Ki végezze a fogkőeltávolítást

2020. október 30.

Gyakran felmerülő kérdés a gazdik részéről, hogy kutyájuk fogkő eltávolítását az állatorvosra vagy pedig a kutyakozmetikusra bízzák?

Mint azt valószínűleg minden gondos állattartó tudja, kedvenceink hajlamosak a fogkövességre. Ez a bűzös szájszag mellett számos egészségügyi problémát okozhat.

Már önmagában a gyulladt fogíny is fájdalmas, ezért csökkent táplálékfelvétellel járhat. Az igazi gondot mégis az jelenti, hogy a fogköves állatok szájában hemzsegnek a baktériumok, melyek a keringés által távoli szervekben okozhatnak súlyos következményeket (pl.: szív, vese).Mindemellett alatta sorvadhat az íny, lazulhat annak fogakkal való kapcsolata, ez foghulláshoz vezethet.

Sajnos a fogkő keletkezését nem tudjuk megakadályozni, de egy kis körültekintéssel lassítható a folyamat, mellyel a szükséges eltávolítások közötti idő is meghosszabbítható.

Amennyiben kíváncsi arra, miből is áll a fogkő, hogyan alakul ki és mit tehet a mérséklése érdekében, ajánljuk a témában készült korábbi cikkünket: Fogkő

Boldog, fogkőtől mentes kutya

Fogkő eltávolítása - 2 lehetőségünk van

A már kialakult fogkő eltávolítására két lehetőség áll rendelkezésünkre.

1.) Az állatorvosok által altatásban, ultrahangos depurátorral végzett fogkőeltávolítás,
2.) valamint a kutyakozmetikusoknál elérhető, éberen, ultrahangos fogkefével történő tisztítás.

Ahhoz, hogy a kettő közti különbséget éreztessük, kicsit mélyebbre kell ásnunk magunkat a témában. 

A látható fogkő csupán a „jéghegy csúcsa”. Az ultrahangos fogkefével ugyan esztétikailag javítunk a helyzeten, valamint a bűzös szájszag is mérséklődhet, ám a valós probléma nem oldódik meg. Előrehaladott esetekben a fogíny alatt is megtalálható a fogkő, mely ezzel az eszközzel nem távolítható el megfelelően.

A fogkő teljeskörű eltávolítása csak altatásban lehetséges, mivel teljes mozdulatlanságot igényel és kellemetlen az állat számára.

A fogkőeltávolítás előtti feladatok

A fogkőeltávolítást több teendő is előkészítheti. Először is a szájüreg alapos vizsgálatának kell megelőznie. Ekkor felmérhető a fogkövesség súlyossága, mozgó fogakat, ínygyulladást és egyéb rendellenességeket keresünk.

Amennyiben indokoltnak látjuk, fogászati röntgenvizsgálatot írunk elő közvetlenül a fogkőeltávolítást megelőzően, mivel ennek megfelelő kivitelezéséhez is bódítás szükséges. Az alábbi röntgenfelvételen például az állkapocscsont oldódása látható.

röntgenfelvételen látható az állkapocscsont oldódása is

Súlyosabb fogkövesség esetén a beavatkozás előtt és után pár napig antibiotikum terápiára van szükség. Az antibiotikum rezisztencia aktuális probléma, így nagyon fontos, hogy hozzáértő személy határozza meg a hatóanyagot, a dózist és a kezelés időtartamát!

Beszéljünk pár szót az altatásról ...

Sokan idegenkednek a fogkőszedéstől az altatási kockázat miatt. Minden anesztéziával járó beavatkozásnak megvan a minimális veszélye, mégis sokkal nagyobb gondot okozhat egy elhalogatott kezelés.

A mai modern altatási módszereknek köszönhetően, megfelelő elővizsgálatokat követően meglehetősen alacsony az altatási kockázat. Kedvencünk általános fizikális vizsgálata és egy rutin vérlabor általában elegendő erre a célra. Amennyiben a kivizsgálás során valamilyen egészségügyi problémára derülne fény, a rizikópáciensek esetében is kivitelezhető a procedúra.

A betegségnek megfelelően összeállított anesztetikumok használatával, aneszteziológus részvételével, az állat körültekintő monitorozásával, légcsőtubus behelyezésével ilyen esetekben is nagy biztonsággal elvégezhető a fogkő eltávolítása.

Fontos kiemelni, hogy kedvenceink bódítása, anesztéziája mindenképp állatorvosi feladat! A jól megválasztott szerek megfelelő dózisban való alkalmazása, a váratlan komplikációkra adott gyors és megfelelő reakció, ezzel a kisállat egészségének megőrzése komoly szakmai tudást igényel, szakirányú végzettség nélkül bűncselekménynek minősül!

A fogkő eltávolítása valójában nem csak a fogkövesség megszüntetését jelenti.

Az előrehaladott esetekben a fogkő eltávolításakor gyakran sorvadt az íny, a fogakkal való kapcsolata meglazult, az állat nem tud rendesen rágni, a mozgó fog pedig állandó fájdalmat okoz. Ilyenkor az állatorvos fájdalomcsillapítás mellett eltávolítja az érintett fogakat.

a mozgó fog szükség esetén eltávolítható

Ezek tudatában érthető, miért is nem helyettesíti a kozmetikusok által végzett ultrahangos fogkefével történő tisztítás az állatorvosi rendelőben végzett fogkőeltávolítást.

A témában a Magyar Állatorvosi Kamara hivatalos közleménye az alábbi linken olvasható: maok.hu közlemény az ultrahangos fogkefe állatokon történő használatával összefüggésben

Ha az állat nyugodtan viseli a szájában való matatást, és bódítás nélkül alkalmazható nála az ultrahangos fogkefe, mégis hasznos lehet a kutyakozmetikusnál végzett ultrahangos fogkefés eltávolítás.

Fogkőeltávolítást követően megfelelő arra, hogy csökkentse az újra kialakuló fogkövesség mértékét és ezzel nyújtsa a két fogkőleszedés között eltelt időt.

Fogak polírozása

Rendelőnkben a fogkőeltávolítás utolsó lépéseként bevezettük a fogak polírozását. Fogpolírozó paszta segítségével simább felületet biztosítunk, melyen kevésbé tud megtapadni a plakk, így az abba kiváló kalcium és magnézium sók lassabban alakítanak ki fogkövet.

Fogpolírozás

Professzionális fogkő eltávolítás és szájüreg vizsgálat miatt kattintson a következő linkre és keressen minket 1/2elérhetőségeink bármelyikén, egyeztessünk időpontot!

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!