Mérgező otthoni gyógyszerek kutyáknak és cicáknak 1. rész

2018. május 16.

A háztartások többségében megtalálható több típusú gyógyszer, vitamin, táplálékkiegészítő - melyek emberek számára hasznosak és semmiféle veszélyt nem jelentenek, de ugyanezek a szerek a háziállataink számára komoly veszélyforrást jelentenek.

A társállatként tartott kutyák, macskák sajnos otthon is ki vannak téve különböző veszélyeknek. Ezeknek általában saját falánkságuk az oka, illetve gyakran a gazdi tájékozatlansága.

Minden háztartásban megtalálhatóak az embereknek készült alapvető gyógyszerek, vitaminok, táplálék kiegészítők. Ha ezek nincsenek megfelelően elzárva, kedvencünk könnyen kiszolgálja magát belőlük, nyilván a betegtájékoztató alapos átolvasása nélkül.

A gazdiknak arról is tájékozódniuk kell, hogy ha otthon „sürgősségi esetben” szeretnének segíteni kedvencükön, mit szabad és mit nem szabad adni nekik.

Nem szteroid gyulladáscsökkentők

A nem szteroid típusú gyulladáscsökkentőket emberekben és állatokban is széles körben használjuk láz- és fájdalomcsillapításra. Azonban fontos tudni, hogy a különféle hatóanyagok máshogy hatnak bennünk, mint a kutyákban, macskákban.

Gyakori jelenség, hogy a lelkiismeretes gazdi, amikor kedvencén valami fájdalmat észlel, gyorsan ad neki egy szemet a bevált fájdalomcsillapítójából. Ezután ha az állat elkerül állatorvoshoz, jobbik esetben már nem mutat fájdalmat (és nem is tudja elmondani, hogy korábban melyik része fájt és mennyire), így sajnos nem nagyon lehet kideríteni a probléma okát, vagy rosszabb esetben a nem megfelelően alkalmazott gyógyszer hatásait látjuk, és ezekkel kell küzdenünk.

Fontos még azt is mérlegelni, hogy az embereknek szánt, patikában kapható fájdalomcsillapító tabletták olyan mennyiségben tartalmazzák a hatóanyagot, amit egy 60-80 kilogrammos testnek szántak.

Ehhez képest egy macska átlagosan 4-6 kg, a kutyák pedig fajtától függően kisebbek (2-5 kg) nagyobbak (25-40 kg) lehetnek. A körültekintően kiválasztott gyógyszert is nagyon pici darabkákra kéne tördelni, hogy az a kedvenc állatnak megfelelő mennyiségű hatóanyagot tartalmazzon.

Ha egy állat mérgező mennyiségű nem szteroid gyulladáscsökkentőt fogyasztott el, minél hamarabb állatorvoshoz kell juttatni, ahol először hánytatással, aktív szén beadással lehet rajta segíteni. Ha már régebben ette meg a gyógyszert, és a hánytatás már nem segít, akkor infúziós terápia és a gyomor nyálkahártyájának védelme mellett a veseparamétereket is fontos kontrollálni. Mint minden esetben, itt is minél hamarabb kap az állat szakszerű ellátást, annál jobbak az esélyei a gyógyulásra.

Kutyák számára mérgező gyógyszerek

Ibuprofen

Ez a hatóanyag kutyáknak szájon át adva gyorsan felszívódik, ha táplálékkal együtt veszik fel, akkor valamivel lassabban. Hosszú távon adva még az alacsony dózis is gyomorfekélyt, perforációt, gyomor- és bélvérzést, vesekárosodást okozhat. Néha idegrendszeri tünetek, szívritmus zavar is jelentkezik.

Az egyszerre elfogyasztott nagyobb mennyiség (100-125 mg/kg) hányást, hasmenést, hasfájást, étvágytalanságot okoz. 175-300 mg/kg adagnál vesekárosodás jelentkezik, 400 mg/kg felett idegrendszeri tüneteket tapasztalhatunk, 600 mg/kg pedig halálos lehet. Az embereknek szánt különböző fájdalomcsillapító tabletták egyenként 200-400 mg ibuprofent tartalmaznak. Tehát egy 10 kilós kutya 3-6 tabletta egyidejű bevétele esetén (pl. ellopja a doboznyi gyógyszert) mutathat panaszokat, de ha akár csak egy tablettát is kap jószándékból, az is jóval meghaladja a neki megfelelő hatóanyag mennyiséget.

A macskák különösen érzékenyek az ibuprofenre, mert a szervezetükben csökkent mértékű ennek a hatóanyagnak az enzimes lebontása. A kutyáknál részletezett adagok fele is elég, hogy a cicáknak panaszokat okozzon. Ezt súlyosbítja még a macskák átlagosan kisebb testtömege is.

A görényekben hasonló a mérgező dózis, mint kutyáknál, viszont ennél az állatfajnál minden esetben súlyosabb tünetekre kell számítanunk.

