Kutyák számára mérgező finomságaink

2018. május 10.

A kutya csokit evett, lesz baja? Az édesítőszer - például xilit - adható kutyának? Gyakori kérdések és foglalkozni is kell vele! Ahogy házi kedvenceink egyre inkább a család részeivé válnak, megnő a kísértés, hogy az étkezőasztal kincseit is megosszuk velük. De vigyázni kell, mert ami az emberek számára finomságnak számít, a kis kedvenceknek halálos veszélyt is jelenthet.

A kutya csokit evett - csokoládé mérgezést fog kapni?

Ez talán a leggyakrabban felmerül kérdés a gazdik részéről, így elsőként válaszoljuk meg a kérdést. A csokoládé a kakaónövény (Theobroma cacao) terméséből készül. Nagyobb mértékben teobromint, kis mértékben koffeint tartalmaz, ezek a metilxantinok csoportjába tartozó vegyületek együttesen járulnak hozzá a tünetek kialakulásához. A csokoládéra érzékenyek a macskák, görények is, de életmódjuk és az édességekhez való vonzódásuk miatt főleg a kutyák vannak kitéve a csokimérgezés veszélyeinek.

A tünetek változatosak lehetnek, nagyban függ a kutya méretétől, az elfogyasztott csokoládé mennyiségétől, minőségétől, valamint egyedi érzékenység is szerepet játszik.

A kakaónövény mérgező a kutyák számára

Különféle kakaó származékok metilxantin tartalma:

  • Szárított kakaópor: 28,5 mg/g
  • Tortabevonó csokoládé: 16 mg/g
  • Édes feketecsokoládé: 5 mg/g
  • Tejcsokoládé: 2 mg/g
  • Fehércsokoládé: jelentéktelen mennyiség


Enyhébb tünetek már kisebb mennyiség elfogyasztásánál is jelentkezhetnek, 20 mg metilxantin testtömeg kilogrammonként. A valóságban ez annyit jelent, hogy egy nagyjából 10 kilós kutya (pl. egy cocker spániel vagy nagyobb tacskó) 100 gramm (egy tábla) tejcsoki elfogyasztásától lehet rosszul.

Ennek az elfogyasztott csoki mennyiségnek a duplája (ha a példa tacskó véletlenül két tábla tejcsokit falna fel) már szívritmuszavarokat is okozhat.

A háromszoros mennyiségnél már központi idegrendszeri zavarok is jelentkeznek, ami súlyos görcsrohamokban nyilvánulhat meg.

Ha alapos gyanú van rá, hogy a kutyus csokoládét evett (valaki tévedésből adott neki, esetleg ellopott valahonnan), érdemes minél előbb állatorvoshoz fordulni, mert korai felismerésnél meg lehet hánytatni az állatot, és így megelőzhető minden további probléma.

A tünetek az elfogyasztás után 6-10 órával jelentkeznek. Ami először feltűnhet a gazdinak, hogy a kutya nyugtalan, fáj a hasa, esetleg hányás, hasmenés észlelhető, és több vizet is fogyaszthat ilyenkor.

A súlyosabb tünetek, ha nagyobb mennyiséget vett fel: hiperaktívvá válhat, több vizeletet ürít, támolygás, remegés, görcsök is jelentkezhetnek.

Hosszútávon a csokiban lévő zsír hasnyálmirigy gyulladáshoz vezethet. Legrosszabb esetben szívritmuszavar lép fel, majd eszméletvesztés mellett az állat el is pusztulhat.

Fontos, hogy a csokoládé mérgezés gyanúja esetén minél előbb állatorvoshoz kerüljön a kis kedvencünk, és ne féljünk bevallani az esetlegesen elfogyasztott csoki mennyiségét és minőségét. Szükség esetén intenzív kórházi ápolásra is bent kell maradnia a kutyának, és súlyos esetben akár 3 napig is elhúzódhatnak a tünetek.

A csokoládé nagyobb mennyiségben mérgező a kutyák számára

Összességében nagyon lényeges a kutya mérete, tehát a 10 kilós tacskónak 3 tábla tejcsoki a potenciálisan halálos mennyiség, de egy 3 kilós csivava már egy tábla tejcsokitól is életveszélyes állapotba kerülhet. Előzzük meg a bajt, és ne hagyjuk, hogy kedvencünk hozzáférjen a csokoládé raktárakhoz!

Mazsola és szőlő mérgezés

A szőlő és az ebből származó mazsola édes ízük miatt szintén kedvelt falatok a kutyák körében. Sajnos ezek is mérgezőek lehetnek; macskában, görényben ritkán találkozunk ezzel a problémával, viszont egyes kutyákban súlyos veseelégtelenséget okozhat.

