Mije fáj a betegnek?

2019. január 04.

Az alábbiakban néhány példával szeretnénk segíteni a kedves Gazdiknak, hogy könnyebben megértsék, mikor érezhet kutyájuk, cicájuk fájdalmat. Lehetőségeket ismertetünk a gyakoribb fájdalommal járó kórképek enyhítésére, megoldására.

Az állatorvosok egyik fontos feladata a kis kedvencek fájdalmának minimalizálása, csillapítása. Legtöbbször ez a gazdik kívánsága is, hiszen senki sem akarja, hogy az állata szenvedjen.

A fájdalom csillapítása mind a humán, mind az állatorvosi vonalon is hatalmas terület.

A jogszabályok szerint „Az állaton minden olyan beavatkozást el kell végezni, amelynek elmulasztása az állat fájdalmát, szenvedését idézi elő, az állatnak sérülést okoz, vagy az állat károsodásához vezet.” (2011. évi CLVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény módosításáról)

A fájdalom csillapításának módját több tényező is befolyásolja:

  • milyen kiváltó oka van a fájdalomnak és az milyen mértékű
  • az állat kórházi ellátásban részesül, vagy otthon lábadozik
  • az állat mennyire együttműködő a gyógyszer beadással, és a gazdi mennyire elszánt
  • a szükséges idő, amíg az állat fájdalomcsillapításra szorul
  • van-e az adott állatnak régebb óta fennálló más betegsége

 

Sérülések

A fájdalom leggyakoribb okai a különféle balesetek miatt kialakuló sérülések, mint például, csonttörés, egy ínszalag elszakadása, sérülése. Ezekre gyakran gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító gyógyszereket adunk, melyek csökkentik a duzzanatot és a szövetek gyulladását.

Az ember gyógyászatban gyakran használt ibuprofen és paracetamol típusú gyulladáscsökkentőket állatokban nem ajánlott használni, mivel ezek esetenként súlyos mérgezési tüneteket is okozhatnak házi kedvenceinkben. Ezekről bővebben itt olvashatnak: 1/2Mérgező otthoni gyógyszerek kutyáknak és cicáknak 1. rész

Léteznek biztonságosan használható, direkt állatokra törzskönyvezett fájdalomcsillapítók, a legtöbb sérülés okozta fájdalomnál ezek alkalmasak a kezelésre.

Sérült lábú kutya a rendelőben

Műtétek

Fontos figyelembe venni, hogy a műtétek során a kutyákat, cicákat sajnos fájdalom éri. A műtét jellegétől függően ez mérsékelt (pl. bőrbiopszia mintavétel) vagy akár súlyos (pl csonttörés műtéti megoldása) is lehet.

Az állatok jóllétének érdekében műtéti beavatkozást teljes anesztézia mellett végzünk. Ilyenkor az állat nincs tudatánál és nem érez fájdalmat. Az erősebb fájdalomcsillapítók legtöbbször csak injekciós készítményként érhetők el, ezért csak rendelői/ állatkórházi körülmények között alkalmazhatók.

Kombinált gyógykezelés

A fájdalomcsillapító gyógyszerek kombinálása a legtöbb esetben sokkal hatékonyabb, mint ha csak egyféle szert használnánk. A műtétek során is többféle szert alkalmazunk (perioperatív fájdalomcsillapítás), hogy minimalizáljuk az állat szervezetét érő stresszt.

  • nyugtató, altató hatású szerek a beavatkozás ideje alatt
  • erőteljes fájdalomcsillapítók a műtét során és ébredéskor
  • gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók műtét után, melyeket néhány napig otthon is kell adni az állatnak
  • szükség esetén további fájdalomcsillapítók a műtét utáni kontroll vizsgálatok alkalmával

 

Sebgyógyulás

Sérülések vagy műtétek után ha az állat megfelelő fájdalomcsillapító gyógyszert kap, éles fájdalmat nem érez. A sebek gyógyulása során húzódó, viszkető, kellemetlen érzése lehet, melyet helyileg esetleg hámosító kenőcsökkel kiküszöbölhetünk. Ezek a lehetőségek függnek a sérülés típusától is. Ezt a viszkető érzést a kutyák, cicák úgy próbálják megoldani, hogy az érintett területet vakarják, nyalogatják. Sajnos ez nagyban lassítja a gyógyulást. A sebek piszkálásának megakadályozásáról bővebben itt olvashatnak: 1/2Kutyák és macskák műtét utáni sebvédelme

Fogfájás

Ahogy az embereknél, úgy állatoknál is előfordulnak fogászati problémák. Bár a tejfogak maradó fogakra cserélése általában fel sem tűnik sem az állatnak, sem a gazdinak, vannak olyan betegségek, amelyek kis kedvenceinknél is jelentős fájdalommal járnak.

A fájdalomcsillapító gyógyszerek rövid távon hatásosak lehetnek, de a valódi megoldást általában a beteg (fájdalmas, elhalt) fog eltávolítása jelenti.

Nagyon fontos figyelmet fordítani a fogászati problémák megelőzésére! Léteznek kutyák, cicák számára fogtisztító rágókák, táplálékkiegészítők, vagy akár megkísérelhetjük otthon a fogmosást is állatok számára készült fogkefével!

Ízületgyulladás

Kutyákban és macskákban is előfordul (főleg idősebb korban) az ízületek krónikus gyulladása miatt kialakuló, ún. arthrosis. Ez az állapot állandó fájdalommal jár, ezért hosszan tartó fájdalomcsillapító kúrát igényel.

Az elhízott állatokat mindenképpen ajánlott diétáztatni, mivel a súlyfelesleg plusz terhelést jelent az egyébként is beteg ízületeknek. A gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók a leggyakrabban használt gyógyszerek (szájon át adható folyadék vagy tabletta formában), ezek jelentős javulást hozhatnak az állat életminőségére nézve.

Cica arthritis

Hosszú távú gyógykezelés

Bár a hosszan tartó fájdalomcsillapító kezelés javítja a krónikus fájdalommal járó betegségben szenvedő állatok életminőségét, ezeket a gyógyszereket szorosan követni kell (javulás esetén se függesszük fel adásukat!), ezért rendszeres állatorvosi kontroll vizsgálatok során ellenőrizni kell mind a hatékonyságukat, mind a lehetséges mellékhatások kialakulását.

Minden esetben csak az állatorvos utasításai szerint adjunk fájdalomcsillapítót az állatnak, és csak a megbeszélt időtartamig gyógyszerezzük őket. Ha a gyógyszer adása alatt bármi rendelleneset tapasztalunk otthon, minél előbb ki kell vizsgálni a háttérben megbújó betegségeket, gyógyszer mellékhatásokat.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!