Uszkár betegségek

2024. május 12.

Vakság, csípőficam, mellékvese-rendellenességek - ez csak néhány az uszkárokra leselkedő betegségek közül. Készülj fel a kockázatokra részletes cikkünk segítségével!

Az uszkárok különlegesen intelligens, atletikus és rendkívül népszerű kutyafajták. Ugyan több méretben is találkozhatunk velük, közös tulajdonságuk, hogy különlegesen intelligensek, atletikusak és nagyon népszerűek. Toy és törpe képviselőiket sokan ölebeknek képzelik, ám ők is méltó utódjaik a vadászkutya ősöknek.

Azonban sajnos több örökletes betegség is gyakrabban jelentkezik ezen fajták esetében. A következő cikkben az uszkárokra jellemző leggyakoribb egészségügyi problémákat gyűjtöttük össze, hogy a gazdikat felkészítsük ezek felismerésére és kezelésére.

Az időben felismert betegségek sok esetben jól kezelhetők, így kedvenceink egészségesek és aktívak maradhatnak.

Törpe uszkár betegségek

Szemészet

PRA/ Progresszív retina atrófia

A fokozatos látásromlást majd vakságot a szemben lévő ideghártya fokozatos sorvadása okozza. Egyelőre nem áll rendelkezésünkre gyógymód, ám az örökletes elváltozásra genetikai szűrés elérhető, melyet tenyészállatok esetében javasolt elvégezni.

szürkehályog/cataracta

A szemlencse szürkülésével, részleges vagy teljes elhomályosodásáva járó betegség előfordulhat önálló elváltozásként örökletesen, illetve cukorbetegség következtében is. Belgyógyászati kivizsgálást és speciális szemvizsgálatokat követően rendelőnkben is elérhető az egyetlen, műtéti megoldás. A betegségről bővebben itt olvashatsz: A szürkehályog okai és tünetei (1. rész)

Ortopédia

Patella-luxatio

Az érintett hátsó végtag sántasága vagy kímélése esetén gondolnunk kell erre a térdkalács ficamra. Ortopédiai vizsgálat alapján súlyossága különböző stádiumokba sorolható, ennek megfelelően eltérő a kezelési javaslat is, mely táplálékkiegészítők és fizioterápia mellett akár műtétet is jelenthet. Mivel a hajlam örökletes, így akár mindkét hátsó végtagot is érintheti.

Perthes-kór

Fiatal korú kedvencünk fájdalmas csípőtájéka, bágyadtsága és sántítása utalhat az örökletes, combcsontfejet érintő betegségre. A betegség mindenképp műtéti indikációt jelent.

Diszplázia

Akkor beszélünk a betegségről, ha az ízületet alkotó csontvégek illeszkedése rendellenes módon történik. Ez az örökletes probléma gyakrabban érinti a csípőt, de a könyöknél is okozhat problémát. Ortopédiai ellátást igényel, előrehaladottabb esetben súlyos következményekkel járhat, ilyenek a porckopás, sántaság, ízületi gyulladás, fájdalom vagy akár a ficam is.

uszkár betegségek

Belgyógyászat

Gyomorcsavar

Ugyan a gyomorcsavar hírhedten a nagytestű kutyák betegsége, az uszkároknál mégis mérettől függetlenül említést érdemel a mély mellkasuk miatt. Gyorsan kialakuló, életet veszélyeztető állapot léphet fel, melynek megoldása késlekedést nem tűr, mihamarabbi műtéti ellátást igényel. Hirtelen fellépő rosszullét, fájdalmas, felpuffadt has, gyakori hányás rövid időn belül az eleség elfogyasztása után mindmind utalhat a problémára. A baj elkerülése érdekében napi kétszeri etetés, és az evés utáni játék elkerülése, nyugodt pihenés a megoldás.

Pajzsmirigy alulműködés / Hypothyreosis

Jellemzően a középkorú vagy idősebb állatok endokrinológiai betegsége. A csökkent pajzsmirigyhormon termelés okozhat bágyadtságot, az aktivitás csökkenését, aluszékonyságot, a melegebb helyek keresését, változatlan táplálkikozási szokások mellett jelentkező hízást, fénytelen és ritkuló szőrzetet, szomorú/apatikus arckifejezést. Gyanú esetén egy széleskörű laborvizsgálattal juthatunk diagnózishoz, melyet követően megkezdődhet az élethosszig tartó gyógyszeres terápia. A pajzsmirigy alulműködéséről írtunk cikket korábban.

Addison-kór

További endokrinológiai betegség is előfordulhat náluk örökletesen. A mellékvese csökkent működésére izomgyengeség, letargia, hasi diszkomfort, hányás, hasmenés, a szőrzet ritkulása, fokozott vízfogyasztás és vizelés utalhat. A kezdeti enyhébb tünetek fiatal kortól jelentkezhetnek, majd fokozatosan súlyosbodva akár életveszélyes állapot, azaz Addison-krízis is kialakulhat az elektrolitháztatás felborulása miatt, mely sürgősségi ellátást igénylő állapot. A betegségre egy rutin laborvizsgálat utalhat, a pontos diagnózishoz azonban egy speciális stimulációs vérvizsgálat szükséges, melyet követően megkezdődhet az élethosszig tartó kezelés.

