Környezeti allergének

2018. november 27.

Jelen cikkünkben csak az úgynevezett környezeti allergének típusait és az ellenük való védekezés alapelveit mutatjuk be.

Háziállataink körében egyre gyakrabban diagnosztizálnak különféle allergiás megbetegedéseket, legsúlyosabb formájuk talán az atópiás bőrgyulladás. Az allergiákat 3 nagy csoportba osztjuk, az őket kiváltó allergének eredete szerint. A különböző allergiás megbetegedésekről, diagnosztikájáról és kezeléséről itt olvashat: 1/2Kutya allergia

Háziporatka

A háziporatka egy mikroszkópikus, minden háztartásban fellelhető ízeltlábú. Belélegezve, a bőrrel vagy nyálkahártyákkal érintkezve gyakran okoz allergiás tüneteket embereknél és állatoknál egyaránt. Legfőképpen elhalt, lehámlott szaruképletekkel - haj, korpa, szőr, hám, toll, stb. - táplálkoznak. Ideál isszámukra az 50-60%-os páratartalom. Az ágymatracok, különböző ülőgarnitúrák, szőnyegek, állatok fekhelyei, függönyök, stb., óriási számban tartalmazhatják őket.

poratka háztartási porban

Teljes kiírtásuk lehetetlen vállalkozás, ehelyett a számuk jelentős csökkentésére kell törekedni! Ezzel is jelentősen javítva a rájuk allergiás kutyánk vagy macskánk életkörülményeit.

  • Állatok fekhelyeit és az ágynemű huzatokat mossuk rendszeresen (legalább 2 hetente), legalább 60°C-on, vagy szárítsuk magas hőfokon legalább 20 percig!
  • Lehetőleg kerüljük az állati eredetű töltettel rendelkező ágyneműket, úgymint a toll vagy a gyapjú. Ezek helyett válasszunk antiallergén bélésű paplanokat és párnákat.
  • Minimalizáljuk a porfogók mennyiségét (dísztárgyak, könyvek, stb.) a lakásban.
  • Rendeszeresen, legalább hetente porszívózzunk, portalanítsunk, lehetőleg olyankor, amikor allergiás kedvencünk nincs a közelben, pl. éppen sétál. Ha lehetőségünk van rá válasszunk antiallergén szűrőket a porszívónkba.
  • A légkondícionáló berendezések szűrőit rendszeresen tisztítsuk.
  • A szőnyegeket, függönyöket szintén javasolt rendszeresen, magas hőfokon (min. 60°C) nedvesen tisztítani. Ha ez nem lehetséges, érdemes őket inkább mellőzni. A függönyök helyett válasszunk – ha lehetőségünk van rá - redőnyöket, reluxákat, amik kevésbé rongálódnak a rendszeres mosás miatt.
  • Ügyeljünk rá, hogy a házikedvenceinket rendszeresen alaposan fésüljük át, vagy ha szereti fürdessük, hogy az elhalt, lehulló aljszőrök ne kerüljenek a környezetbe, hogy újabb és újabb atka populációkat tápláljon!

 

Tárolási atka

A Tyrophagus putrescentiae nevű szintén mikroszkópikus atkafaj, hasonlóan a háziporatkákhoz minden háztartásban elkerülhetetlenül és láthatatlanul jelen van. Különösen kedvelik a párás, nedves háztartásokat. Nagyszámban fordulnak elő különböző száraz élelmiszerekben, például: különböző gabona örlemények (liszt), szárított magvak, gyümölcsök, pékáruk, száraz kutya és macskaeledel, stb.

A atkák belélegzése, felevése, bőrrel való érintkezése allergiás reakciót vált ki az arra érzékeny állatokban. Teljes eliminációjuk nem lehetséges, de különböző praktikákkal számuk jelentősen gyéríthető.

tárolási atka száraz őrleményben

  • Ne halmozzunk fel feleslegesen sok élelmiszert. Lehetőleg 30 napra való mennyiség legyen maximálisan otthon a fent leírt ételfélékből, ide értve állataink tápját is!
  • Vásárláskor győződjünk meg róla, hogy az élelmiszer csomagolás nem sérült!
  • A kutya vagy macskaeledelt jól zárható edényben, száraz, hűvös helyen tartsuk.
  • Ha mégis nagy mennyiséget vásárolunk kedvenceink eledeléből, osszuk szét heti adagokra, és helyezzük a fagyasztóba. Mindig egy heti adag legyen tálalásra készen, lehetőleg ekkor is a hűtőben.
  • A tápok tárolódobozait tisztítsuk rendszeresen mosogatószerrel és forró vízzel, újbóli használat előtt mindig hiánytalanul szárítsuk meg. Hasonlóan járjunk el kedvenceink etető és itatótáljaival.
  • Hasonló szabályok érvényesek a jutalomfalatokra és a rágószalagokra is!