Acetilszalicilsav

Az acetilszalicilsav a gyomorból, vékonybélből szívódik fel, de egyes készítmények külsőleg alkalmazva is hatékonyak lehetnek. Az embereknek szánt fájdalomcsillapító tabletták átlagosan 500 mg hatóanyag tartalommal készülnek, illetve léteznek alacsony dózisú készítmények, melyek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére szedhetők.

A kutyák jobban tolerálják ezt a hatóanyagot, 500 mg/kg dózis (vagyis 10 kilós kutyának 10 tabletta egyidejű elfogyasztása) okoz tüneteket.

Macskáknak viszont már kétszer fél tabletta (500 mg/macska) is halálos lehet. Mérgezés esetén az állat levertté válik, lázas, légzése szapora lesz.

Gyomorirritáció miatt fekély is kialakulhat, májelhalás, megnövekedett vérzési idő is tapasztalható. Súlyos esetben rohamok, kómás állapot is bekövetkezhet.

Naproxén

A naproxén szintén a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik, embereknek külsőleg alkalmazandó gélt, valamint szájon át szedhető tablettát is készítenek. A tabletták 250-500 mg hatóanyagot tartalmaznak.

Kutyáknak hosszabb idejű, vagy nagyobb dózisú adagolás esetén hasfájás, hányás, fekélyek a gyomorban és bélben, illetve sötétebb bélsár jelentkezhet. Ha a kutya egyszerre nagyobb mennyiséget fogyaszt, akkor akut mérgezés lép fel.

Macskák erre a hatóanyagra is érzékenyebbek, már kisebb elfogyasztott mennyiségtől is súlyosabb tüneteket mutatnak.

Diklofenák

Ez a hatóanyag külsőleg használatos fájdalomcsillapító gélekben is megtalálható, valamint 25-50-100 mg kiszerelésű tabletták, drazsék készülnek belőle. Kutyákban a medián halálos adag (LD50) 59 mg/kg. Ez az a dózis, amitől kísérleti körülmények között az állatok fele egy napon belül elpusztul. Közepes méretű kutya számára akár egy tabletta elfogyasztása is végzetes lehet. A gél formátumnál érdemes még arra is figyelni, hogy ha a gazdi bekeni vele a fájós testrészét, utána nem szabad hagyni, hogy a kutya vagy cica azt onnan puszta kedvességből lenyalogassa. Állatoknak bizonyos esetekben diklofenák tartalmú szemcsepp adható, de szem panaszok gyanúja esetén mindenképpen egyeztetni kell szakorvossal!

Paracetamol

A paracetamolt eltérő hatásmechanizmusa miatt nem sorolják a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé, bár felhasználási területe nagyjából egyezik azokkal. Emberekben jó lázcsillapító hatású, emellett viszont, ellentétben a korábban felsorolt gyógyszerekkel, nincs gyomor nyálkahártya károsító hatása, ezért nem okoz gyomorfekélyt. Általában 500 mg hatóanyag tartalmú tabletták kaphatók.

A macskák erre a hatóanyagra is nagyon érzékenyek, nem tudják megfelelően lebontani, és bennük mérgező lebomlási termékek keletkeznek. A paracetamol mérgező adagja 10-40 mg/kg, tehát egy átlagos 4 kilós macska, ha csak egy tablettát is elfogyaszt véletlenül, már bőven túllépte a számára mérgező dózist.

Macskák számára veszélyes gyógyszerek

Kutyákban 100 mg/kg paracetamol (pl. 5 kilós kiskutyának 1 tabletta!) egyidejű elfogyasztása után láthatóak az akut mérgezés tünetei. Az egyik legfőbb mérgezési tünet a májkárosító hatás, emiatt sárgaság, hányás, pofa- és mancs ödéma lép fel, melyeket súlyos esetben gyakran elhullás követ. Kutyákban a májkárosodás 1-2 nap után vehető észre.

Ha már beteg a kutya

Paracetamol mérgezés állhat a száraz szem betegség (keratoconjuctivitus sicca) hátterében is. Erről a betegségről itt olvashatnak részletesebben: 1/2Kutya és macska szemészet 

Mérgező mennyiségű paracetamol elfogyasztása úgynevezett methemoglobinaemiát okozhat. Ez az az állapot, amikor a vérben az oxigén szállítását végző hemoglobin rendellenes formája kerül túlsúlyba, és emiatt a szövetekben általános oxigén hiány lép fel.

Macskában néhány óra alatt is kialakulhat ez a végzetes kórkép. Egy esetben emberben is leírták a methemoglobinaemiát, mely terápiás dózis bevétele után következett be. A beteget gyors orvosi beavatkozással meg tudták menteni.

Állatokban a nyálkahártya sötét, piszkosszürke színűvé válik, a légzés, szívverés szapora lesz, általános gyengeség, levertség vehető észre. Gyors állatorvosi segítség nélkül az állat a szöveti oxigén hiány miatt el is pusztulhat.

A gyógyszer elfogyasztása után rövid időn belül segíthet a hánytatás, aktív szén beadása. Emellett tüneti támogató kezelésre szorul az állat. Súlyosabb esetekben infúziós terápia, vérátömlesztés is szükséges lehet.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!