Új cica érkezése otthonunkba

2024. május 06.

Gondolkodsz azon, hogy új cicát fogadsz örökbe? Akkor mindenképpen olvasd el cikkünket, mert attól függően hogy honnan jön a cica, neked is más és más feladataid lesznek az első időszakban.

Egy négylábú társ érkezése mindig izgalommal és boldogsággal jár. Arról, hogy milyen előkészületeket érdemes tenni, ha egy kiskutyával bővül a család, egyik cikkünkben már olvashattál. Viszont mit kell tennünk akkor, ha új macska érkezik otthonunkba? Mi a teendő, ha már van egy cicusunk és mi akkor, ha a kis jövevény lesz az első?

Elsődlegesen azt kell átgondolnunk, hogy leendő cicánk tenyésztőtől lesz-e vásárolva, menhelyről lesz-e örökbe fogadva vagy az utcán találtuk és onnan mentettük-e meg.

Tenyésztőtől ...

Ha tenyésztőtől vásároljuk kiskedvencünket, általában chippelve, első oltásaival beoltva és vírusmentesen vihetjük haza az új családtagot. Ebben az esetben nekünk azt kell figyelni, hogy mikor esedékes a következő védőoltás.

Ha a cica tenyésztőtől jön

Menhelyről ...

Ha menhelyről fogadunk örökbe, a legtöbb esetben náluk is a fent említett „csomaggal” lesz a miénk a cica. Viszont, mivel az állatmentők rengeteg esetben kóbor/utcai cicákat mentenek, az állatkák sokszor sajnos vírus fertőzöttek (macska AIDS avagy FIV és a leukózis, azaz FeLV). Erről a leendő gazdit megfelelően tájékoztatják és elmondják, hogy mik a betegség vele járói, mikre kell a jövőben oda figyelni.

Tenyészetből és menhelyből az esetek nagy többségében ivartalanítási kötelezettséggel lehet miénk a cicus. Ez annyit jelent, hogy amint a kisállat eléri azt az életkort, hogy ivartalanítható, nekünk kötelességünk Őt elvinni a műtétre. (Erről az örökbe adó szervezet álltalában visszaigazolást kér, hogy ez megtörtént.)

Ők egyébként a „kötelező kapcsolattartást” is belefoglalhatják a szerződésbe, ami igazából csak annyit tesz, hogy néha bejelentkezünk egy-egy képpel, hogy hogy érzi magát a cicó, egy kis élménybeszámoló, aktuális helyzetjelentés egészségi állapotát tekintve stb.

Ha macska menhelyről jön

Utcáról ...

Viszont, ha utcán kóborló macskát mentenénk és vennénk magunkhoz, a fent említett összes tennivaló a mi dolgunk és felelősségünk lesz. Legfontosabb, hogy a cicát el kell vinni egy első állatorvosi vizsgálatra, ahol az állatorvos teljes körű tájékoztatást ad, milyen vizsgálatokat kell/javasolt elvégezni.

Cica az utcáról mentve

Ha Ő lesz az első cica otthonunkban:

Ha egészségileg mindent rendben látunk rajta (tehát nem váladékos az orra és/vagy a szeme, nem tüsszög, nincs hányás-, hasmenés. Eszik, iszik, játszik), akkor az oltás esedékességekor elég elvinni a cicát állatorvoshoz. Az a javaslat, hogy ha már egy hete velünk van, akkor kapjon oltást, mert ez idő alatt ki fog derüli, ha bármi immungyengesége van (legyengült immunrendszerű állatkát nem javasolt beoltani, mert az tovább gyengítheti a kis szerveztét).

Ha nem tudjuk az előéletét, hogy volt-e vérvétele, vírustesztje, akkor az első orvoshoz látogatásunk alkalmával kérhetjük, hogy készítsenek laborvizsgálatot FeLV, FIV teszttel.

Ha egy már meglévő cicához érkezne:

A fent leírtakon kívül ebben a helyzetben, amit elsődlegesen tennünk kell, az az elkülönítés. Ha a „régi” cicánknak volt vírus tesztje és minden negatív, akkor addig kell külön tartani őket, amíg az új társának is megérkezik az eredmény és az is negatív!

Ha mind a kettőjük volt már régebben tesztelve (és mindkettő negatív!), a biztonság kedvéért akkor is javasolt a kéthetes elkülönítés, karantén (nulla kontakt!). Ez a külső-belső élősködők, a felső légúti, -és emésztőrendszeri betegségek átadásának megelőzése miatt nagyon lényeges. Később fokozatosan össze lehet őket szoktatni (erről később egy másik cikkünkben olvashatsz tanácsokat).

Az ivartalanítás minden esetben javasolt. Egyrészt, ha egy ellenkező nemű ivaros macskához érkezik társnak, akkor a nem kívánt szaporulat megelőzése miatt. Másrészt az egészségügyi tényezők miatt, mivel sok betegség megelőzhető, ha ivartalanítjuk kisállatainkat.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!