Kennel köhögés tünetei, kezelése és gyógyítása

2018. október 28.

A kennel köhögés többnyire enyhe lefolyású betegség, de érdemes komolyan venni főleg nagyon fiatal és idős állatok esetében. A betegség lefolyása meggyorsítható és persze itt is nagyon fontos szerepet játszik a megelőzés - de nézzük először a kiváltó okait, tüneteit, kezelésének módjait.

Kennel köhögésnek nevezzük a kutyák fertőző légcső- és hörgőgyulladását. Ez egy általában enyhe lefolyású, felső légúti megbetegedés, de kölyök vagy legyengült egyedekben komoly problémát okozhat. A betegség főleg zsúfolt helyen vagy rossz körülmények között tartott kutyusokban okoz figyelhető meg gyakran.

A kennel köhögés kialakulása

A betegség kialakulásához hajlamosító tényezők szükségesek. a kennel köhögésnél főleg A nem megfelelő tartási körülmények számítanak. Ilyen a zsúfoltság, extrém párásság, vagy levegő túlzott szárazsága, túl hideg, túl meleg, stb.

Az ilyen helyen tartott állatok fogékonyabbak légúti vírusos fertőzésekre, mint a szopornyica, kutyák kettes típusú adenovírusa (CAV-2), kutyák parainfluenza vírusa. A vírusok szaporodása károsítja a légutakat, ami utat enged a bakteriális fertőzéseknek.

kennel köhögés okai, tünetei és kezelése

A bakteriális felülfertőződés súlyosbítja a tüneteket, illetve a gyulladás jellegét is megváltoztathatja.

Fél évesnél fiatalabb egyedekben önmagában a Bordetella bronchiseptica nevű baktérium túlszaporodása is képes előidézni a megbetegedést.

A kennel köhögés tünetei és diagnózisa

Fontos a kórtörténet! Van-e kombinált oltása a kutyusnak, volt az elmúlt két hétben tartózkodott-e kutya közösségben, pl. panzióban, kutyaiskolában, most hozták el a tenyésztőtől, gyepmesteri telepről, stb., találkozott-e hasonló tüneteket produkáló állattal.

A kennel köhögésben szenvedő állatoknál száraz köhögés a vezető tünet, amit gyakran követhet öklendezés, krákogás. Ritkán látni ennél súlyosabb tüneteket. Azonban, ha mégis vannak komolyabb elváltozások: lázas, levert, két oldalt folyik az orra, hurutos a köhögés, lefogyott, nehezítve veszi a levegőt, mindig komolyabb betegségre kell gondolni! Különösen, ha kölyök vagy idős kutyusról van szó!

A légutak röntgensugaras vizsgálata segíthet elkülöníteni a kennel köhögést, a többi köhögéssel járó betegségtől.

kennel köhögés szánhúzó fajták esetében

A kennel köhögés kezelése otthon

A tünetek a megjelenésüktől számított 5. napon a legsúlyosabbak. Ezt követően fokozatosan enyhülnek. Teljesen általában 10-20 nap alatt szűnnek meg. Bármifajta stressz vagy hajlamosító tényező jelenléte az állat környezetében, a betegség elnyúlásához, újra és újra történő fellángolásához vezet.

Megfelelő tartási körülmények között a betegség önkorlátozó. Fontos a jó minőségű táplálék biztosítása, illetve a hajlamosító tényezők kiküszöbölése.

Ha szükséges, az állatorvos által felírt tüneti kezeléssel (köhögés csillapítás, gyulladás csökkentés, stb.) gyorsíthatjuk kedvencünk gyógyulását!

Antibiotikus kezelés legtöbbször nem szükséges. Ha mégis igénybe kell venni, fontos, hogy a felső légutakban magas koncentrációt elérő készítményt kell alkalmazni. Ez sokszor csak helyi kezeléssel lehetséges korrektül (inhalátorok, invazív módszerek). Nagyon elhúzódó, krónikus esetben légúti váladék tenyésztése is szükséges lehet, hogy a megfelelő antimikrobiális készítményt ki tudjuk választani.

Kennel köhögés védőoltás - fontos a megelőzés!

Mint mindig, ennél a betegségnél is a megelőzésre fontos helyezni a hangsúlyt!

Az ún. „kombinált” típusú oltóanyagok biztosítják a kennelköhögést kialakító vírusok elleni védelmet. Ezekről az oltásokról bővebben itt olvashat: 1/2Az ismétlődő oltások szerepe

Léteznek a kombinált oltáson túl, speciális, orrba cseppentős, kennel köhögés elleni vakcinák. Ez utóbbi az ún. Bordetella bronchiseptica elleni védelmet biztosítja, ami egy a légutakban élő baktérium, és szerepe van a betegség kialakulásában, főleg kölyök korban.

Ha aggódik, hogy kedvence kennel köhögésben szenved, vagy a kutyák számára elérhető kombinált oltásokról szeretne többet megtudni 1/2forduljon bizalommal rendelőnk munkatársaihoz! Vizsgálat utána a megfelelő gyógyszerekkel a kennel köhögés otthoni körülmények között is kezelhető, orvosolható betegség.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!