Vizsla betegségek

2024. május 16.

A vizslák nagyon energikus, intelligens, hűséges társak és kiváló vadászkutyák. Magyarországon a tíz legkedveltebb kutyafajta között vannak, főleg a magyar vizsla.

Azonban a kevés foglalkozás és mozgatás hajlamossá teszi őket például az elhízásra. Egyéb örökletes betegségek is előfordulnak vizsláknál, ilyen a progresszív retina atrófia, zöldhályog, idiopathikus epilepszia és egy vérzékenységi rendellenesség (Von Willebrand-betegség). Ezenkívül hajlamosak lehetnek a csípőízületi diszpláziára, hypothyreosisra, a daganatos (pl.lymphoma) és immun mediált betegségekre. A következőkben ezekről a betegségekről lesz részletesebben szó.

Vizsla betegségek

Szemészeti problémák

Zöldhályog (Glaucoma)

Glaukómának vagy zöldhályognak nevezzük, amikor a szem belső nyomása a megemelkedik. Vizslában ez az örökletes szembetegség (primer glaukóma) 6-9 éves korban jelenik meg. Az enyhe szemnyomás emelkedés hosszútávon károsítja a retinát és a látást, akut esetben a hirtelen kialakuló, nagyon magas szemnyomás pedig órák, napok alatt vaksághoz vezet.

Részletesen a glaukómáról: Glaukóma avagy zöld hályog

Befelé forduló szemhéj (Entrópium)

Habár a vizsláknak általában nincs hosszú szőrük, az alsó szemhéj befele fordulásával a szemhéj szőrei folyamatosan hozzáérnek a szemfelszínhez és ezzel komoly szemfelszíni irritációt, gyulladást és fekélyt okoznak. Az öröklött entropium már 5-6 hónapos korban szemtüneteket tud okozni.

Felnőtt korban szemhéjplasztikával gyógylezelhető, kölyök korban egyéb módszerekkel csökkenthető a szőrszálak által kiváltott irritáció.

További információk az entrópiumról: Entropium és ectropium – Szemhéj rendellenességek

Szürkehályog (Cataracta)

A szemlencse örökletes vagy szerzett úton elhomályosodik, ilyenkor fokális fénnyel megvilágítva fehéresnek tűnik (normálisan teljesen áttetsző). Ez egy progresszív szembetegség, gyógykezelése csak műtéttel lehetséges. Vizslákban még nem ismert, hogy melyik génhez kötött az öröklődése, éppen ezért nagyon fontos a szülőket tenyésztésbe vétel előtt szemészeti szűrővizsgálatra elvinni.

A szürkehályog kialakulásáról, következményeiről és kezelési lehetőségeiről itt olvashatsz: Kutya szürkehályog okai és tünetei (1. rész)

weimari vizsla

Progresszív Retina Atrófia (PRA)

Egy elég gyakori öröklödő retinabetegség vizslákban, habár még nincs rá genetikai teszt. A retina progresszív sorvadása fokozatos látásvesztéssel majd vaksággal jár. Akár kölyökkorban (4-6 hónapos) vagy fiatal felnőtt korban (2-6 éves) okoz tüneteket:

• gyenge éjszakai, majd a kór előrehaladtával gyenge nappali látás
• látásvesztés
• mindkét pupilla tág, fényre rosszul reagál
• szürkehályog
A PRA-ról további tudnivalók itt: Retina - kutyaszemészet

A leggyakoribb belgyógyászati problémák

Az alábbiak a leggyakoribbak: elhízás, a pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) és egy ritka véralvadási rendellenesség (Von Willebrand-betegség).

Elhízás

A vizsla egy vadászkutya fajta, ezért rengeteg mozgásra van szüksége.  Ha valaki nem munkakutyaként neveli és nem tudja kielégíteni a mozgásigényét, akkor hajlamos lehet az elhízásra. A túlsúly számos egészségügyi problémához vezethet, pl: ízületi problémák, szívbetegség, cukorbetegség, emésztési zavarok stb.

Magyar vizsla

Pajzsmirigy alul működés (Hypothyreosis)

A pajzsmirigy alulműködés során a szervezet anyagcseréje zavart szenved és lassulni kezd. A pajzsmirigy hormonszintje ilyenkor lecsökken, ami számos tünethez vezet:

  • elhízás
  • letargia
  • szőrhullás
  • bőrpigmentáció
  • fülgyulladás, bőrgyulladás

Vérvétellel könnyen lehet diagnosztizálni, és életen át tartó hormon kiegészítő terápiával a tüneteket jól lehet kezelni.

A hypothyreosisról részletes cikket találsz ezen a linken: Pajzsmirigy alulműködés kisállatokban

Von Willebrand-betegség

Egy ritka vérzékenységgel járó rendellenesség, ami egy véralvadási faktor genetikai hiánya miatt alakul ki emberekben és kutyában is. Komoly véralvadási zavar alakuk ki, amely a különböző testrészeken, szervben vérzést okoz. Általában nem jár olyan klinikai tünettel, ami gyanút keltene, legtöbbször csak akkor derül ki a betegség, ha a vért vesznek az állattól, vagy vérzéssel járó beavatkozára kerül a sor.

Idegrendszeri problémák

Epilepszia (Epilepsia)

Az az idegrendszert érintő betegség rohamokat okoz az agyban zajló kóros folyamatok miatt. Emellett az ismeretlen oktanú, úgynevezett idiopathikus epilepszia viszonylag gyakran genetikailag öröklődik kutyákban, magyar vizslában ezt kutatások igazolták.

A betegségben szenvedő vizsla kutyákban fél éves és 3 éves kor között enyhébb tünetek jelentkeznek kisebb rohamok, láb remegés, fokozott nyálzás, meredt tekintet, kitágult pupilla formájában.

Tablettás kezeléssel általában jól kezelhető betegségről van szó, és rendszeres kontroll vizsgálatokkal hosszú életet is élhetnek ezek az állatok.

Német vizsla

Ortopédiai betegsége

Csípőízületi diszplázia (Dysplasia coxae)

A csípőízületet alkotó combcsont ízületi feje nem jól illeszkedik be a medencecsont ízületi vápájába, ez pedig ízületi ficamot okoz. Hosszútávon ízületgyulladással, porckopással és nagy fájdalommal jár. A klinikai tüneteket, azaz sántaságot és mozgászavart mutató diszpláziás kutyákat műtéttel lehet kezelni.

Daganatos betegségek

Limfóma (Lymphoma)

Ez a fajta sajnos kb. 10-20 %-ban érintett lymphomával, ami a nyiroksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. A betegség a főbb nyirokszerveket érinti, elsősorban a nyirokcsomókat, csontvelőt és a lépet. A tünetek attól függően melyik szervrendszert érinti a daganatos elváltozás, lehet hányás, hasmenés, étvágytalanság, fogyás, légzési nehézsségek stb.

A lymphomáról bővebb leírás: Lymphoma kutyákban

Egyéb daganat típusok, amikre hajlamosak lehetnek:

  • haemangiocarcinoma
  • jóindulatú melanocytoma
  • mastocytoma

Immun mediált betegségek

És végül, de nem utolsó sorban az autoimmun bőrbetegség, ízületgyulladás, bélbetegség, izomgyulladás és vérképzési zavar is gyakrabban fordul elő ebben a fajtában.

Rövidszőrű magyar vizsla

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!