A macska leukózis (FeLV) tünetei és felismerése

2024. május 31.

A macskaleukózis (FeLV) egy súlyos, de megelőzhető betegség, amely elsősorban a macskafélék immunrendszerét támadja meg. Fontos, hogy minden macskatartó tisztában legyen a fertőzés kockázataival és a megelőzés módjaival, hogy kedvenceik hosszú és egészséges életet élhessenek. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a FeLV-val kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és teendőket.

A macskák egyik méltán rettegett fertőző betegsége a macskaleukózis, más néven FeLV. Ez a Feline Leukemia Virus rövidítése.

Mi is a FeLV?

A macskafélék lassú lefolyású, krónikus vírusos betegsége, mely az immunrendszer gyengítése által számos problémára hajlamosítja az érintett állatokat. Emberekre és nem macskafélékre, például kutyákra, nyulakra és egyéb házikedvencre nem jelent veszélyt!

Hogyan fertőz?

A fertőzött állatok vérében, szövetnedveiben és nyálában lehet megtalálható maga a vírus.

Az ellenálló képessége kicsi, a beszáradás órák alatt, a fertőtlenítés pedig percek alatt ártalmatlanítja. Mivel a FeLV pozitív állat váladékaival ürül, leggyakrabban a tartós közvetlen érintkezés, együtt tartás során fertőz. Erre jó példa a közös tál használata, egymás tisztogatása, vagy akár a harapás.

Előfordulhat intrauterin fertőzés is, amikor a vemhes nőstény még a méhben átadja kölykeinek a betegséget. A fertőzött állatok kis része mutat csak panaszt, így a tünetmentes állatok is veszélyforrást jelenthetnek!

A FelV megelőzése

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

A legjobb, ha bársonytalpú barátunk vírus státuszáról mihamarabb információt szerzünk. Ha tenyésztőtől vagy menhelyről érkezik az új családtag, gyakran már rendelkezik vírus szűréssel. Ha nem ez a helyzet, érdemes a vérvizsgálattal kezdeni az állatorvosi vizsgálatok egyikén. Ha nincs másik cica a háztartásban, legkésőbb az ivartalanítást megelőző vérvétel során javasolt elvégezni a szűrést. Ha már meglévő macskánk társa lesz, el kell őket különíteni a mihamarabbi vírusteszt eredményig!

Ha megvan a negatív eredmény, fellélegezhetünk egy kicsit.

Ezt követően, ha benti cica lesz, nem fog kijárni és maximum FeLV negatív, szintén nem kijárós cicával fog találkozni, akkor nem valószínű, hogy valaha közünk lesz a betegséghez.

Ritka kivétel lehet, ha a vírusteszt elvégzésekor olyan friss volt a fertőzés, hogy az még nem mutatható ki, vagy ha magzati korban fertőzött kedvencünk jól elzárva raktározza a vírust a szervezetében, és ezért fals negatív eredményt kaptunk. A friss fertőződés kizárására 1-2 hónappal az első teszt után megismételhető a szűrővizsgálat.

Más a helyzet, ha kijárós kedvencről van szó. Ezesetben léteznek macska leukózis elleni védőoltások, azonban ezek csak a tünetek kialakulását gátolják meg, a fertőződést nem akadályozzák meg. Ezen kívül rossz hír, hogy az utóbbi időben szinte állandóan hiánytermékek az állatorvosi nagykereknél, így nagy szerencse szükséges ahhoz, hogy hozzájussunk. Ennél a vakcinánál egyébként nagyon kell figyelni, hogy a gyártó javaslatának megfelelő időközönként kapjon oltást a kisállat (évente ill. háromévente).

Sajnos egy kivételtől eltekintve a leucosis oltások az oltás helyén, akár a beadás után évekkel később rosszindulatú daganatok (Feline Injection Site Sarcoma, FISS) kialakulására hajlamosíthatnak. Ugyan a kijárós állatok sokkal nagyobb valószínűséggel fertőződnek a betegséggel, mint hogy az oltás miatt ilyen szövetszaporulat alakuljon ki, de érdemes róla tudni és feljegyezni a beadás helyeit.

Felv tünetek felismerése

Milyen tünetek utalhatnak a leukózisra?

Tudjunk meg többet a betegség lefolyásáról, és azokról a betegségekről, melyekre hajlamosíthat a vírusfertőzés:

A fertőzést követően 4-6 héttel viraemia alakul ki, azaz a vérben nagy mennyiségű vírus található meg, tehát ekkor a “legfertőzőbb” az állat. A virémia tünetei enyhék, sokszor észrevétlenek maradnak. Hőemelkedés vagy láz, bágyadtság, a nyirokcsomók duzzanata, étvágytalanság mind-mind utalhat a vírusfertőzésre.

Ezt követően legtöbbször hosszú, tünetmentes periódus következik, így ha nem volt észrevehető panasz a fertőződést követően, még mindig nem derül fény a betegségre. A panaszmentes évek során a vírus a háttérben súlyos következményeket okozhat, ezek rettentően változatosak lehetnek.