 

Penész

Számtalan, a hétköznapi nyelvben penésznek nevezett gombafaj okozhat allergiás tüneteket kisállatokban. Ezek közül egyesek a szabadban (Fusarium, Alternaria, stb.), míg mások a háztartásban (Aspergillus, Penicillium, stb.) fordulnak elő gyakrabban.

A szabadtéri „penészgombák” a városi kutyák vagy macskák szervezetét csak időszakosan terheli meg. Vidéken élő, vagy természetbe gyakran látogató kedvenceink jobban kivannak téve ezeknek a „veszélyeknek”. A szabadtéri gomba terheltség különösen kiugró lehet fűnyíráskor vagy aratáskor. Az átlagosnál nagyobb számban tenyészhetnek ezek az élőlények a bomló avarban, korhadó fákban, nedves, laza talajban, vagy bármilyen magas szervesanyag-tartalmú, nedves, bomló anyagban.

Zárt térben a különböző penészfajok elsősorban nehezen szellőztethető, nedves helyiségekben tudnak elszaporodni számottevő mennyiségben. Jellemzően a konyha, fürdőszoba, pince van veszélyben. De különös kockázatot jelenthetnek az elhanyagolt párologtatók, légkondícionáló berendezések is!

Arról sem szabad megfeledkezni a penész esetében, hogy toxinokat is képesek termelni. Ezek a toxinok nem allergiás emberekben vagy állatokban is komoly megbetegedéseket képesek okozni.

A lakásban fellelhető penészfajok elszaporodását rendszeres szellőztetéssel, páramegkötőkkel lehet megakadályozni. A cél, hogy a relatív páratartalom 50% alatt legyen tartósan. Ez már nagyon kedvezőtlen ezen élőlények fejlődéséhez és szaporodásához. A korábban felsorolt potenciális penészlelőhelyeket javasolt tüzetesen átvizsgálni és megfelelően megtisztítani, erős fertőtlenítő szerek, és penészölők segítségével.

Növényi pollenek

A pollenek a nyitva- vagy zárvatermő növények hímivarú virágaiból származó szaporító anyagok, röviden ez a virágpor. Különböző növények az év különböző időszakában virágoznak, ennek megfelelően a rájuk allergiás állatok tünetei is az évszakokon belül változatosak lehetnek. Klasszikusan tél vége, tavasz elején kezdődik a „pollenszezon”. A tűlevelűekkel, és a barkásvirágú zárvatermőkkel (mogyoró, nyír, stb.) kezdik, amiket a többi fa faj követ. Tavasz vége és nyár eleje táján kapcsolódnak be a különböző fűfélék, amikhez folyamatosan csatlakoznak be a gyomnövények, köztük a híres parlagfű is. A gyomok a csapadék és a hőmérséklet függvényében akár az első fagyokig is kitarthatnak. Az aktuális információkért javasolt felkeresni és nyomon követni a pollentérképeket.

Barka ág a természetben - növényi pollenek is okozatnak allergiás tüneteket

A növényi pollenek hasonlóan a korábbi környezeti allergénekhez belégzést követően, bőrre vagy különböző nyálkahártyákra kerülve válthatnak ki allergiás reakciót kutyákban és macskákban egyaránt. Elkerülni értelemszerűen nem lehet őket, de néhány trükkel segíthetünk kedvencünknek átvészelni a kritikus időszakot:

  • Ha lehetséges, a sétákat és a szabadban töltött időt korlátozzuk a napnak azon részére, amikor a pollenkoncentráció a legalacsonyabb – kora reggel és késő este jellemzően magasabb, mint napközben. Szeles időben, eső után szintén megnőhet a pollen terheltség a levegőben.
  • Rendszeres porszívózás és portalanítás csökkenti a zárt környezet pollen tartalmát.
  • Légkondícionálók használata előnyösebb a szellőztetés helyett a kritikus időszakokban.
  • Fűnyírást követően 1-2 óráig ne engedjük az allergiában szenvedő kutyát vagy macskát a frissen nyírt fűre.
  • Javasolt az allergiás állatokat rendszeresen hypoallergén samponokkal fürdetni. Ezek lemossák a kültakaróról a polleneket és védőréteget képeznek a bőrön, amely nem engedi megtapadni a bőrön ezeket az allergéneket. A séták után érdemes legalább vízzel leöblíteni a szőrzetet.
  • A különböző ruhákat, lakástextileket, az állatok fekhelyeit bent (ne a szabadban) szárítsuk mosás után a pollenszezon idején!

Remélem sikerült hasznos tanácsokkal ellátni a gazdikat, amiket a gyakorlatban is meg tudnak valósítani! Amennyiben a fent írottakkal vagy egyéb kisállatok allergiájával kapcsolatos kérdése van forduljon bátran rendelőnk állatorvosaihoz!

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!