A vesekárosító hatás pontos mechanizmusa nem ismert, és jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő kísérletes háttér a mérgező dózis megállapításához. Ebben az esetben is a kistestű kutyák gazdáinak kell különösen odafigyelni, mert egy nagyjából 8 kilós kiskutya 4-5 szem szőlő elfogyasztásától is elpusztulhat. Sajnos életszerű példa, amikor a kutyák is elkísérik gazdáikat a szüretre, és ott a lepottyanó szőlőszemekbe belekóstolnak.

A szőlő főleg a kistestű kutyákat veszélyezteti

A mazsola vagy szőlő megevése után 6-12 órával jelentkeznek az első tünetek:

  • hányás,
  • hasmenés,
  • bágyadtság,
  • hasfájás,
  • gyengeség,
  • remegés.

Ha ezeket az általános tüneteket látja a gazdi kedvencén, de ezekkel együtt felmerül a gyanú a szőlőfogyasztásra, rögtön állatorvoshoz kell fordulni. 24-72 óra elteltével feltűnően kevesebb vizeletet ürít a kutya, majd legvégül a visszafordíthatatlan vesekárosodás miatt már nem termelődik vizelet. Ha ebbe a súlyos, úgynevezett anuriás állapotba kerül a kutya, a gyógyulási esélyei már nagyon rosszak.

A szőlő vagy mazsola elfogyasztása után a lehető legrövidebb időn belül állatorvoshoz kell vinni a kutyát, mert ilyenkor még segíthet a hánytatás, illetve aktív szén gyomorba juttatása. Ha már kialakulnak a fentebb részletezett tünetek, akkor intenzív kórházi ápolásra szorul a kutya, de sajnos még a legodaadóbb gondoskodás mellett is igen rossz a kórjóslat.

Kutya Xilit mérgezés

A magyarul nyírfacukorként is ismert édesítőszer az alacsony glikémiás indexe miatt egyre elterjedtebb, hiszen cukorbeteg emberek is bátran fogyaszthatják. Egyre több süteménybe kerül bele, mert kevesebb kalóriát tartalmaz. Más kémiai szerkezetű, mint a kristálycukor vagy szőlőcukor, emiatt a fogaink számára is kedvezőbb. Csökkentheti emberekben a fogszuvasodás kialakulásának esélyét, emiatt az úgynevezett cukormentes rágók alapanyaga lett.

Xilit avagy nyírfacukor mérgezés a kutyák esetében

Az édes íz miatt a kutyák a veszélyeztetett csoport, viszont xilit esetében más fajokban (pl. macskákban) még nem tudták bizonyítani a mérgező hatást. Az elfogyasztott xilit mennyiségétől függően a kutya szervezetében inzulin szabadul fel, ami a vércukorszint csökkenését okozza. Nagyobb adag xilit elfogyasztása súlyos májkárosító hatással is bír.

A xilit mérgező mennyisége, amikor már tüneteket észlelhetünk a kutyán 75-100 mg/ttkg. Például egy 12 adagos diétás torta sütéséhez 8 dkg xilitet használunk, ekkor az egész tortában 80000 mg kutyák számára mérgező xilit van. Ha egy 10 kilós tacskó megeszik ebből egy szeletet, már bőven túllépte azt az elfogyasztott mennyiséget, ami neki panaszokat okozhat.

A xilit tartalmú sütemény elfogyasztása után fél órával már kialakulhatnak a tünetek. Ha xilit tartalmú rágógumit evett az állat, akkor később alakulnak ki, 12-18 óra után, mert a rágóban kötött formában található ez a vegyület. Az alacsony vércukorszint jellegzetes tüneteit vehetjük ilyenkor észre: hányás, gyengeség, támolygás, görcsroham, végül kómás állapot is beállhat.

A májkárosító hatást hosszabb távon lehet észrevenni: bágyadtság, hányás, sárgaság, véralvadási zavarok.

Amíg nem mutat tüneteket a kutya, de biztos, hogy xilites ennivalót fogyasztott, állatorvosnál hánytatással lehet segíteni rajta. Az aktív szén sajnos nem köti meg a xilitet a gyomorban, tehát ezt nem érdemes adni.

Ha azonnal kezelést kap az állat, jók a kilátások a gyógyulásra, viszont folyamatos kórházi megfigyelés és gyakori vércukorszint kontroll szükséges az első néhány napban.

Ha hasznosnak találtad a cikket, oszd meg a többi kutyás ismerősöddel is Facebook bejegyzésünket. Köszönjük!

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!