős javulást hoztak a makacs, terápia-rezisztens esetekben is, önállóan vagy más kezelésekkel együtt alkalmazva azokat.

A gyógynövény sem csodaszer, de segíthet csökkenteni az allergia tüneteit.

A gyógynövény csakúgy, mint az összes többi kezelés, nem csodaszer,  de a betegek egy jelentős részénél különböző mértékben csökkenteni tudja az allergia okozta tüneteket. Az, hogy melyik betegnél, milyen kezelést javaslunk függ az állat fajától, fajtájától, korától, a tünetek erősségétől, és az első jelentkezés óta eltelt időtől és függ természetesen a tulajdonos gondolkodásmódjától (melyik gyógymódot részesíti előnyben) és anyagi lehetőségeitől.

Nem ritkán találkozunk olyan esettel, hogy önállóan egyik kezeléssel sem érünk el kielégítő hatást, csak más módszerrel kombinálva tudjuk a kínzó tüneteket megszüntetni, mérsékelni ...

Az allergia kapcsán javasolt cikkeink: 

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!