Lyme kór

2018. november 01.

A Lyme kórt kutyák is elkaphatják fertőzőtt kullancsoktól. Tekintettel az idei év enyhe időjárására, mely kedvez a kullancsoknak és sétára csábít minket kedvencünkkel a természetbe - beszélni kell erről a betegségről.

Mit kell tudni a Lyme kórról?

A Lyme kór vagy Lyme borreliózis az északi féltekén, mérsékelt égövön széles körben elterjedt betegség. Emberekben, kutyákban, lovakban, ritkán macskákban okoz – igazoltan – tüneteket. Ezekért Borellia burgdorferi nevű spirochéta baktériumok a felelősek. Ezeknek a kórokozóknak számos típusuk létezik, mostanáig 19 különbözőt sikerült azonosítani.

Ezek a borelliák a természetben főleg kisemlősökben (rágcsálók, rovarevők, stb.), madarakban, hüllőkben élnek. Arról kevés információnk van, hogy bennük kialakulnak-e a Lyme kór tünetei. A betegséget kullancsok terjesztik egyik állatról a másikra. Ezek paraziták táplálkozásuk során juttatják a kórokozókat az állatokba, ehhez sok időre – 1-2 napra - van szükségük.

A betegséget kullancsok terjesztik egyik beteg állatról a másikra
A betegséget kullancsok terjesztik egyik beteg állatról a másikra

A Lyme kór tünetei

Leggyakoribb tünet a sántaság. A beteg állatok ízületei duzzadtak, meleg tapintatúak, kifejezetten fájdalmasak. E testrészek érintésére fájdalmat jelezhetnek, hátukat púposíthatják, a légzés a fájdalom miatt nehezített lehet. Ezek a tünetek olykor maguktól megszűnnek, majd hetek, hónapok múlva kiújulhatnak. Ez az úgynevezett intermittáló sántaság.

Ritkán általános tünetek is jelentkezhetnek ilyenkor, például láz, levertség, étvágytalanság, súlyvesztés. Számos idegrendszeri és szemészeti tünet hátterében is kimutatták már a kórokozót.

Olykor a betegség következtében kifejezetten súlyos, gyakran halálos vesekárosodás is kialakulhat. Erre a szövődményre labrador retriverek és berni pásztorkutyák hajlamosabbak.

Nagyon gyakran előfordul, hogy a fertőzés tünetmentes marad.

Diagnózis

A tünetek a kórelőzménnyel együtt gyanút keltőek lehetnek. Sokszor azonban kiegészítő vizsgálatokra van szükség, úgymint: vér- és vizelet vizsgálat, röntgen, ízületi nedv vizsgálata, stb., hogy kizárjunk más, azonos tünetekkel járó kórképeket. Vérből szerológiai módszerekkel igazolható a kórokozók jelenléte a szervezetben.

A lyme kórt terjesztő kullancsfaj, az Ixodes ricinus, nősténye.
A lyme kórt terjesztő kullancsfaj, az Ixodes ricinus, nősténye.

Lyme kór kezelése

Bakteriális betegségről lévén szó antibiotikumok adásával gyógyítható a betegség. A kezelés ideje viszont sajnos hosszú, 1-1,5 hónap is lehet. Nem ritka eset, hogy kiújulnak a tünetek a kezelés befejeztével, ilyenkor javasolt újbóli, hosszasabb kezelést alkalmazni.

Megelőzhető a Lyme kór?

A válasz: igen. A megelőzés sarkalatos pontja a kullancsok elleni védelem. Javasolt a kutyákat és a cicákat egész évben megfelelő 1/2kullancs ellenes védelemmel ellátni!

Természetben tett séták után mindig ellenőrizzük magunkat és kedvencünket! Különösen a hegyvidéki erdőségek terheltek ezzel a kullancs által terjesztett a betegséggel.

Védőoltások

Lyme kór ellen léteznek védőoltások kutyák számára. A vakcinát 7-8 hetes kortól bármely életkorban be lehet adni. Az első oltást 1 hónappal később meg kell ismételni, majd évente javasolt ismételni a megfelelő védelem biztosítása érdekében.

Ha a Lyme kórral kapcsolatban vagy a kullancsok elleni védekezésben segítségre van szüksége 1/2forduljon bizalommal rendelőnk munkatársaihoz!

Lyme kór kapcsán a következő cikkeinket ajánljuk még:

  • 1/2Kullancsveszély (Az idei kulllancshelyzetről és az ajánlott kullancs elleni termékekről.)
  • 1/2Kullancs (Az élőskődő, mely terjeszti ezt a betegséget. Mit kell tudni a kullancsról, milyen egyéb betegségeket terjeszt, hogyan kell helyesen eltávolítani a kutyából?)

Óvja kedvencei egészségét szakembereink segítségével!

Ne habozzon!