A betegek étvágytalanok, súlyuk szép lassan csökkenésnek indul, ismét hőemelkedésük vagy lázuk van. A csontvelő érintettsége miatt kialakulhat vérszegénység. A thymust érintő formánál légzési nehézség, mellűri folyadékgyülem kialakulása okozza a döntő tüneteket. Emésztő rendszert is érintheti, ekkor hányás, hasmenés, vagy éppen obstipáció (székrekedés) tűnik fel először a gazdiknak. Ezek mellett okozhat akár veseelégtelenséget, szempanaszokat, idegrendszeri tüneteket (pl bénulás), májproblémákat vagy rosszindulatú bőrt vagy bőr alatti kötőszövetet érintő szövetszaporulatokat is.

A daganatos megbetegedésben elhullott állatok ⅓-a fertőzött a vírussal. Leucosisos állatok között a leggyakoribbak például a leukémia (vér és csonvelő) és a lymphoma (nyirokcsomók és egyéb belső szervek), de egyéb, belső szerveket érintő rosszindulatú folyamat is előfordulhat.

Az immunrendszer általános gyengítése által a beteg állatok sokkal fogékonyabbak további fertőző betegségekre. Ezek között említést érdemel a FIV (macska AIDS) és FIP, a toxoplasmosis, szájüregi gyulladás, mycoplasma fertőzés, de egy “egyszerűbb” bakteriális légúti betegség is nagyobb problémát okozhat és akár tüdőgyulladássá súlyosbodhat.

FelV pozitív leukózisos macska kezelése és ápolása

A diagnózishoz vezető út

A vérből végzett vírustesztek számítanak a gold standardnak. Az első lépcsőfok az ún. ELISA vizsgálat, mely során a vírus antigént mutatjuk ki, tehát a pozitív eredménnyel rendelkező állat virémiás, a vérében a vírus megtalálható, tehát fajtársaira fertőző. Kis ismétlés, hogy a virémia a fertőzést követően 4-6 héttel alakul ki, így a vizsgálat ezt megelőzően lehet fals negatív!

Előfordul, hogy a vérben már nem található meg maga a vírus, de a tünetek alapján erős a gyanú, hogy mégis leukózisos az állat. Ekkor (vagy az ELISA megerősítésére) elérhetőek PCR vizsgálatok, melyek a vírus örökítőanyagát (vírus RNS), vagy az állat szervezetébe már beépült örökítőanyagot (provírus cDNSt) mutatják ki.

Megnagyobbodott nyirokcsomók esetében citológiás mintavétellel, csontvelő érintettség esetében pedig a csontvelő biopsziás mintavételével és szövettannal is kimutatható lehet a betegség. A különböző daganatos formákról is mintavételek által kaphatunk teljes képet.

FelV elleni védekezés cicáknál

Teendők a tünetmentes cica pozitív eredménye után

Az első és legfontosabb lépés a benti tartás, a többi macskától való elkülönítés. Így egyrészt a fertőzött állat sem adhatja át fajtársainak a vírust, másrészt ezzel megvédjük a számos további fertőződéstől, melyekkel a legyengült immunrendszere nem biztos, hogy fel tudná venni a harcot.

A vele szoros kontaktusban élő macskák tesztelése is nagyon fontos. Ha negatív cicával él együtt, annak leukózis elleni védőoltása nagyon fontos, ám ennek ellenére is előfordulhat, hogy ő is megfertőződik. Ennek két oka is van, egyrészt egy védőoltás sem ad 100%-os védelmet, másrészt ha frissen fertőződött és még nem virémiás, akkor lehet fals negatív a vérvizsgálata. Emiatt szakmailag semmiképpen sem javasolható, hogy a pozitív cica negatív társsal éljen együtt. Természetesen másik, FeLV pozitív cicával boldog társai lehetnek egymásnak.

A fertőzött állatnak jó minőségű, teljes értékű táplálást kell alkalmazni. Ezt a legjobb, ha jó minőségű kereskedelmi eleséggel biztosítjuk számára. Nyers hús etetése nem javasolt!

Az immunerősítés rendkívül fontos, hiszen az immunrendszert gyengítő hatás szinte kivétel nélkül érvényesül. Ezt egész életében, folyamatosan javasoljuk.

Akár félévente, tünetmentes esetben is javasolt fizikális és laborvizsgálat, hogy a lehetséges problémák mihamarabb felfedezésre kerüljenek.

A legkisebb panasz esetén minél hamarabb érdemes állatorvoshoz fordulni, mielőtt nagyon előrehaladott problémával állnánk szemben.

Teendők, ha panasz miatt derült ki a diagnózis

Mint a tüneteknél vázoltuk, rengeteg verzióban törhet borsot az orrunk alá a betegség, nyilván ennek megfelelően mindegyiket annak megfelelően kell kezelnünk. Sokszor a legyengült immunrendszer és a fokozott fogékonyság miatti másodlagos fertőzések kezelése jelent kihívást.

Pont a panaszok sokszínűsége miatt nem lehet egy konkrét kezelést említeni. A teljesség igénye nélkül felmerülhetnek antibiotikumos kezelések, különböző immunerősítők, a daganatoknak megfelelően kemoterápia vagy szteroid terápia, műtét, stb.

Végezetül egy kis összegzés: a pozitív FeLV teszt nem halálos ítélet!

Mint már említettük, a vírusfertőzött cicák bizonyos hányada mutat csak panaszt. Minél hamarabb tudomást szerzünk a vírus jelenlétéről, annál nagyobb esély van rá, hogy a megfelelő tartásmód mellett hosszú és boldog életet tudunk kedvencünk részére biztosítani.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!