Cushing-kór

Sajnos a mellékvese alulműködése mellett annak túlműködése is gyakran okoz gondot az uszkárok háza táján. A középkorú-idős kedvenceknél előforduló fokozott vízivás és vizelés, extrém étvágy, körteformájú has, az izmok sorvadása, a bőr megvékonyodása mind utalhat a betegségre. Egy rutin laborvizsgálat felveti a betegség gyanúját, hasi ultrahang és speciális laborvizgsálatok pedig megadják a pontos diagnózist, mely alapján megkezdődhet a beteg kezelése.

Portoszisztémás-sönt (PSS)

A miniatűr uszkároknál előfordulhat a májnál lévő érhálózat rendellenessége, mely egy örökletes és veleszületett ártalom. A májat elkerülve a vér nem “méregtelenítődik”, így a szervezetben feldúsuló toxinok gondot okozhatnak.

Az érintett állatok gyengén izmoltak, alulfejlettek, csendesek, aktivitásuk csökkent alomtársaikhoz képest, súlyos esetben idegrendszeri tüneteket is produkálhatnak. Laborvizsgálat és a tünetek felkelthetik a betegség gyanúját, de speciális (színes doppler) ultrahang szükséges a diagnózishoz, mely egy összetett műtéti beavatkozással kezelhető.

Uszkár a fűben

Fogkő, fogászati betegségek

Nem örökletes, de gyakori probléma a fogkövesség és a következményes fogászati betegségek kialakulása. A legjobb, ha a fogkő keletkezését lassító praktikákkal megelőzzük a problémát, illetve ha már kialakult a fogkövesség, még a súlyos állapot előtt annak eltávolítására jelentkezünk. Ha már megtörtént a baj, és erőteljes bűz árad kedvencünk pofijából, súlyos fogkövesség és ínygyulladás áll fent, esetleg már rágni se szeretne, inkább nem is eszik, mihamarabbi fogászati ellátás szükséges.

Epilepszia

Az epilepszia a közhiedelemmel ellentétben nem egyenlő a görcsrohamokkal, ennél sajnos sokkal bonyolultabb betegség, nagyon változatos tüneteket okozhat. Az uszkárok esetében gyakrabban fordul elő a primer epilepszia, melynek első tünetei jellemzően 5 éves kor alatt tapasztalhatóak, ezeket az agykéreg idegsejtjeinek izgalma okozza.

A teljes test rángása mellett fejremegés, körmozgás, légykapkodás, hallucináció, nyelvöltögetés és tárgyak nyalogatása is utalhat a betegségre, ám a viselkedés teljes megváltozása is jelentkezhet. Gyanú esetén a teljeskörű belgyógyászati kivizsgálást követően szakirányú ellátás javasolt, mellyel szerencsés esetben teljes értékű életet élhet a kisállat.

Allergia

A fokozott vakarózás, tappancsok nyalogatása, visszatérő fülgyulladás és bűzmirigy problémák utalhatnak az allergiás megbetegedésre. Eleségallergia esetében a bőrtünetek mellé hányás-hasmenés is csatlakozhat. A pontos diagnózishoz kizárásos módszerrel juthatunk hozzá.

Sebaceus Adenitis

A gócos faggyúmirigy gyulladás egy örökletes bőrbetegség, mely leginkébb a közép uszkárokat érintheti. A fiatal korban (1-5év) jelentkező bőrbetegség szisztémás tünetet nem okoz, azonban nem gyógyítható, egész életen át tartó kezelés igényel. Előfordulhat szubklinikai formában, ekkor látható panaszt nem okoz. A göndör szőr hullámossá majd egyenessé és szárazzá válhat, ezüstös hámlás és pörkök jelentkezhetnek,majd akár gyorsan az egész testre kiterjedhet a szőrzet ritkulása.

A diagnózishoz biopsziás mintavétel és szövettani vizsgálat szükséges, ennek eredménye alapján szájon át és külsőleg is szükséges a kezelést megkezdeni.

Alopecia-X

A lassan fejlődő, törzsre lokalizálódó szimmetrikus szőrhiány és hyperpigmentáció háttéroka máig sem teljesen tisztázott. Szerencsére csupán kozmetológiai probléma, szisztémás panaszt nem okoz. A súlyosabb, egész szervezetet érintő betegségek kizárása (endokrinológiai betegségek, nemi szervek daganatai) után a bőr biopsziás mintavétele és szövettan adja meg a végső diagnózist. Többféle kezelési lehetőséggel lehet próbálkozni.

A cikkünkben szereplő képeken kedves pácienseink, Puszedli és Syrius szerepelnek. Köszönjük a szuper fotókat a gazdiknak.

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!